Navigáció


RSS: összes ·




Jegyzet: Trainspotting

, 701 olvasás, Katha , 4 hozzászólás

Gondolat

Vannak pillanatok amik így vagy úgy változtatnak az életünkön. Nem nagyon, csak mozzanatokban. Ezért is pillanatok, hogy észrevétlenek maradjanak, legalább is egy darabig. Biztos, hogy találkoztál már ilyennel Te is, ugyan úgy ahogy én.
Vannak könyvek, dallamok, festmények és filmek amelyek hatnak az életünkre. Talán nem is az egész alkotás, talán csak néhány részlete, néhány kiragadott pillanata hagy lenyomatot bennünk.

Ha most megkérdeznélek mi volt az, melyek azok a művek valószínűleg rövid időn belül felsorolnál néhány címet. A kedvenceket. Semmi gond nincs ezzel, ugyan ezt tenném.

Az én képzeletbeli felsorolásom gyarapodott még egy címmel. Egy film címével. Nem tudom azt mondani, hogy hál Istennek. Egyenlőre nem. Mert az ok, amiért az utamba került nagyon keserű.

TRAINSPOTTING.
Látod? Semmi különleges, semmi figyelemre méltó nincs a szóban, és talán a tartamában sem.
Ebben a világban élünk, ilyen korban. Ennyire egyszerű lenne? Minden sablonokon és elvárásokon alapszik. Ha valaki kilép a megszokottból vagy Istenné emelik vagy felakasztják.

Nagyon sok alkotás szól a szenvedésről, szenvedélyről és az álmokról. Higgy, küzdj az álmaidért, meglátod minden sikerül. Nekem is ezt üzenik a jelenetek a szavak a dallamok.
… és én is ezt mondtam mindenkinek. Mert hittem benne.

Most itt ülök. A tegnapi nap élményeire gondolok, egy üres tekintetű gyerekre aki szinte óránként düh rohamot kap, akinek hetek óta jártatom a szám… talán feleslegesen.

Az arcára gondolok. Azokra a pillanatokra amit a film alatt láttam. Nem tudom, nem merem azt mondani, hogy arra gondolok amit átélt. Mert nem tudom mit élt át. Úgy érzem soha sem tudom meg mit élt át valójában.
Egy idegen arccal néztem szembe tegnap.

Most le kellene írnom, miről is szól a film ugye? Így szokás egy tisztességes filmajánlóban.
Elöljáróban annyit. Nem amerikai álomfilm, nem is világsikerű sok millió dolláros alkotás.
A Trainspotting angol termék. Irvine Welsh skót író bestsellerének filmváltozata.
A történet maga egyszerű. Öt edinburghi fiatal mindennapjaiba pillanthatunk be. Minden napok a narkó a heroin bűvöletében.
Lehet felhördülsz, jaj megint egy sirassuk szegényeket vagy vessük meg őket film. Az igazság az, hogy szinte csak ilyeneket láttam eddig és nem is szeretem őket. Mert nem volt realitása számomra. Nem tapasztaltam nem éltem meg a közelségét soha.

De ez már a múlt. Minden az első szállal kezdődik. Mindig így van. Kivételek nincsenek.

A lejtő meg túl meredek. Megállni képtelenség.
Vagy mégis van esély…

Megdöbbentem. Megdöbbentett a természetesség ami felém áradt. A monológ az egyes szám első személyben elmondott szavak súlya, és az érzés amit maguk után hagytak.

Láttam öt fiatal mosolyát, a kábulatot az arcukon. Hallottam a fiatal lány hisztériáját mikor felfogja meghalt a gyereke - akinek azt sem tudja ki az apja- és figyeltem a megnyugvását mert megkapta az adagját - hogy felejtsen- ugyan olyanná vált mint az elszürkült csecsemő a kiságyban.

Figyeltem a pub mámorát. A dühöngő zene illúziójában tomboló testeket. A szex szerepét és szükségét. Test kellett testnek. Az érzelmek most másra maradtak.

Néztem hogyan omlik össze egy nagy szerelemnek megélt kapcsolat, és hova vezethet a magány. Csak egy macskám maradt, egy kölyök cica. Az is a sírba visz. Szó szerint.

Láttam tagadást, láttam kísérletet a megtisztulásra. Láttam egy anya és egy apa fásultságát, és láttam erős akaratot. Mert kellett. Mert hittek mert szerettek.
Hány ember hisz hány ember szeret? Csak úgy csendesen. Gondolkodtál már ezen, vagy azon hány ember lép át az utcán fekvő testeken?

Minden egyetlen szállal kezdődött. Minden egyetlen döntésen múlott.

Elgondolkodtató milyen sokszor kapjuk ugyan azt a válasz arra a kérdésre: Miért tetted?
Mert a társadalom kivetett, mert elhagyott a kedvesem, mert nincsenek álmaimés még sorolhatnám. Ezek válaszok?
Nem, inkább magyarázatok.

Egy függő mit mondana? Talán azt amit a film szereplői kimondanak: Élvezem amit csinálok. Élvezem az érzéseket amit a szer ad.
Túl egyszerű? Túl hibátlan válasz? Válasz és nem magyarázat. Ami talán igaz, igazabb mint bármi más.

… mert csak a vágy az ami örök.



Megjegyzés: egy film amit mindenkinek látni kellene… mert igaz

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Gondolat
· Kategória: Jegyzet
· Írta: Katha
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 227
Regisztrált: 0
Kereső robot: 47
Összes: 274

Page generated in 0.3581 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz