Navigáció


RSS: összes ·




Próza: 42 – azaz negyvenkettő (agymenés)

, 386 olvasás, P.Palffy_Julianna , 22 hozzászólás

Elmélkedés

Csak egy szám. Minden számnak van valami jelentése, és mindenkinek más jut eszébe róla. Negyvenkét fa szépen sorjában, egyszerre virágoztak, egyszerre hozták finom, lédús gyümölcseiket. Egymásba borult lombjuk alatt kavicsos út vezetett a házhoz, kapu nem volt, a bejárat előtt virágos kert virított. A fákat kivágták, a bekötő út aszfaltos, a régi, zsalugáteres ház helyén egy másik ház pöffeszkedik magas kerítés, és cirádákkal teli, erős vaskapu mögött. Nincs benne semmi szépség, az építtető kissé szabadon értelmezte a stílusok egymáshoz való viszonyát. Egy szóval: ronda. Negyvenkét gyertya a tortán, negyvenkét szál virág. Születésnap, házassági évforduló, bármilyen más évforduló. Netán okok nélkül is. A csokrok lehetnének rózsából, gerberából, szegfűből, mondjuk gladióluszból kissé nehézkesebb megkötni, de lehetne akár abból is. Kinek mi a gusztusa. Aztán van olyan is, aki soha nem kap virágot. Egy szálat se. Se rózsából, se gerberából, se szegfűből, gladióluszból pláne. Maximum koszorút. Akkor meg már minek? Negyvenkét szerető. Egy első, egy második, egy huszadik, sokadik. Szerették-e a tizenharmadikat, vagy csak egy éjszakás kaland volt? Vajon a huszonkettedik tudta-e, hogy létezett huszonegyedik, és lesz majd egy huszonharmadik is? Mit érezhetett a harmincadik? Harcolhatott-e a harmincnyolcadik a szerelméért? Volt-e valami perspektívája a negyvenediknek? Meddig ülhetett ölbe tett kézzel a negyvenegyedik? Mennyi esélye lehetett a negyvenkettediknek? Lehet, hogy a negyvenharmadik még nem is tudja, hogy ő a következő. Könnyek és fájdalom, élvezet és szórakozás. Kigyűjthető-e negyvenkét jelző rá? Negyvenkét vers. Negyvenkét fejezet egy könyvben. Negyvenkét könyv a polcon. Negyvenkét polc a szekrényben. Negyvenkét könyves szekrény, az már könyvtár. Negyvenkét könyvtár. Van még annyi ebben az országban? Negyvenkettes villamos. Honnan, hová? Egyik végállomástól a másik végállomásig, közben rövidebb és hosszabb megállókkal. Felszállókkal és leszállókkal. Vannak köztük nők és férfiak, fiatalok és öregek, akik soha nem utaztak egyik végétől a másikig. Vajon melyik a kezdő megálló, melyik a kezdő-végállomás? Ki dönti el? Negyvenkettő. Hatszor hét. Negyvenkettő. Hat hét. Másfél hónap. Negyvenkettő. Hatszor hét. Hat meg hét, egyenlő tizenhárom. Negyvenkettő. Hétszer hat. Hét meg hat, az is egyenlő tizenhárom. Negyvenkettő. Ha akarom benne van a hét is, a tizenhárom is. Akarom. Mindkettő én vagyok.

***

"– Isten veled – mondta.
– Isten veled – mondta a róka. – Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az szemnek láthatatlan.
– Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.
– Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.
– Az idő, amit a rózsámra vesztegettem… – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.
– Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért…
– Felelős vagyok a rózsámért – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse."

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg /részlet/

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Elmélkedés
· Kategória: Próza
· Írta: P.Palffy_Julianna
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 320
Regisztrált: 1
Kereső robot: 25
Összes: 346
Jelenlévők:
 · Déness
 · gazzo


Page generated in 0.2302 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz