Navigáció


RSS: összes ·




Ez+az: Bolhacsípések

, 461 olvasás, Gabalyog , 16 hozzászólás

Pillanatkép

"Mint szócső - egy korhadt képkeret,
nézetek sűrítve képeket hangosítanak,
miközben a valóságot kergeted…"

*****

Őszbe kívánkozó fáradt fényű szombat délután a Duna partján. Kéz a kézben sétáló párok, babakocsis szülők, önfeledten lépegető kisgyermekes családok beszélgetve merítenek a nap melegéből. Mozgalmas kép.

Fák alatt megpihenő kopott stég mellé kikötve egy tetszetős kishajó libeg a víz szürkéskék felszínén.

Az apuka határozott mozdulattal nyitja ki a műanyag ládát, amely a horgászathoz szükséges kellékeket rejti. Már repül is a csalival ellátott horog a vízbe. Az öt gyerek néhány pillanatig figyelemmel kíséri az úszó bizonytalan mozgását, majd a három kislány, elkalandozva a szülő figyelme, a két fiútestvér közelsége mellől, a hajóra irányul. Az anyagvizsgálatra koncentráló gyermeki erőmozdulatok egyre intenzívebb lendülettel himbálják a járművet, adva egy ritmust a víz csobbanó hangjának. A felfedezés a megbízható kikötést adó kötelek tesztelésében folytatódik. Apróbb, nagyobb rángások végül jelzik a megfigyelést végzőknek, a tulajdonos kellően stabilan rögzítette a ladikot.

Így telik el néhány perc, magam sem tudom, pontosan mennyi. Majd az érdeklődés forrongó változásának köszönhetően a vidám lányok egy terepjáró kilincsébe kapaszkodva keltenek rezgéseket.

Anyuka egy padon ülve csendes beleegyezőként vesz részt a jelenetben.

*****

Egy széles választékkal bíró közepes méretű bolt életében a vasárnap reggel is tartogat történéseket.

Kedves gyerekhangra leszek figyelmes. Egy fiatal pár, az anyuka karjában a szőke hajú másfél év körüli kislánnyal a hűtőpult előtt várja a kért felvágottat. A pici lány türelmes, érdeklődő tekintettel vizsgálja, mi is történik körülötte. Ekkor szólal meg az eladó hölgy, aki buzgón ajánlja fel a szülőknek az egy szelet sonkát, etessék meg a kislánnyal, ne kelljen várnia a finom falatra. Ebben a pillanatban már látszik is a gyermek értelmező képessége, hiszen azonnal - akaratát érvényre juttatva - mutogatás kíséretében követeli az evés lehetőségét.

A szülők kiegyensúlyozott, puha hangon magyarázatot fűzve a visszautasítás mellé nyugtatgatják az aprócska teremtményt. Ígéretükhöz híven elsietnek, hogy otthon megterítve együtt költhessék el a reggelit.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Pillanatkép
· Kategória: Ez+az
· Írta: Gabalyog
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 193
Regisztrált: 1
Kereső robot: 24
Összes: 218
Jelenlévők:
 · Sutyi


Page generated in 0.1401 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz