Navigáció


RSS: összes ·
Forgatókönyv: Hét nap hidegben

, 138 olvasás, wokendreamer , 9 hozzászólás

Somolygó08

Az újsághirdetés

Helyszín: Szőke Aladár bérelt, garzon lakása.

Szereplő: Szőke Aladár [ALDI]

Minden szanaszét igazi legénylakás. Berendezés a hetvenes évekből itt ragadt Lengyel Varia szekrénysor, kifeküdt egyszemélyes heverő. Lakkozott üvegszekrény, benne színre válogatott Tiffany és Romana szerelmes füzetek. Aladár „klasszikus számítógépe” az egyetlen modern dolog a lakásban. Ez is leharcolt billentyűzet és egér. A monitor régi nagyseggű. A földön tárolt gép hangos, mint egy ócska fűnyíró.
A falakon poszterek hegyekről és bázisugrókról. Minden képen Aladár kivágott és odaragasztott, illetve photoshoppolt arcképe látszik. A szoba közepén egy étkezőasztal beborítva reklámújságokkal.


Aladár az étkezőasztal egyik szegletén maga alá húzott lábakkal, teljesen az asztalra dőlve olvas. Erősen hunyorít, mert a szemüvegét egyik kacat alatt sem találja. A reklámcikk olvasása közben annyira ráfókuszál az apró betűkre, hogy szemen szúrja magát a bögréből kiálló kifli végével.

ALDI: - A francba!

Miután helyreáll egy kicsit a látása elsősegélyben részesíti magát. Egy az asztalon tárolt, és ilyen esetekre rendszeresített „steril” pólyát ragaszt a sérült szemére. A másik ép, és folyton könnyező szemét forgatja és törölgeti a military mintájú pizsama ujjával. Feláll az asztaltól, és bóklászik a parányi lakásban. A szemüvegét keresi. Végre a konyhában megtalálja, és a számítógéphez vergődik.
Klimpírozik, kattogtat a billentyűzettel és a fejét forgatja.

ALDI: (Maga elé motyog) - Nem értem.

Feláll a géptől, az asztalon fekvő újságért igyekszik, közben hangosan ismételgeti:

ALDI: - 88-48, 88-48… Itt van! Hegyi tábor, hegymászó túra. (Ugrál az ép szeme a főbb szavakon) - Meg van! 9. 780 méter… Nem semmi!

Simogatni kezdi kamaszos, gyér szakállát és a gézpárna alatt lüktető szemével ösztönösen a fehérre kent plafonra mered. Látja magát a végtelen havas, jeges falakon, ahogy méterről méterre megküzd a heggyel. Aladár egyre izgatottabb lesz. Levergődik az asztaltól és az ágya elé beáll siklórepülésbe. Karjait széttárja, teljesen előrehajol, már-már orra esik.
Csak a teste van itt a szobában, képzeletében hasítja a levegőt. Annyira beleéli magát, hogy szeme könnybe lábad. Érzi, ahogy lobog a haja és vele kamaszos szakálla, füle bedugul a hirtelen magasságvesztéstől.
Aladár miután kirepülte magát, egy pillanatra megborzong, visszaül az asztalhoz és újra a cikkre koncentrál.

ALDI: (Fennhangon magának) - Hegyi tábor… igen. Hegymászó túra… igen. Ez az! Amatőr Hegymászó expedíció most! Ne költsön százezer dollárt egy expedícióra, a mi kedvezményes csillagpontos amatőr bónuszrendszerünknek köszönhetően tízezer dollárból eljuthat a hegyek hegyére. Jelentkezés sorrendben. Figyelem! Nem mindenkinek jut a kedvezményből! Igyekezzen! Fogynak a helyek! Várnak a hegyek! További információ:… ”

Aladár előkapja a telefonját és gyorsan bepötyögi a számokat. Nem akar hinni az ép szemének!

ALDI: - Még soha életemben nem spóroltam ehhez fogható összeget. Kilencvenezer dollár szorozva kétszáz… mennyi most a dollár?

Pár számítás és a páratlan lehetőség annyira megviseli Aladárt, hogy bepárásodik a szemüvege az átélt izgalomtól. Letépi a kötést és tárcsázni kezdi a hirdetésben megadott információs számot.

ALDI: - Plusz 36 – 90… - Emelt díjas! – villan át az agyán egy milliomod másodpercre az első figyelmeztető jelzés, de a „sohavisszanemtérőlehetőség” fehér angyalszárnya egy suhintással kitörli Aladár agyából a kételkedés utolsó morzsáját is.

ALDI: - Az információ pénzbe kerül kisöcsém. – nyugtatja meg magát fennhangon -… meg különben is mi ez a telefondíj a megspórolt összeghez képest. NEVETSÉGES!

Az első húsz perc viszonylag hamar eltelik, mert különböző menük közt kell választania, és a kellemes női hang mindig megdicséri őt, ha helyesen navigált. A türelme akkor kezd egy kicsit fogyni, amikor a kezelőre várva másodszor hallgatja végig Vivaldi összes évszakát. A tizedik évszak közepén a kezelő helyett az édes hangú kis hölgy elnézést kér, de a vonalban töltött aktív időt túllépte, és most megszakítja a félig sikeres regisztrációt, mert égnek a vonalak és mások is szeretnének jelentkezni még erre a kivételes kalandra.

ALDI: - A francba!

Aladár a sikertelen regisztráció miatt nagyon bosszús. Aztán azon kapja magát, hogy a dühe egy pillanat alatt elillan, és valami mágikus erő szívni kezdi a mellkasa közepét. Soha nem tapasztalt még ehhez foghatót. Tisztán érzi, hogy egy megmagyarázhatatlan erő kezdi magába szívni. Földi kifejezéssel élve: Boldog volt.
Amikor elolvasta a hirdetést, tudtán kívül egy feketelyuk eseményhorizontjára ért. Innen már nincs vissza út. Az elhatározás, hogy egy igazi hegyet fog mászni, percről percre erősebben jelentkezik. Egyszerűen leküzdhetetlen vágyat érez, hogy azonnal útnak induljon.
Felugrik az asztaltól és a sarokban rendszeresített összegöngyölt papírtekercset kihengergeti a két ajtó közötti kifeszített kötél alá. (A képen a Google Earth-ről leszedett, nagyított műholdkép látható A4-es laponként összeragasztva, egy hegyvonulatot ábrázoló mozaikkép.)

ALDI: - Gyakorolás! Adjunk a mászó izmoknak is egy keveset!

Először a földre veti magát, és megfeszített ujjakkal végig peremezi a heverő keményfaborítását. Miután végig vergődi a heverőkerülést, felkapaszkodik a kötélre, és mászni kezd ezen a két méteren.

Jön 09

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Somolygó
· Kategória: Forgatókönyv
· Írta: wokendreamer
· Jóváhagyta: aron

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 15
Regisztrált: 3
Kereső robot: 19
Összes: 37
Jelenlévők:
 · alias
 · Éndroid
 · hoczatamas


Page generated in 0.0435 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz