Navigáció


RSS: összes ·




Prózavers: A Gondolkodó

, 468 olvasás, Cselényi Péter , 4 hozzászólás

Ezek vagyunk

A homo sapiens szónokol

Előhang
A Gondolkodó vagyok, (mindég mondják, hogy egyek). Rodin szobra két kézzel, az öklöm számba ér fel.


Ragyás, kopasz, csúf vénség, én se értem, mért él még, bizony ő a gondolat, aklok mellett és alatt álldogál és kéreget, megállítva titeket is, lekapcsolja villanyom, de-telefonom hagyhatom, tévém kidobja vagy nem, és magát mellém fekszi, ki tudja, jó-e neki (...)

Homo sapiens vagyok, ne várjanak angyalok, csak egy istent akarok, oktatom és művelem, minden egyes reggelen. Gyere te is énvelem.
Vagyok Homo Sapiens! Jössz, és tőlem észt elcsensz? Nem tudsz és nem is adok. Elveszni gondolatot bizony hogy én képtelen. Állítólag jó nekem.

Kisgyermek a gondolat, nevet-sír és mit mondhat? Fagylaltot sohase kér, nekünk mind esti mesél. Olyan árnyék, testetlen a gondolat: „légy nekem!" Életed az életem, mondatod is énvelem: nem kell, ami nincs nekem, minden van az én lelkem, minden lesz az én testem...

Vagyok én a gondolat. Tudom: - miért gázol a vonat - Róma mért nőtt nagyokat - kék a vér, mint patyolat. Vérzek minden dolgokat. Kérdezzem az ősöket?: „Hová tegyek gyermeket?" Kérdezzem a bölcseket?: „Traktort vagy inkább ekét?" Én nem ezt tudakolom, volna rá bármi okom?...

Érdeklődöm: négyzeten mennyi az a végtelen? Érdeklődöm hevesen, miért szóljak kedvesen? Meg persze a pók helyett ne csapjuk le a legyet? Mindannyian tudjuk jól. A gondolat szónokol, prédikál és hittérít, az aszfalton szétterít, közönykedvre átderít, befalja a reggelit.

A gondolat én vagyok. Ha gond, vész, hulla, úgy is. Én vagyok a gondolat, Éva, Ádám az voltak, Eszter, János az lesznek. Ezt elfogadni tudod? Vajon te gondolkodol? Ha jól gondolom, igen. Látod a sötétséget, átkod vet neki véget. Látod azt a hideget,

léteddel mi hiteget, és te indulsz meztelen, érsz-e világvégeken?
Én hiszem és gondolom: csak enyém a hatalom. Gondolat és cselekvés, egy keresztre fel-, levés. Itt állni a dombtetőn. Féltőn és védekezőn kezem is kinyújtom rád és innen megyünk tovább.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezek vagyunk
· Kategória: Prózavers
· Írta: Cselényi Péter
· Jóváhagyta: ÉvIda

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 215
Regisztrált: 2
Kereső robot: 25
Összes: 242
Jelenlévők:
 · PiaNista
 · Tristan Kekovian


Page generated in 0.194 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz