Navigáció


RSS: összes ·




Mese: A veréb

, 356 olvasás, Frekventor , 7 hozzászólás

Felnőtteknek

Szépen gömbölyödött elöl a tollazata, képes volt úgy kidülleszteni a begyét, hogy hatalmasnak és erősnek látszódjon. Nem nőtt túl nagyra, de kevély tartása, fényesre fent csőre és csiripelése kiegyenlítette ezt a csekély hiányosságot. A nemi életére sem panaszkodhatott, mindig akadt olyan veréblány, akinek imponált feszes karaktere. Igaz, néha meg kellett küzdenie egyik-másik veréblegénnyel, de ezek az ütközetek inkább csak zajjal jártak, nem sok kárt tettek egymásban.

Kedvenc tartózkodási helye a városi buszpályaudvar volt, ahol egész veréb kolóniák élték mindennapjukat. Étel volt bőségesen, néha egész kifli csücsköt talált, órákig elbíbelődött vele, degeszre tömte a hasát, aztán szólt a többieknek, az övék lehet a maradék. Ahogy peckesen ugrabugrált a járdán, ügyelve, hogy az emberektől legalább egy lépés távolságra legyen, belebotlott egy idegen veréblányba. Formás kis fruska volt, mindjárt be is mutatkozott neki a maga módján: felszedett egy morzsát, és a lány felé nyújtotta. A hölgy örömmel elfogadta, és ettől kezdve csak a verébfiú körül ugrándozott. Úgy tűnt, hogy igazán egymásra találtak, a nap végén már az egyik bokor alá is húzódtak egy gyors menetre. Másnap is csak egymás társaságát keresték, lármásan csevegtek, csiviteltek, tervezgették jövőjüket. A fiú bejáratos volt az egyik eresz alá, ahol pompás kuckót alakított ki magának. Ide költöztette a leányt is, akit már a feleségének tekintett. Boldogok voltak, közös munkával könnyítettek egymás életén.


Az egyik napon törzshelyükön, a pályaudvaron múlatták az időt, a jobb falatok reményében pedig néha eltávolodtak egymástól. Így esett, hogy a verébfiú megpillantott egy csodaszép veréblányt a szomszédos csapatból. Hitvese nem láthatta, így merészen közeledett a hölgyhöz, és csapta neki a szelet. A szépség egy nagyon furcsa dologgal vonta magára a figyelmet: mindenben kiszolgáltatta magát. Ott volt előtte egy szép napraforgó mag, nem nyúlt hozzá, csak félrefordította csodás kis fejecskéjét, és várt. A fiú nyomban rájött, hogy mit szeretne a kis csaj, ezért felkapta a magot és a lány csőrébe helyezte. Ő nagy kegyesen elfogadta, és méltóságteljesen szétrágta… Minden mozdulata alázatot és elesettséget tükrözött, feltétlen csodálatáról biztosította a fiút. Ennek nem tudott ellenállni, csak most érezte magát igazán férfinak, védelmezhette és szolgálhatta a reá felnéző veréblányt. A szerelem oly mértékben elhatalmasodott rajta, hogy úgy érezte, azonnal szakítania kell régi társával. Visszaugrándozott hát a tér másik sarkába, ahol neje szedegette a morzsákat. Elé állt a férj és mindent kitálalt, a végén megkérte eddigi társát, hogy azonnal költözzön el közös kuckójukból, mert jön az új asszony. Nosza lett nagy patália, a feleség dühösen vágta eddigi hitvese fejéhez, hogy rááldozta a fiatalságát, meg hogy éjt nappá téve dolgozott érte, végső érvként leendő tojásaikra hivatkozott. Az óriási csivitelésre még az emberek is felfigyeltek, mosolyogva szemlélték a perpatvart. A fiú hajthatatlan maradt, ragaszkodott a váláshoz, végül otthagyta zsémbes feleségét. A veréblány egy szép morzsa előtt várt rá, amit lovagja készségesen a csőrébe adott. Együtt repültek az eresz alatti fészkükbe, ahol a fiú mindent megmutatott, a leány meg áhítattal csüngött rajta. Amikor a padlásteret is meg akarta mutatni, figyelmeztette a leányt, hogy veszélyes, is lehet, és ezért ő hősiesen előremegy. Amint belépett a szűk cserépnyíláson, karmok vájódtak a testébe, a nyakát félelmetes fogak szorították. Sejtése bevált: a macska leselkedett a fészkük mögött. Így késztette a halálba egy veréblány iránti lovagiassága, vagy egy butuska veréblány csalárdsága.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Felnőtteknek
· Kategória: Mese
· Írta: Frekventor
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 327
Regisztrált: 2
Kereső robot: 32
Összes: 361
Jelenlévők:
 · Déness
 · Sutyi


Page generated in 0.2513 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz