Navigáció


RSS: összes ·




Esszé: Alámerülés – üzenetek a gonosztól

, 294 olvasás, across , 2 hozzászólás

Felnőtteknek

Az alábbi narratívában a gonosz még értelmezhető mélységét próbálom megközelíteni annak erőszak kontextusával együtt, valós események tükrében.

”Nézz le rám és egy bolondot látsz, Nézz fel rám és istent látod, Nézz egyenesen rám és magadat látod. ”- Charles Manson [1]

A civil életben azt tanítják, hogy ölni bűn és a halál tragédia, a katonaságnál pedig hogy ölni dicsőség és meghalni hősiesség. Egy sokarcú társadalomban könnyű eltévedni és nehéz visszatalálni az igazi értékekhez. Emlékszem katonaként értetlenül néztem, ahogy néhány újonc körbe állt a körlet közepén és elkezdte pofozni egymást. A szabály egyszerű volt: balról jött a füles, amit jobbra kellett továbbadni. Aki nem merte bevállalni a pofont az kiesett. Mindenki igyekezett nagyobb pofont adni a következő szerencsétlennek, mint amit ő kapott valaki mástól. A fura játék az újoncok ’összekovácsolódásával’ néhány nap alatt abbamaradt.

”Vigyázz óriás csúszda, óriás csúszda, zűrzavar. Vigyázz, mert itt van. Ha leérek, vissza-megyek a tetejére, megállok, megfordulok, és megint lesiklok, míg elérem az alját, és újra látlak” –Beatles: Helter Skelter (1968) [2]

Charles Manson nem tehetett róla, hogy egy tizenöt éves kicsapongó tini lány fiaként látta meg a napvilágot, és arról sem hogy apa hiányában nagynénje és nagybátyja próbálta gondját viselni, míg anyja fegyveres rablás miatt kóterlakó volt. Aztán kilenc évesen ezt meg azt elvett, csak mert kellett, és már nem volt megállás, állandó költözés egyik javító-intézetből a másikba. A kis Charles hamar megtanulta, hogy ami nem tör meg, az erőssé tesz. Hiába voltak erősebbek az intézetes nagymenők, hiába alázták és gyalázták a meg-szeppent kisfiút, tudta, érezte, hogy az idő neki dolgozik, és ahogy a sima lenyúlásoktól a kocsi lopásokon keresztül eljutott a fegyveres rablásig, úgy fordult vele a falak közti világ, és már ő lett a nagymenő, akitől félni kellett. Aleister Crowley tanítása nála célba ért:
”Csinálj amit akarsz, legyen az a törvény” [3]

1967-ben krisztusi korban lépett ki a börtönkapun, s szembesült a vietnami háború miatt szétesett Amerikával, a négerek és fehérek, diákok és rendőrök, hippik és puritánok közt feszülő, erőszakba torkolló ellentétekkel, és végre otthon érezte magát. Már nem volt elég a piti bűnözés, autólopás fegyveres rablás. A börtönben megtanulta, hogyan kell a birkákat akolba terelni, majd falkavezérként farkasokat csinálni belőlük.

”Az értelmetlenség értelmet csinál. ” – Manson [4]

Szabadulása után San Franciscoba költözött, az akkori amerikai társadalmi normák ellen lázadó hippi mozgalom központjába. Követőket akart, hollywoodi sztárságról álmodozott, próbálkozott a zenével is. Ő nem a 60-as évek szabad szerelmet hirdető kontrakultúrájá-nak terméke volt, hanem az abba belecsöppent haszonélvezője. Pénzt, hírnevet és hatal-mat akart. Manipulatív vallási módszerként főleg a Scientológiát tanulmányozta az egyéb társdalom szervezési módszerek mellett, de stricik tanácsát is kikérte a nők ellenállásának megtöréséhez.

”A fájdalom nem rossz, hanem jó. Megtanít dolgokra. Ezt értem. ” - Manson [5]

1968-ban alapított ’Családot’ a maga köré gyűjtött nyájból, hippiket, labilis egyedeket fanatizálva erős csoporttá, megismertetve velük a terrorra épített hatalom ízét a kiszolgál-tatottság és félelem ellenében. A társadalom összeomlásáról prédikált, ’családját’ ajánlva menedéknek. A társadalom valóban bajban volt.
1963-ban Dallasban lelőtték J. F. Kennedy amerikai elnököt az őt ünneplő tömeg szeme láttára. 1965-ben New Yorkban megölték Malcolm X emberjogi aktivistát, a rákövetkező getto zavargások csatatérré változtatták Los Angeles utcáit, aztán jött Chicago, Detroit, New York és Washington. 68-ban egy memphisi motel erkélyen lelőtték Martin Luther Kinget a feketék jogaiért békés eszközökkel küzdő baptista lelkészt. Ebben az évben lőtték le R. F. Kennedyt is, a korábban meggyilkolt elnök öccsét. A vietnami háborúról napi szinten érkeztek a véres beszámolók, a háborúellenes hippi és diák tüntetések egyre harsányabbá váltak. Manson tudta, hogy a zűrzavar elérkezett, csak rá kell segítenie. A terve az volt, hogy gazdagabb fehérek brutális megölésével és a gyanú feketékre terelésével feltüzeli a fehéreket, ami polgárháborúhoz vezet az amúgy is feszült társadalomban. A rablógyilkos-ságokból emellett Manson szektája, a ’család’ is jelentősebb bevételhez juthat.

”Tudod régen az őrültségnek volt jelentése. Manapság mindenki őrült. ”- Manson [6]

Sharon Tate színésznő férjével, a rendező Roman Polanskival, Los Angeles szomszédságá-ban béreltek házat azon a nyáron. A férj távollétében annak barátja W. Frykowski a barát-nőjével A. Folgerral maradtak még a bérelt házban. Manson augusztus 8-án rendelte el a ház lakóinak megölését. Különítménye, C. Watson és három nő - Susan Atkins, Patricia Krenwinkel és Linda Kasabian - éjfél után érkeztek a házhoz ahol szembe találták magu-kat a 18 éves S. Parenttel aki a ház gondnokának akart eladni egy órát, és pont akkor ért a kapuhoz, amikor ők. A fiú rosszkor volt rossz helyen. Hiába könyörgött az életéért, Watson négy golyóval végzett vele. A gyilkoló különítmény beindult. Watson egy ablaker-nyő átvágásával jutott a házba majd beengedte a bandatagokat, őrszemnek hátrahagyva Lindát. Mivel Tate barátja J. Sebring is az épületben tartózkodott, négy embert tudtak összeterelni a házban, a 8 hónaposan terhes Tatet és Sebringet a nyakuknál fogva össze-kötve. Sebringet lelőtték, majd késsel megszurkálták. Frykowszki és Folger eközben kiszabadultak és kimenekültek a házból, de mindkettőt utolérték és több késszúrással megölték. A terhes Tate látva a mészárlást az életéért könyörgött, de őt is halálra szurkál-ták, majd vérével a bejárati ajtóra írták a ”PIG” szót. (disznó).

”Ezek a gyerekek, akik késsel mennek nektek – ők a ti gyerekeitek. Ti tanítottátok őket. Én nem tanítottam őket. Én csak segíteni akartam nekik felállni. ” – Manson [7]

Minden simán ment. A lövöldözés és kiabálás ellenére senki sem riasztotta a környékről a rendőrséget, a rémült áldozatok megölése sem okozott nehézséget eltekintve a rövid ideig tartó kergetőzéstől. Egy férfi és három nő könnyedén végzett két férfivel és két nővel.
A következő éjszaka a halálkülönítmény két fővel kiegészülve, Leno LaBiancanak, egy élelmiszerkereskedés vezetőjének a házához vonult. Itt Manson is részt vett az akcióban. Watsonnal megkötözték LaBiancát és feleségét, majd a házat kirabolva a többiekre bízták azok megkéselését. Leno hasába belekarcolták a ”War” (háború) szót, illetve beleszúrtak egy villát, a torkában otthagyták a kést. Az áldozatok vérével a falakra maszatoltak: “Death to pigs” (Halál a disznókra), “Rise” (Felkelés) ill. a hűtőszekrényre “Healter Skelter”.

”Ne kezeljétek a kutyákat emberekként. Kezeljétek a kutyákat kutyákként. Ők jobbak, mint az emberek. ” – Manson [8]

Charles Manson szektáját 1969 októberében számolták fel. A vád többszörös gyilkosság, kínzás, túszejtés és az amerikai elnök elleni merénylet megkísérlése volt. Az áldozatok számát 12 főben állapították meg, de lehetséges, hogy ennél többen voltak. Manson nem vett részt a tényleges gyilkosságokban, felbujtóként először halálra, később törvényválto-zás miatt életfogytiglanra ítélték. 2017-ben halt meg 83 évesen melyből 13 évet élt szabadon, javítóintézeti vagy börtön felügyelet nélkül.

”A kijárat ebből a szobából nem az ajtón keresztül van. Csak ne akarj kimenni. És szabad vagy… ”- Manson [9]
”A börtön a fejedben van. Nem látod, hogy szabad vagyok? ” -Manson (börtöninterjú) [10]

James Fallon pszichiátriai professzor pszichopata gyilkosok szkennelt aktivitási agytérké-peit vizsgálva megdöbbenve tapasztalata, hogy saját agytérképe a pszichopaták aktivitási térképének tipikus példája. Egy 2013-as interjúban elárulta, hogy először arra gondolt, hogy a feltételezése téves, és az általa a pszichopatákra jellemzőnek vélt aktivitási terüle-tek talán nem olyanok, mint amikre ő gondolt. Aztán az édesanyjával folytatott beszélge-tése során kiderült, hogy a családfájában legalább nyolc olyan személy is van, aki valószí-nűleg gyilkolt. Végül el kellett fogadnia, hogy ő maga is pszichopata, akinek problémát okozhat az együttérzés, de ez semmi estre sem jelenti azt, hogy ne a társadalomért dol-gozna, vagy erőszakos eszközöket alkalmazna. Magára és sorstársaira ez alapján megal-kotta a pro-social, azaz szociális pszichopata jelzőt.
Julia Shaw kriminál-pszichológus 2019-ben megjelent ’Making Evil’ (Gonosz csinálás) című könyvében ugyancsak a bűnözők eltérő fiziológiai adottságait, tulajdonságait kutatta, de összességében nem talált ilyeneket, így a bűnözést kiváltó oknak végső soron a társadalmi problémákat jelölte meg.

”Lelkiismeret-furdalás, miért? Ti emberek a világon mindent elkövettetek velem. Nem jogosít ez fel engem ugyanarra? ” – Manson [11]

Az angol Pink Floyd 1979-ben kiadott ”Wall” albumán még arról énekelt, hogy ”Van 13 TV csatorna szar, amiből választhatok” (Nobody Home) [12] Ma már elmondhatjuk hogy legalább 50 TV csatornából dől felénk az erőszak, tudósítások, akciófilmek, dokumentum-filmek, vagy gyerekeknek szánt animációk formájában. Az erőszak dömping minden-napossá vált. Az amerikai hadsereg egyes becslések szerint a második világháború óta folyamatosan vívott háborúiban több mint 20 milló embert ölt meg idegen országokban, túlnyomó többségben civileket, olyan háborúkban melyek jelentős részben hamis, vagy nem kellően tisztázott ürüggyel lettek kirobbantva. A fegyverek és biztonsági rendszerek eladása az egyik legnagyobb üzlet, mind állami, mind egyéni szinten, és az erőszak a legjobb reklám eszköz hozzá.

”Fejlődés? Nincs olyan dolog, hogy fejlődés. Csak változás van. Ásol egy lyukat, felépítesz egy várost, megvívsz egy háborút, és ezt nevezed fejlődésnek? ” – Manson [13]

Salvador Ramos 2022. május 17-én, 18-ik születésnapjának másnapján felkeresett egy fegyverüzletet hogy félautomata fegyvert és lőszert vásároljon, mivel a Texasi törvények a 18. életév betöltéséhez kötik a fegyverviselés engedélyezését. Ramos apa nélkül nőtt fel, anyjával feszült volt a viszonya, így a nagyszülőkkel élt.
Május 24-én összeszólalkozott nagyanyjával. 11 óra körül facebook üzenetet írt egy német lánynak, akit egyébként nem ismer, hogy ”Lelövöm a nagyit”, majd később még egyet ”Szét fogok lőni egy általános iskolát”. A nagyanyját arcon lövi, majd felfegyverkezve annak kocsijába ül és elhajt. Meglőtt nagyanyja eközben értesíti a rendőrséget.
11: 28 a texasi Uvaldeben levő Robb általános iskola közelében árokba hajt és összetöri az autót. Kikecmergett belőle majd tüzet nyit a közeli ravatalozóra és egy feléje tartó járókelőre, majd a félautomata fegyverével és lőszerekkel az iskola felé indul.
11: 30 egy tanár értesíti a rendőrséget, hogy egy fegyveres férfi tart az iskola felé. Ramos átmászik a kerítésen és rálő az iskolára.
11: 31 Ramos áthalad az iskola melletti parkolón, közben az iskolát lövi. Rendőrök érkeznek a ravatalozóhoz. Az iskolakörzet rendőre elhajt a kocsik közt lebújó Ramos mögött.
11: 33 Ramos egy hátsó ajtón belép az iskolába, és mintegy 100 lőszert lő ki a 111-es és 112-ös összekapcsolt osztályokra.
11: 35 három helyi rendőr rohan az ajtóhoz, amin Ramos is belépett, majd bezárt maga mögött. Betörik, de golyózápor fogadja őket horzsolásos sérüléseket okozva, ezért visszavonulnak.
11: 43 az iskola közli facebook oldalán, hogy a területet lövöldözés miatt lezárták, de a diákok és személyzet biztonságban van az épületben. A lövöldözés miatt a rendőrök fedezékbe húzódnak, és nem kísérlik meg az osztályba hatolást, ahol Ramos elbarikádozza magát. Betört ablakokon keresztül megkezdik az épület többi részéből kimenteni a gyerekeket és személyzetet.
12: 03 egy suttogó diák hívja a segélyhívót és kér segítséget az elbarikádozott osztályból. Eközben már 19 rendőr van a helyszínen. 12: 10 a diák ismét hívja a segélyhívót és elmondja, hogy sok a halott. 12: 13 a diák ismét hívja segélyhívót, a hívás tartalmát nem tették közzé.
12: 15 a határőrizet taktikai egysége megérkezik.
12: 16 a diák ismét vonalban van, elmondja hogy 8-9 diák életben van.
12: 17 az iskola bejelenti facebook oldalán, hogy lövöldöző van az épületben. Közben szülők és járókelők könyörögnek a rendőröknek, hogy avatkozzanak be. Néhány szülő megpróbálja betörni az iskola ablakát.
12: 19 újabb hívás érkezik az osztályból, de megszakad.
12: 21 három lövés hallatszik, amit Ramos az ajtóból adhatott le. A lövéseket a hívó diák közvetíti.
12: 36 újabb hívás a diáktól. Közlik vele, hogy hagyja a mobilját bekapcsolva.
12: 43 a diák elsuttogja, hogy Ramos az ajtót lövi.
12: 46 a diák szól, hogy hallja a rendőröket a szomszéd teremben.
12: 47 a diák kéri, hogy azonnal küldjék a rendőröket. 12: 50 a diák mobiljáról lövések hallatszanak. A különleges egység álkulccsal behatol az épületbe és lelövik Ramost.
12: 51 a hangok alapján a rendőrök kiviszik a gyerekeket az osztályból. A hívás megszakad.
(forrás: Texas Tribune: Uvalde School Shooting, What we know, minute by minute, about how the Uvalde shooting and police response unfolded, 27. 05. 2022. –fordította és szerkesztette across)
A nagyjából 80 percig tartó terrornak 21 halálos áldozata volt, 19 kisdiák (7-10 évesek) és két tanár.

”Többé nem vagyunk a Csodaországban, Aliz. ” – Manson [14]

---
Idézetek eredetiben:
1. ”Look down at me and you see a fool, Look up at me and you see a god, Look straight at me and you see yourself. ”
2. ”… Look out helter skelter helter skelter Helter skelter Look out, cause here she comes. When I get to the bottom I go back to the top of the slide, And I stop and I turn and I go for a ride Till I get to the bottom I see you again… ” - Beatles: Helter Skelter
3. "Do what thou wilt shall be the whole of the Law, " - Aleister Crowley
4. ” No sense makes sense. ”
5. ” Pain's not bad, it's good. It teaches you things. I understand that. ”
6. ” You know, a long time ago being crazy meant something. Nowadays everybody's crazy. ”
7. ” These children that come at you with knives - they are your children. You taught them. I didn't teach them. I just tried to help them stand up”
8. “Don't treat the dogs like people. Treat the dogs like dogs. They are better than people. ”
9. ” The way out of a room is not through the door. Just don't want out. And you're free… ”
10. ” Prison's in your mind. Can't you see I'm free? ”
11. ” Remorse for what? You people have done everything in the world to me. Doesn't that give me equal right? ”
12. ” I got thirteen channels of shit on the T. V. to choose from”- Pink Floyd: Nobody Home
13. ” Progress? There's no such thing as progress. There's only change. You dig a hole in the ground, you build up a city, and you fight a war, and you call it progress? ”
14. ” We`re not in Wonderland anymore, Alice. ”

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Felnőtteknek
· Kategória: Esszé
· Írta: across
· Jóváhagyta: Vox_humana

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 63
Regisztrált: 1
Kereső robot: 31
Összes: 95
Jelenlévők:
 · Tristan Kekovian


Page generated in 0.0734 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz