Navigáció


RSS: összes ·
Memoár: Könnyelműség

, 298 olvasás, Frekventor , 1 hozzászólás

Halál

Ezerkilencszáznyolcvanban a katonaság létszáma többszöröse volt a jelenlegi állományhoz képest. A sorkatonák nagy tömege mellé arányos mennyiségű tiszt, tiszthelyettesi állomány kellett, a katonai doktrína pedig szigorú elvek szerint követelte meg az állomány kiképzését. Ennek sarkköve egy olyan gyakorlat volt, amikor a katonák a laktanyát elhagyták, és több hetet terepen töltöttek szakfeladatok végrehajtásával.

Egy ilyen eseményen történt, hogy elhangzott a bontási parancs a gyakorlat végén, az antennákat gyorsan lebontották, de a vezetékes katonák még sokáig tekerték a kábeleket a dobokra.. A velük lévő tiszt a már végzett állomások gépjárműveit besoroltatta az erdei úton, minden kocsi között tíz méter körüli térköz maradt. Mindenkinek várakoznia kellett a vezetékesekre, ezért szabad foglalkozást rendelt el a tiszt, a katonák a kocsik körül ténfereghettek. Azt tudni kell, hogy a leállított gépkocsikat csak külön parancsra lehetett elindítani, vagy mozgatni. A sofőrök zöme a volán mögött ülve várakozott, közülük az egyik azzal szórakozott, hogy ütemesen nyomkodta a féket, a nyitószelep hangját próbálta zenéhez igazítani. Az előtte álló bodegás autóhoz ment az egyik katona, kinyitotta a hátsó ajtót, kivette az ott tárolt vizeskannát, és nagyot ivott belőle. Visszarakta, becsukta az ajtót, nem is figyelte mi történik körülötte. A fékkel játszadozó sofőr mindezt látta, és mivel a haverja volt a másik autó mögött álló katona, gondolta megvicceli.. Ráindított, azonnal sebességbe rakta, és nagy gázzal robogott a katona felé, hogy majd jól megvicceli, nagyot fékez mögötte. A másik autótól vagy öt méterre lehetett, amikor rálépett a fékre. Semmi nem történt, a kocsija vágtatott tovább, másodperccel később kettévágta az ott álló katonát. Az előtte álló autó is gurult még vagy két métert, de annak a vezetője lefékezte mindkettőt. A játékos katona nem vette figyelembe, hogy a féklevegőt eljátszotta, olyan rövid távon amennyit ment, nem termelődött elég levegő a megálláshoz..

Utóbb mindent alaposan kivizsgáltak. Nyilvánvaló volt, hogy engedély nélkül indította az autót, és nem volt annyi lélekjelenléte sem, hogy a kéziféket használja. Rekonstruáláskor bebizonyosodott, hogy a kézifék nagyon jó állapotban volt, azzal a sebességgel haladva két méteren belül megállította az autót. A tisztet is bíróság elé állították, de megállapították, hogy nem bűnös, világos parancsait betartva nem történt volna tragédia. A gázoló katona egy év négy hónap börtönbüntetést kapott, melyet katonai börtönben kellett letöltenie.

Az eset emberi vonatkozásai ennél bonyolultabbak voltak. A tiszt sokáig őrlődött azon, hogy mi lett volna ha szigorít a parancsain, ha kitalál valami blazírt elfoglaltságot. Lelke soha nem nyugodott meg katonája elvesztésén, mardosta az önvád. A gázoló katona embert ölt, ez súlyos teherként nehezedett rá évekig. Az csak tetézte szenvedését, hogy az elgázolt katona kedves volt neki, társának tekintette. Ilyen priusszal sehol nem kapott gépkocsi-vezetői állást, kénytelen volt segédmunkákat bevállalni. A meghalt katona korábban elismert és népszerű egyéniség volt, mindenki szerette, és becsülte, sokan mondták, miért pont neki kellett meghalni. Otthon menyasszony várta, faluja is sokra becsülte, jellemző, hogy a falu apraja nagyja részt vett a temetésen, és mindenki siratta, mikor a menyasszony fehér esküvői ruhában búcsúzott tőle. Egy reményteli sikeres életet tört ketté egy könnyelmű, felelőtlen katona, és ez akkor is bűn, ha szándéka nem egyezett a történtekkel.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Halál
· Kategória: Memoár
· Írta: Frekventor
· Jóváhagyta: Aimee

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 21
Regisztrált: 3
Kereső robot: 17
Összes: 41
Jelenlévők:
 · Aevie
 · Friedrich
 · VDavid


Page generated in 0.043 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz