Navigáció


RSS: összes ·
Novella: Az elegy

, 273 olvasás, Frekventor , 5 hozzászólás

Somolygó

Józsiék egy kis falusi házban laktak, neje is ő is hatvan felé közeledett, békés öregkorra számítottak a csendes környéken. Mint ahogy faluhelyen szokás, pálinkát főztek, bort készítettek, módjával iszogatták a kotyvasztott alkoholokat. Józsi különösen akkor nézett a pohár fenekére, ha náthás lett, ezt a betegséget utálta a legjobban. Ilyenkor tömte magába az ajánlott csodaszereket, evett mézet, fokhagymát, tormát, amit éppen hallott a falusiaktól. Persze semmi sem hatott igazán, napokig kínozta a betegség, nála elesettebb férfi nem volt olyankor a településen, de úgy érezte, hogy tán még a világon is ő a legszerencsétlenebb.

Egy őszi napon ismét elkapta a gyűlöletes betegség, kicsit alapozott pálinkával, aztán egy bögrébe kezdett belerakni mindenféle fűszert, amit csak talált a lakásban. Összeforralta, aztán még jó melegen lenyomta a torkán a fertelmes elegyet. Korán lefeküdt, és nyomban el is aludt az italától.

Másnap felkelt, és tanakodott mi olyan furcsa rajta. Jó néhány perc eltelt, mire rájött, még nem kellett fújni az orrát. A feje se fájt és a világfájdalom is tovatűnt. Először el se akarta hinni, de miután órák múlva is jól érezte magát, hatalmas öröm kerítette hatalmába, végül bevillant az ötlet, ebből bizony pénzt kell csinálni. Ha sikerül rekonstruálni a tegnapi kotyvalékot, ő lehet a világ egyik leggazdagabb embere, a nátha gyógyszeréért mindenki hajlandó fizetni. A bögre már üres volt, így megpróbálta az emlékezetébe idézni az összetevőket. Mindent belerakott megint, és kísérleti alany után nézett. Nem kellett messzire mennie, a felesége most kapta el tőle, tüsszög, fújja az órát, no majd rajta kipróbálja..

Másnap csalódottan konstatálta, hogy az asszony ugyanolyan beteg, mint tegnap volt, mégsem a nála bevált kotyvalékot adta neki. Füstbe ment a csodás terv a gazdagságról, világhírről, többé soha nem tudja ugyanazt az elegyet megalkotni. Csendesen és szomorúan iszogatta pálinkáját, hallgatta az asszony szidalmait, de azért visszaszólt neki:
- Anyucikám, én csak a csodagyógyszert próbálgatom!
Soha nem derült ki, mi hiányzott az összetevőkből. Pedig ha Józsi igazi tudósként elemzi az elegyet, biztosan rájött volna, hogy az asszonyból az a három ezrelék alkohol hiányzott, ami nála már pontosan be volt állítva, amikor a csodagyógyszert megitta.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Somolygó
· Kategória: Novella
· Írta: Frekventor
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 17
Regisztrált: 0
Kereső robot: 19
Összes: 36

Page generated in 0.0393 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz