Navigáció


RSS: összes ·




Próza: Egy galambpár viszontagságai II.

, 304 olvasás, Lemli.Rozsi , 0 hozzászólás

Természet

Furcsa, amikor előző nap fényképeztem nem repült el, most is nemsokára visszajött. Másnap meglepetten láttam egy postagalamb ül a fészken, bizonyára a párja. A régi háborús időkben jó szolgálatot tettek a titkos levelek kézbesítésénél. Az emeletes házak lakói nemigen szeretik ha odaszoknak az erkélyre, mert piszkítanak. Van akik a fecskéket is elüldözik a családi ház eresze alól, leverik a fészküket. Pedig a fecskék sok szúnyogot, legyet megesznek. Csak egy kis lemezt kellene feltenni a fészkük alá, akkor az ürülékük nem szennyezne semmit.

Kánikulai napok jöttek, el mertek repülni hosszabb időre is, hisz nem hűlnek ki a tojások. Táplálkozni, inni nekik is kell. Habár most már váltva ülnek, így biztos nem lesz gond. Csak a késő délutáni nap süt oda közvetlen, a déli az nem. Azok a harminc fok feletti hőmérsékletek megviseltek embert és állatot is, de a 10 éves nimfánkon nem látszott. No persze ahol a lakásban klíma van, ott rendesen pörög a villanyóra! Télen fűtés, nyáron meg a hűtés nem 20 fillér! Nálunk nincs klíma, csak közepes méretű ventillátor, ez is jó.

Érdekes volt megfigyelnem -már első fészekrakás kísérletnél mily lelkes volt a postagalamb, 20-30 centis ágacskákat is hozott az 'alaphoz'- majd a szélvihar után mintha feladta volna…
Így a tojó 3 napig egyedül intézte dolgait a megerősítetett fészekben. Ezért 'Kitartókának ' neveztem el, most már ketten vannak, Érdekes a postika szinte sírt, mikor a 'műve' eltűnt a viharban. Ott a korláton nyüszögött szomorúan, megkocogtattam az ablakot, erre elhallgatott. Az elmúlt napok a szokásos rendben zajlottak. Éjjel mindig a tojó ült a tojásokon. Általában délelőtt 11 körül váltja le a postika. Majd 6-7 óra között jön a másik váltás, újra tojó ül oda. Jó viharos szél volt a tegnap éjjel, nem igen tudtam aludni. Még ma is egész nap ez van. Augusztus 20 körül szokott lenni a nyár vége.

Most este hét óra, aug.20. ütköztetünk a férjemmel: tűzijáték lesz-nemlesz? No, majd kiderül! Pár éve rosszul döntöttek ott fönt!
Itt Fehérváron lefújták, körbejárt egy hangszórós autó, ezt harsogta.

Megjegyzés: -folytatása következik-

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Természet
· Kategória: Próza
· Írta: Lemli.Rozsi
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 108
Regisztrált: 1
Kereső robot: 21
Összes: 130
Jelenlévők:
 · legna


Page generated in 0.126 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz