Navigáció


RSS: összes ·
Novella: A kulcs

, 300 olvasás, Frekventor , 6 hozzászólás

Kaland

Egy lakótelepi lakásban élt a Kiss család, apa, anya és a két tíz év körüli gyerek. Az apa a közeli laktanyában dolgozott, az anya postai központot kezelt, az egyik fiú még csak harmadikos volt, a másik már az ötödiket járta.. A lakótelepi bezártságot főleg az apa utálta, de családi házra nem futotta, így vásárolt egy kis zártkertet a közeli falu határában, és szinte minden hétvégén kiruccantak kertészkedni, hancúrozni.

Így történt ezen a hétvégén is, készítettek össze némi ennivalót, berakták a horgászfelszerelést is, aztán a kombi Trabanttal útnak eredtek. Gond nélkül kiértek, és alig kászálódtak ki a kocsiból, a kölykök máris rágták apa és anya fülét, engedjék el őket a közeli patakhoz, ők majd fognak halat ebédre. A családfő átgondolta a helyzetet, a patak alig egy kilométerre volt, mezőn átvágva lehetett megközelíteni, ott forgalom nincs. A csermely legfeljebb bokáig ért, abba még nem fulladt bele senki. A kertészkedésben nem sok hasznukat veheti, mindezek alapján döntött, hadd menjenek. Anya a lelkükre kötötte, hogy vigyázzanak egymásra, és dél körül, amikor már a nap magasan jár, itt legyenek. Ök is nekifogtak a munkálatoknak, új ágyásokat készítettek, Elültették az uborkamagokat, szépen elgereblyéztek mindent. Dél körül már a kocsi felé tartottak, hogy összeállítsák a hideg ebédet, mikor észrevették, hogy nagy ricsajjal közeledik a két lurkó. Hatalmas zsákmányt lóbáltak a bot végén, mintegy tíz-tizenöt centis sneci himbálódzott rajta. Egymás szavába vágva mesélték a nagy élményt, hogy küzdöttek a hatalmas hallal, mennyire ficánkolt, amikor kivették, nem is tudták levenni a horogról. Az apa leemelte a szegényes zsákmányt, aztán becsomagolta egy szatyorba és berakta hátra a csomagtartóba.
- Otthon majd ne felejtsétek kivenni a kocsiból, mert később rettentő büdös lesz. Adjátok oda a szomszéd macskájának, meglátjátok mennyire örül neki.
Megették a hozott ennivalót, még egy kicsit igazgatták a bokrokat, aztán beültek és robogtak hazafelé.

Már félúton jártak, mikor apának eszébe jutott, hogy régen látta a lakáskulcsot, meg a rajta lévő pecsétnyomót. Szólt a többieknek, nézzenek már szét, hol lehet a kulcs. Mivel nem került elő, az apa leállította a járgányt és tüzetesen átnéztek mindent. Sehol nem volt. Az apa ideges lett, mert tudta, hogy a pecsétnyomó elvesztése súlyos hiba, a katonaságnál ezért még büntetés is jár. Visszafordultak a kert irányába, és amint visszatértek, tűvé tették az összes területet, utakat, füves részeket.. Nem került elő. Apa megfeszített erővel gondolkodott, kombinált, aztán kezébe vette a gereblyét és nekiesett a friss ágyásoknak. Öt perc múlva a veteményesből előkerült a kulcscsomó, megszűnt a nyomás, mindenki fellélegzett. Felszabadultan és nyugodt szívvel baktattak hazafelé, útközben apa elmesélte, hogy mi lett volna, ha nincs meg a kulcs, és a pecsétnyomó. Baj nélkül megérkeztek, és vidám hangulatba hurcolkodtak a lakásuk felé.

Fölértek a lépcsőn, apa mindjárt látta, hogy nem is lesz szükség a kulcsra. A bejárati ajtó résnyire nyitva volt, a forgácsokból következtettek, hogy erőszakkal törte be valaki.. Néhány műszaki cikk hiányából látták, hogy betörő járt náluk.
- Láthatjátok, a kulcsra nincs is szükség. Menjünk vissza, vessük el újra – viccelődött rezignáltan apa. Fancsali képpel fogadták a lehetőséget, már nem volt kedvük nevetni.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Kaland
· Kategória: Novella
· Írta: Frekventor
· Jóváhagyta: Syringa

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 15
Regisztrált: 1
Kereső robot: 20
Összes: 36
Jelenlévők:
 · ferenczvicus


Page generated in 0.0421 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz