Navigáció


RSS: összes ·




Esszé: A feszület darabokra tört

, 363 olvasás, nagyvendel , 4 hozzászólás

Elmélkedés

IRODALMI DÉLUTÁNOK
Az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban



"A kor, melyben élünk, még hit nélkül
valókat is elővigyázatosságra intette.
Kevés nemzedék látta olyan világosan
a hatalmaskodók bukását, mint a mienk.
Akkor lettek semmivé, amikor – sok
erőszak árán – dicsőségünk csúcsfokára
kapaszkodtak föl."

Ordass Lajos


Az irodalomkedvelők és főleg az irodalmárok visszasírják az irodalomtörténetből, filmekből, kabaréjelenetekből ismert irodalmi kávéházakat. A múlt század elején egy valamirevaló kávéház elképzelhetetlen volt író – költő nélkül, és elképzelhetetlen volt egy irogató ember kávézó nélkül.
Alkotóműhely, találkozóhely volt, és itt zajlott a társadalmi élet is művészkörökben. Sajnos a kávéházak – mint kispolgári csökevény – a szocializmusban átalakultak Eszpresszókká, s azok mint tudjuk, koránt sem hasonlítottak a kávéházak eredeti hangulatához, és nem árasztották, nem sugározták magukból a kultúrát, és nem töltötték be az eredeti funkciójukat sem. Keletkezett egy űr, melyet most évtizedek után többen próbálkoznak betölteni némi nosztalgiával fűszerezve. Újra megteremteni a kávéházak hangulatát és tartalommal megtölteni az ott eltöltött egy – két órát az érdeklődők számára, nem beszélve az igazi hamisítatlan, jó illatú és finom cappuccinóról, amivel a Megyei Könyvtár az "Irodalmi délutánok" című előadássorozatára kívánja becsalogatni olvasóit és bárki mást, akit az irodalom érdekel.


A FESZÜLET DARABOKRA TÖRT

"A kereszt darabokra hullása az ezredvég földi életének hitetlensége.
Az ember hagyta magát megcsalni múló javakkal, múló örömökkel,
hazugságokkal, dicsőséggel. Elfordult az égtől, azt gondolta, Isten nélkül is boldogul. Nincs szüksége törvényekre, tanításokra, másfajta szabadságot akart, és mindent, ami fontos, elveszített. Elhitte a világban működő Gonosz csalfa ígéreteit, önként, szabad akaratából hajtotta rabigába testét és lelkét, és már nem is tud róla. Kellenek hát a gondolatébresztő emberek."

Dr, Korányi Katalin

Ezekkel a sorokkal indult az "Irodalmi délutánok" nyitánya. Komoly összeállítással készült Hadzsikosztova Gabriella, a szekszárdi német színház művésznője és Orbán György, előadóművész.
Hamlet, XX. század – történetek az ezredvégről – címmel tartották meg előadói estjüket. Az olvasótermet megtöltő verskedvelők érdeklődve hallgatták az előadók színvonalas és műértő felolvasását.
Örkény István, Faludy György, Esterházy Péter, Háy János művei mellett a bolgár költészet gyöngyszemeit is hallhattuk Hadzsikosztava Gabriella fordításában is. Pl.: Sztratiev, Gecsev vagy Jordan Radicskov írásait.
A jó hangulatú előadás után jólesett a kínált cappuccino, mely kávéillatot árasztott a könyvtár termeiben. A rendezők tervei szerint havonta hívnak közönséget az Irodalmi délutánokra. Szeretettel várják a könyvtárba az irodalmi kávéház kedvelőket.


Nagy Vendel

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Elmélkedés
· Kategória: Esszé
· Írta: nagyvendel
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 331
Regisztrált: 2
Kereső robot: 26
Összes: 359
Jelenlévők:
 · Déness
 · Pancelostatu


Page generated in 0.1998 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz