Navigáció


RSS: összes ·
Sci-fi: Sópiramis (16)

, 267 olvasás, Cs Nagy László , 0 hozzászólás

Fantasy

Odakinn Logen vezetésével a műszakiak helyreállították a rendszert és teljes ellenőrzést tartva előkészítették a soron következő termelésre. A könnyű csöveket, a biztonság kedvéért a kupola közelében hagyták, nem lehetett tudni, esetleg még szükségessé válhatnak, de mindannyian remélték, hogy nem kell többet összeszerelniük. A hatalmas akna ott tátongott a jégen de már nem egy őrült baljóslatú fenyegetése tette örökhírűvé, hanem amit Kosinsky keze nyomán kivetett magából. Logen épp jelenteni akarta Danielsnek, hogy a teljes berendezés újra üzemképes állapotban van, mikor Shon előtt a különleges vonal telefonja megcsörrent.
- Itt Shon Daniels, a sarki...
- Adja nekem Henriksent, de azonnal! - hallatszott készülék nélkül is az üvöltés a vonal másik végéről.
Befogta a kagyló mikrofonját és Dave felé nyújtva suttogta:
- A főidomár! Van füldugód?
Dave nagy levegőt vett, majd átvette a telefont.
- Tessék, Henriksen!
Thomson, a soros elnök magán kívül tombolt:
- Mondja Henriksen, mi a fene folyik itt!? A WBI megszállta az épületet és nekem fogalmam sincs semmiről! Mi az ördögöt művel maga ott a sarkon! És mi ez az egész egyáltalán?!
- Uram, a WBI - ról magam sem tudok, de kiderítem és értesítem.
- Előtte értesített volna, maga... Nem lesz szükség a további tájékoztatóira! Mindjárt ott vannak maguknál!
- Uram, Önök a tájékoztatómat túl könnyelműen kezelték és...
- Magát nem fogom így kezelni! Fel van mentve! Ki van rúgva! - és lecsapta a kagylót.
- Ne mondd, kirúgott? Ez egy barom! - Shon teljesen elképedt.
- Hol van John? Kerítsék elő!... Shon, mindjárt itt a WBI. Valaki leadta a drótot. És azt hiszem tudom is ki. Ennél rosszabb hír nem jöhetett volna!
- A WBI?! Mit keresnek azok itt? Akkor nekünk lőttek! Ezek a főokosok! -mondta teljesen elkedvetlenedve Shon.
- Hát, ez van, öregem!
Közben megérkezett John Lerimer, a helyettes biztonsági felelős.
- Dave, valami gond?
- Mostantól tiéd a pálya, öregem! Most rúgott ki a vén szivarzsák. De ne örülj, még vagy öt percig élvezheted az új beosztásodat, mert mindjárt itt lesz a WBI!
- Ennyi jó hír egy rakáson! Megfekszi a gyomromat.
A nagy kivetítőn, ahol jelenleg a bázis alaprajza volt látható, máris villogni kezdtek a hangár jelzőlámpái, ami azt jelentette, hogy landolásra készül egy gép és most már mindannyian tudták az utaslistát.
- Uraim, a menetrend szerinti dilijárat! - keserűség és kilátástalanság érződött Shon hangjában, és a néma fejbiccentések jelezték az egyetértést.

A WBI-nak nem ok nélkül volt ilyen rossz a híre. A Világszövetségi Nyomozóiroda néven létrehozott szervezet nagyban hasonlított a WWCo. igazgatóságára, annál is inkább, mert-hogy nagy beleszólása volt a nyomozó iroda vezetőinek kinevezésébe. Az évek során a nagyszerű koponyákat valahogy sikerült félreállítani és egy hatalommal felruházott korrupt púp volt a WBI a világ hátán. A kellemetlen balfogásokat igyekeztek eltussolni, de újságírói körökben közkézen forgott a tehetségtelen vezetés okozta károk nagysága. Néhány igazán nagy bukást azonban képtelenség volt a szőnyeg alá söpörni, mint például a 19 - es Weltsoft botrányt, ahol a WBI szeme elől tüntették el a cég egyik vezető programozóját. A dilettáns nyomozásnak köszönhetően soha nem került elő. Vagy ott volt a másik kudarcba fulladt akciójuk, 24 - ben, minek nyomán majdnem csődöt jelentett a két legnagyobb tőzsde, mert a WBI képtelen volt felderíteni a hamis tranzakciók kitervelőjét és végrehajtóját. Rengeteget suttogtak bizonyos összefonódásokról és felmerült a nyomozó iroda vezetőinek tevékeny közreműködése is a dologban, de ezt, érthető módon, soha nem sikerült bizonyítani. Miután néhány bulldog - szívóssággal nyomozó újságíró eltűnt, feledésbe merült az egész ügy. Érthető volt tehát, hogy a sarki bázison dolgozók nem nagyon örültek a WBI megjelenésének.
A gép hókristályokat lebegtetve a hangár bejáratánál simán landolt, majd elsőnek a WBI kommandósai ugráltak ki a gépből és a hét fegyveres pillanatok alatt biztosította a terepet a három kiszálló ügynöknek. Egyikük, - ő volt Ruppert Dagerti, a csoport vezetője, - kezével a vezérlő felé vezető folyosó irányába intett és a fegyverektől fedezve, becsörtettek az irányítóterembe.
- Melyikük Henriksen?! Átveszem az állomás biztonsági irányítását! Minden eddigi adatot adjon át a két ügynöknek!
Dave-nek óriási erőfeszítésébe került, hogy türtőztesse magát.
- Sajnos, elkéstek! Nem áll módomban átadni a biztonsági felügyeletet. - és még mielőtt Dagerti megszólalhatott volna, hozzátette: - Az irányítás a helyettesem kezében van, de gondolom, ő sem teljesít semmilyen hasonló kérést, írásos parancs felmutatása nélkül!
- Henriksen, maga elbaltázta ezt az egészet, épp ideje volt, hogy kirúgják!... Mr. Lerimer, hallotta a parancsot, mindent adjon át az embereimnek! - és egy WBI - os parancsot dobott az irányítópultra. Dave megfordult és elindult a labor irányába, mikor Dagerti hangja megállította:
- Henriksen, ne menjen messzire és hagyja, hogy tegyük a dolgunkat! Nem ajánlom, hogy megpróbáljon keresztbe tenni!
- Csak a WC-re indultam, hányingerem lett magától! - felelte és kisietett a labor irányába. Ahogy belépett, azonnal lezárta az ajtót a kártyájával.
- Tom! Nézd át a telefonvonalakat és a mobil hívásokat is!... Mrs. McNiel, van magánál telefon?
- Természetesen.
- Ha a száma bármelyik listán feltűnik, teszek róla, hogy ne legyen média amelyik foglalkoztatja!
- Magának agyára ment a foglalkozása! Az orráig sem lát! Gondolja, hogy kockáztatnám életem legnagyobb lehetőségét egy szaros telefonnal? - Deb láthatóan nagyon dühös volt a feltételezésért.
- Ki akarom deríteni, ki értesítette a WBI -t?... Tom, Mrs. McNiel kapcsolatát is ellenőrizd, nem ment -e ki valamilyen anyag, mikor lehívta az otthoni adatokat!
- Maga egyszerűen kiállhatatlan! Vegye észre, hogy nem mindenki a maga eszével gondolkodik!
- A kurva életbe, Henriksen! Bassza meg! Mi a szart kavar itt a WBI?! Most jól a fejemre lépett! Tudtam, hogy maga rátesz a légypapírra! Ezeknek diszítés leszek a rákkoktéljukon! - Pit teljesen elvesztette a fejét a hír hallatán, hisz előkelő helyen szerepelt a WBI körözési listáján.
- Carlson, kuss!... Tom, van valami?
- Uram, minden tiszta. A kisasszony kapcsolása is. Semmilyen hívás nem ment a bázisról, se a központi, se mobil vonalon. A hálón, csak ide jöttek adatok, semmi továbbítás nem volt a kapcsolat ideje alatt!
- Ez legalább leszűkítette a kört. Köszönöm. Mrs. McNiel, csak a munkámat végeztem, kérem bocsásson meg a gyanúsításért.
- Hát mit mondjak, nem lopta be magát a szívembe, de akkor árulja már el, mit keres itt a WBI?
- Ezt akarom én is kideríteni és hogy honnan származik az információjuk.
- Mr. Henriksen! Hálából, hogy a nyakamra hozta őket, megosztom önnel az én teóriámat, bár igazán nem tudom, miért vagyok ilyen jólelkű, hisz már az is nagy sértés volt, hogy Mrs. McNiel is a bázison van!
- Carlson, maga egy seggfej! - reagált Deb kissé sértődötten a hallottakra.
- Az lehet, de én legalább, nem a szaglászásból élek!
Még mielőtt elfajulhatott volna a szócsata, Dave közbelépett: - Talán felfüggeszthetnék egy időre ezt a kis vállveregetést! Szóval, Carlson?
- Elég sokat tudok már erről az agyamentről és az előbb újra meghallgattam a felvételeket. Nem egy elveszett pasas! Alapos, körültekintő és szisztematikus. Lehet rá sok mindent mondani, de azt, hogy figyelmen kívül hagy bármit is, azt nem. Szerintem az ő keze van a dologban. Ez a fazon előre tudta, hogy maga képes lesz felgöngyölíteni a szálakat, ezért félreállította magát! Ezek a balfácánok elszaroznak egy darabig és az idő a barátunknak kedvez.
- Ebben lehet valami, csak az a baj, hogy már sikerült kirúgatnia. Johntól meg átvette a WBI az irányítást.
- Hogy? Magát kirúgták? - horkantak fel szinte egyszerre valamennyien, akik a laborban tartózkodtak. - Ezek megőrültek?
- Erre most sajnos nincs időnk. Bár a WBI embereitől nem várható, hogy gyors eredményt mutassanak fel, de azt ajánlom, kapjuk össze magunkat, és ha lehet, hamarabb jussunk a dolog végére, mint azok odakinn! Itt egyenlőre nem mozoghatnak, csak az adatok kiszolgáltatására vagyunk kötelesek, de a labor, törvényileg nem tartozik az átadandó területek közé. És még ott van a hangár mögött az a kis meglepetés. Csak idő kérdése és felfedezik. Valamit azzal is kezdenünk kell. Ötletek?
- Én talán mennék és megnézném milyen ketyeréi vannak a marslakóknak! - ajánlkozott Pit.
- Ezt sajnos el kell halasztania, Mr. Carlson, de ha itt vége ennek a cirkusznak, ígérem beajánlom majd a kutatócsoportba, amelyik ezzel foglalkozik. ... Tom említette, hogy talán be tud lépni Kosinsky programjába. Esetleg felkészülhetne a dologra, még három perc és olvasztás!
Mindenki azonnal megélénkült, felkészülve a mai utolsó lehetőség kihasználására.
- Tom, kapcsolj rá a vezérlőre, minden lépésüket ellenőrizd! Carlson, ha igazán tud valamit, most megmutathatja! A többiek álljanak készen, ha bármilyen programra szükség van, azonnal bevethető legyen! Mrs. McNiel,.. Deb, kérem, hogy nézze el nekem az előbbieket! Ha ezen felül még megkérhetném valamire! Ön sok nagy koponyát ismer, próbáljon meg összeállítani egy listát a szóba jöhető tudósokról. Legyen genetikus, orvos, aerodinamikai szakember, elektromos mérnök és anyagkutató...... és ami még kellhet. Vegye fel Mr. Carlsont is a listára! ... Köszönöm.
- Otthon jön egy vacsorával! Ne feledje! -mondta Deb.
- Nyert! Áll a vacsora.
A computeren, a vezérlőből jövő adatok közt ott villogott a visszaszámláló piros fénye, és ahogy nullára váltott, beindult a gépezet.
Shon kiszolgáltatottnak érezte magát, háta mögött a WBI embereivel, akik saját számítógépeiket rácsatlakoztatták a rendszerre, de semmit nem árultak el abból, milyen módon próbálják meg visszaállítani a földi vezérlés biztonságát. A termelés pontosan beindult és a kupola mozgatóhajtóműveinek programblokkolása is feloldódott. Minden a legtökéletesebben működött, kivéve, hogy az automatikáé volt a hatalom. A zavartalanul folyó olvasztás alatt a tengerre telepített töltőszigeteknél horgonyzó tankerek sorban távoztak kincset érő terhükkel. A kontinenseken élőknek fogalma sem volt a sarki jégen folyó óriási küzdelemről, ami az ivóvízellátás feletti ellenőrzés biztosításáért folyt. A bázisról eddig semmilyen veszélyes információ nem szivárgott ki, ami nyugtalanságot okozhatott volna a világban, és az igazgatóságnak sem állt érdekében beavatni a sajtót, vagy a közvéleményt a vészhelyzet esetleges következményeibe. Most, hogy a WBI is beszállt a dologba, még nagyobb esélye volt az esemény eltussolásának, hisz ha valamihez, hát ehhez nagyon értettek. Az állomáson átvett eddigi anyagokból Dagerti ügynök számára egyetlen dolog volt biztos. A jelenlegi stádiumban, időnyerés céljából engedni kell a követelésnek és a teherűrhajón kénytelenek lesznek helyet biztosítani a két embernek. A lépés logikus volt, annak ellenére, hogy az eddig felderített rendszer ismerete esélyt nyújtott az ügy végleges felgöngyölítésére. A WBI vezetőit a legkevésbé sem aggasztotta a két űrhajós sorsa. Eddigi bevetéseikben is szerepelt az " elkerülhetetlen veszteség " kifejezés és az akció során csak mint kellemetlen epizód játszottak szerepet. Bár a cél, hogy a világ édesvíz termelését megbízható körülmények között biztosítsák, mindenképpen feljogosított bizonyos áldozatvállalásra, ám a WBI vezetőségének semmi erkölcsi aggálya nem volt emberek oktalan és értelmetlen feláldozása tekintetében.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Fantasy
· Kategória: Sci-fi
· Írta: Cs Nagy László
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 23
Regisztrált: 3
Kereső robot: 35
Összes: 61
Jelenlévők:
 · galamboki
 · Sanus
 · Sutyi


Page generated in 0.0631 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz