Navigáció


RSS: összes ·




Próza: hangulatok: az éjszaka

, 320 olvasás, sosan , 1 hozzászólás

Gondolat

… s mintha a föld mélyének lávájából szakadna ki, vörösen ragyogva kiemelekedik a napkorong, és ezzel megszületik egy új nap…


Gyakran előfordul, hogy nem tudok aludni. Ilyenkor azzal szórakoztatom magam, hogy odaállok az ablak elé, és figyelem az éjszakát. Számomra mindig élményt jelent. Nézem az elcsendesedett várost, és néha olyan érzésem támad, mintha egy óriás, sokablakos palotájában járnék. A több ezer lakásban alvó ember, egy hatalmas alvó lénnyé áll össze a képzeletemben. Szinte hallom amint hatalmas testként, békésen szuszogva alussza az igazak álmát a város. Szeretem nézni az éjszakai tájat. Különösen nyáron. Az ég mélyfekete bársonyán úgy ragyognak a csillagok, mintha egy hatalmas kéz, megannyi gyémántot szórt volna szét. Próbálom felismerni a csillagképeket, és nézem a holdat amint lassan vánszorogva halad. Nem siet, megnézi magát a patak vizében, bekukkant a házak ablakán, kilesve az alvók titkait. A langyos szellő a patak fölé hajló szomorúfűzek ágait fésüli, mintha lányok hosszú haját bontogatná egy láthatatlan kéz. Kiterjesztett szárnyú denevérek suhannak a házak között, s tűnnek el a falak repedéseiben. Két és három óra között szinte teljes a csend. Minden alszik, nem mozdul semmi sem. Elvétve egy-egy tücsök felciripel, vagy kutya vakkant, álmából felriadva. Szinte tapintható ez a csend. Érzem, amint rátelepszik a tájra.
Ez sem tart egy órahosszánál tovább. Az ég feketéjét valami halványszürke derengés váltja fel. Előbb csak egy madár kezdi el énekét, majd felébredve a többi is csatlakozik. Elindul egy-egy autó, a hajnalban indulók sietős léptei koppannak az aszfalton. Már egész világosszürke az ég. Elkezd ébredezni a város. Hallani amint itt is, ott is ébresztőórák csilingelnek. Aztán hirtelen megváltoznak a fényviszonyok. Parázs színű izzás kúszik a keleti látóhatárra, s mintha a föld mélyének lávájából szakadna ki, vörösen ragyogva kiemelkedik a napkorong, és ezzel megszületik egy új nap, hogy sugarait ontva, árasztva, köszöntsön: Jó reggelt világ.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Gondolat
· Kategória: Próza
· Írta: sosan
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 204
Regisztrált: 1
Kereső robot: 26
Összes: 231
Jelenlévők:
 · Sutyi


Page generated in 0.1391 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz