Navigáció


RSS: összes ·




Novella: Kísértetszálló 2 (folytatás)

, 647 olvasás, Renee , 6 hozzászólás

Abszurd

Fél nyolc felé kezd kiürülni az étkező. Az emberek visszavonulnak szobáikba. Árpád úr is úgy dönt, felmegy, és lepihen. Kicsit még olvasgat, átnézi jegyzeteit, de az álom lassan ránehezedik fáradt pilláira. Elalszik. Csendes aznap az éjjel, túlságosan is csendes. A szél odakinn megszűnt létezni, s nyomtalanul eltűnnek az éjjeli zajok. Mindenki alszik már a szállóban. Az éjszakai ügyeletes is a pultra támaszkodva szendereg. A folyosó kihalt, csak a lámpák vibrálása az egyetlen mozgás, ami érzékelhető. Odabenn a szobában Rácz úr valamiről álmodik. A verejték kiül az arcára, kezeivel a takarót szorítja, majd felriad. Szaporán veszi a levegőt, körülnéz, és rájön, hogy csak álom volt az egész. Megnézi az időt. Tíz perc múlva éjfél. Szeretne visszaaludni, de attól fél, hogy az álom folytatódik. Gondolkodik, majd hirtelen valami halk suttogást hall a folyosóról. Nem érti, mit mond, de kíváncsivá teszi, és úgy dönt, hogy utána jár a dolognak. Felkel, kinyitja az ajtót, kiles rajta, de nem lát semmit.

A folyosó végén egy árny suhan el, mintha valaki leszaladt volna a lépcsőn. Árpád úr utána ered. Halkan lopódzik, nehogy felébresszen valakit. Leér a földszintre, ahol valamiféle szalonzene üti meg a fülét. Odaoson a hang irányába, és bepillant az étkezőbe. Hihetetlen látvány tárul a szeme elé. A terem tele van emberekkel, zongoraszó kíséri az éppen táncba igyekvőket. Az asztaloknál öregurak szivaroznak, és pókert játszanak. Egy énekesnő is felbukkan a tömegben. Pincérek sürögnek-forognak a vendégek körül, és kérés nélkül utántöltik az üresedő poharakat. Rácz úr álmélkodik, nem tud szóhoz jutni. Igazi társas hangulat alakult ki. Mindenki mulatozik, nevetgél, iszogat. Egy dolog azonban feltűnik Árpád úrnak. A fal mellett svéd asztal árválkodik, tele finomabbnál finomabb ételekkel, de még nem nyúlt hozzájuk senki. Úgy tűnik nem éhes a társaság. Az ajtó mögött álldogál, és tovább figyel. Egyszer csak valami zavar támad az egyik pókerasztalnál:
- Utolsó csaló! Csaltál! Azt hiszed, engem át lehet verni? – és durr. Egy férfi előkapott egy pisztolyt, és fejbe lőtte a vele szembe ülőt. A teremben pánik tört ki, az emberek egymásnak estek, ki-ki menekülni akar, de a mellette álló elkapta. A durranástól Rácz úr megijedt, és hirtelen lehasalt a földre. Nem érti, mi folyik itt, ezért tovább figyel. Érdekes módon a dolgok csak odabent történnek, senki nem akar kijönni, vagy nem tud. Hirtelen elalszanak a lámpák, minden elsötétül.
- Maga mit csinál itt? Miért fekszik a földön? – megszólal egy hang a háta mögött.
- Jaj, de jó, hogy jön. Maga az éjjeli portás? Megöltek valakit odabent! Hívja a rendőrséget! Épp mindenki mulatozott – bár nem tudom, hogyan lett hirtelen ilyen sok vendég, a vacsoránál alig voltunk – aztán egyszer csak az egyik férfi fejbelőtt egy másikat…
- Jól van, jól van, csillapodjon le, kérem. Miről beszél? Itt nem mulatozott senki. Tudtommal az összes vendégünk a szobájában alszik, és valóban nincsenek sokan, összesen tízen jelentkeztek be. Talán csak álmodta az egészet. És mit keres itt? Nem lehet, hogy alvajáró? Az a fránya vihar, hát nem kiverte a biztosítékot? Jöjjön, nézzünk be az étterembe. Látja? Nincs itt senki. Nem úgy fest, mintha itt bárki is mulatozott volna. – és a terem tényleg üres.
- De én láttam…
- Jöjjön, visszakísérem a szobájába. Melyikben is lakik?
- A 13-asban.
- Uh, az aztán a szerencsés szám! Jöjjön. … Itt is vagyunk. Feküdjön vissza, aztán maradjon ám az ágyban reggelig. Szép álmokat!
- Köszönöm, és jó éjszakát!
(- Hülye holtkóros.) És ezzel elment a portás. Rácz úr visszamászott az ágyába, és nem értette a dolgot. Valóban csak álmodta volna az egészet? De hogy került oda a földre? Ő nem alvajáró! És különben is felébredt, és tényleg hallott valamit. Vajon ki volt az a sok ember? És miért nem ettek az ételekből? Talán tényleg nem is voltak ott? Ahogy ezen gondolkodott, beugrott neki, hogy talán az új regényének a címe: Kísértetszálló lesz.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Abszurd
· Kategória: Novella
· Írta: Renee
· Jóváhagyta: Medve Zsolt

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 324
Regisztrált: 0
Kereső robot: 28
Összes: 352

Page generated in 0.4876 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz