Navigáció


RSS: összes ·
Házi pályázat/ próza, novella: Az orvos / Jáger doktor

, 486 olvasás, Frekventor , 25 hozzászólás

Kaland

„Lieber Gott mach’ mich stumm, das ich nicht nach Dachau kumm’l”

„Édes Istenem, tégy némává, hogy Dachauba ne kerüljek” – korabeli mondás…


Alfred Jáger doktor örült a kinevezésnek. Dachau mindössze húsz kilométerre volt Münchentől, ahol szülei laktak, könnyedén felkereshette őket szinte bármikor. A feladat egyszerűnek tűnt, a koncentrációs tábor teljes személyzetének orvosi ellátása, kezelése volt a cél. Öten teljesítettek itt szolgálatot, von Weyhens főorvos felügyelete alatt. Jáger doktor épp akkoriban töltötte be harmincadik évét, afféle szülinapi ajándéknak tekintette a megbízatást. A müncheni kórházban unalmas, egyhangú élete volt, az előmenetel reménye nélkül tengette ott napjait. Bezzeg most a beosztáshoz hatalom is társult, maga döntött életről, halálról, ügyeletben senki nem ugráltatta

Alacsony, de izmos testalkata volt, sárgás-szőke haját árja jellegzetességnek tartotta, elméje mindig „száguldozott”, élénk beszéde sokszor lemaradt mögötte. Már a tanulmányai során ötletekkel állt elő, különösen a vegyészet mindenhatóságában hitt.. Gyakran rágta a főorvos fülét, adjon neki lehetőséget a tuberkulózis sajátos gyógyítására, kísérletek végzésére.
Alig van TBC-s betegünk, akkor hogyan gondolja? -kérdezte von Weyhens doktor.
Majd lesz! Megfelelő vakcinát biztosít a hadsereg.
Megőrült maga?! Kétszáz embert meg akar fertőzni?
Pontosan! Elvégre mindegy, hogy a gestapó előtte vagy utána végzi ki őket…
Mivel a főorvos is törte a fejét bizonyos kísérleteken, a müncheni vezetőséget kérelmekkel bombázta egy kísérleti részleg kialakítása végett.. Rövidesen hivatalos lett a terv, egy újabb barakk épült orvosi célokra, ez lett a kísérleti részleg.. A főorvos és Jáger doktor itt látott neki a kutató munkának,, hullottak az emberek kezeik alatt. A halotti bizonyítványokban mindenféle természetes halálnem került beírásra, hogy a kísérleteknek hivatalos nyoma ne maradjon.

A betegeket szinte kizárólag foglyok gondozták, ők tolták ki a halottakat is kis kocsijukon a krematórium irányába., amely zárt világ volt, oda még ők sem léphettek be, a kapunál átvették a tetemeket, és mehettek vissza. Az ápolók idővel mindenre fényt derítettek. Nyilvánvaló lett, hogy a kísérleti vegyszerek alig hatnak, sok olyan szer is volt köztük, melyek kínhalált okoztak, a főorvos magassági kamrájában szintén sok kísérlet végződött halállal. Egy magyar ápoló, Sándor, akkor került iszonyatos idegállapotba, mikor az egyik ágyról öccsét kellett elszállítani a krematóriumba.. Néha nyitva maradt az orvosi műszerszekrény, ezt használta ki, hogy szikét szerezzen. Az egyik éjszaka, mikor Jáger doktor katonák nélkül vizitálta betegeit, Sándor mögéje lopódzott, és a szikével elmetszette a torkát. Oly mélyen bemetszette, hogy Jáger doktor kiáltani sem tudott, torkához kapva hangtalanul terült el a kövezeten. Néhány fogoly látta az esetet, aztán elfordultak, ők bizony semmit sem láttak. Sándor a hátára vette a halott doktort, és a barakkok árnyékában jó messzire elvitte a tetemet. Visszaérve feltakarított, és véres köpenyét is újra cserélte., mintha mi sem történt volna, tovább serénykedett,

Másnap keresték a doktort, végül a krematórium közelében meg is találták. Dúlt-fúlt a parancsnok, nyomozó csoportot állított össze, hogy elkapják a tettest. Eltelt egy hét, és még mindig nem volt meg az elkövető. A parancsnok sorakozót rendelt el az egész tábornak, és kijelentette, ha nincs tettes, megtizedeli az állományt, addig folytatják a kivégzéseket, míg a bűnös nem jelentkezik. Az SS katonák mindjárt el is kezdték a válogatást, és félóránként ott az alakzat előtt lelőttek egyet-egyet. Ráment az éjszaka, csak a sorba állástól is meghalt négy ember, tizenhatot pedig kivégeztek, de senki nem jelentkezett. Reggelre megunta a parancsnok a fölösleges ácsorgást, mindenkit vissza tereltetett a barakkokba.

Soha nem került elő az elkövető. Szegény Sándor már az elkövetésekor is fertőzött volt, tette után három nappal ő is a krematóriumban végezte..

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Kaland
· Kategória: Házi pályázat/ próza, novella
· Írta: Frekventor
· Jóváhagyta: Syringa

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 15
Regisztrált: 3
Kereső robot: 16
Összes: 34
Jelenlévők:
 · Aevie
 · Tiberius
 · zsoloo


Page generated in 0.0435 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz