Navigáció


RSS: összes ·




Novella: Ősidő (ez nem mese) 6. rész

, 339 olvasás, janos , 7 hozzászólás

Ezerszín

Még a disznóvágás utómunkálatait is meg kell említenem. A kolbászok, svartli és egyes hurkák füstölőbe szállítása. A szalonnák és a sonkák pedig bekerültek a sózó teknőbe, úgy három hétre. Persze ezeket forgatni is kellett naponta a sólében, és locsolgatni, az ily tartósítási mód már több száz éves múltra tekint vissza, úgy tudom. Utána persze vittük a füstre ezeket is. Így a következő nyárig bizton elálltak.

Persze nem mindig! A padláson levő fa-rudakra kerültek, de a kolbászokat néha, mi gyerekek,’ megvámoltuk’, persze sutyiban, sokszor kenyér nélkül, behabzsoltunk egy-egy darabot, ha farkaséhesek voltunk. Amikor csak egy sonka maradt, az sérthetetlen volt húsvétig! Volt aki gyolcsba bu-gyolálta, vagy sűrű szúnyoghálóba, a köpő-legyek miatt. Így meg lehetett védeni azokat egészen tavaszig is. Persze akkoriban hűtő és mélyhűtő csak az ’ uraknak’ volt.

A hócipőtök tele van a sok disznóság leírásával, látom ám, szemetek is le-le csukódik már! Más témára kell váltanom, úgy gondolom.

Megjegyzés: -folytatása következik-

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezerszín
· Kategória: Novella
· Írta: janos
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 13
Regisztrált: 2
Kereső robot: 19
Összes: 34
Jelenlévők:
 · ferzoltan
 · Zsiga Lajos


Page generated in 0.046 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz