Navigáció


RSS: összes ·
Esszé: A Biblia célja személyes életünkben

, 549 olvasás, Clarissa , 4 hozzászólás

Hit és vallás

"Fiam, hallgass a szavamra, gondosan figyeld, amit mondok!
Tartsd a szemed előtt, vésd a szíved mélyébe szavaimat,
mert életet adnak, ha megragadod őket,
egészséget és gyógyulást egész testednek."
Példabeszédek 4:20-22.


A világ és így a társadalom, a benne élő emberek, a gazdaság, a technológia, a jogi és erkölcsi normák folyamatosan változnak. Isten azonban örök, nála nincs semmiféle változás az idő múlásával. Jól tudta azonban, hogy az általa alkotott mindenség jelentős változásokon megy majd keresztül, de mindezek mellett határozott terve volt arra nézve, hogy teremtményeit megtartja az ő közelségében. Nem akarta, hogy az övéi eltávolodjanak tőle, éppen ezért népének szívére helyezte, hogy az ő cselekedeteit beszéljék el fiaiknak, hogy ez által a vele való kapcsolatuk fennmaradjon.
A változás folyamatos, a mai napig sem állt meg, a bűn pedig megsokasodott, ereje megnövekedett, így "nem terjedhetett tovább apáról fiúra szájhagyomány útján az Isten ismerete és akaratának megismerése. … A bűn következtében meggyengült és befolyásolt emberi elme ugyanis már nem lett volna képes torzulásmentesen továbbadni a megváltás üzenetét. … Mivel pedig a bűn elválasztotta az embert Istentől, ezért ezt a személyes érintkezés hiányát a Biblia hivatott pótolni. Isten ezen keresztül mondja el tanácsait, és ismerteti meg velünk a megváltás tervét."*
A Biblia ily módon írott formában, megváltoztathatatlanul tartalmazza Isten kinyilatkoztatásait minden ember számára. Üzenete állandó az idők végezetéig, ellenáll minden változásnak, csupán nyelvezete az, amit olykor-olykor frissítenek az erre hivatottak.
Az ige célja tehát nem más, minthogy – történelmi eseményeken vagy éppen példázatokon át – megismertesse velünk Istent, az ő hatalmas tetteit, akaratát, életünkre vonatkozó tanácsait és megváltási művét, ami mind-mind azt szolgálja, hogy kialakuljon a vele való kapcsolatunk, illetve fennmaradjon, sőt, egyre inkább megerősödjön.
A korinthusiakhoz írt 1. levél 10. része első felének címe – az egyszerű fordítású Biblia alapján – a következő: "Tanuljatok Izrael népe példájából!" Isten az ő igéje által tanítani, vezetni akar minket. Győzedelmes életet akar adni a Biblia szavai által, és meg akar óvni minket – népének botlásait, bűneit is feltárva – az elbukástól. Micsoda kegyelem és nagyszerű lehetőség ez számunkra! Hiszen az okos (bölcs) ember más kárán tanul a mondás szerint, melynek kibővített változata hozzáteszi, hogy a naiv a saját kárán, de az ostoba (balga) semmiből sem tanul. A kérdés ma nem más, mint az, hogy élünk-e ezzel a csodálatos lehetőséggel? Olvassuk-e az igét, és ha igen, milyen szívvel?
Áldott tankönyvet kaptunk az Úrtól, hiszen a Biblia elvezet az igazságra, hogy különbséget tudjunk tenni jó és rossz között, felkészít a hívő életre, és megtart azon az úton, amely a mennyei hajlékba vezet. A diákok az iskolában – legyen az bármilyen szintű oktatási intézmény – meghallgatják a tanító, a tanár vagy az oktató előadását az adott témakörben. Ez egy fontos lépés a tananyag elsajátítása terén, azonban kevés ahhoz, hogy hosszú távon az elmébe vésődjék. A tankönyv viszont azt a célt szolgálja, hogy otthon elolvasva a vonatkozó részt a tanuló átismételje és rögzítse az órán hallottakat, hiszen ez után következik a számonkérés elméleti vagy gyakorlati formában.
A hit is hallásból van, Isten igéje által, ám ahhoz, hogy hitünk megszilárduljon, bizony ki kell nyitnunk a Bibliát, hogy szavai részünkké váljanak, és mindennapi életünk során arról számot tudjunk adni akár a tisztaság, a hűség, a szeretet vagy éppen a könyörületesség terén.
Tanulmányozzuk kereső, nyitott szívvel nap mint nap ezt a drága tankönyvet, hogy Isten célt érjen vele életünkben, és a krisztusi jellemvonás kirajzolódjék bennünk mások számára is jól látható módon!

* – Isten célja a Bibliával

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Hit és vallás
· Kategória: Esszé
· Írta: Clarissa
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 17
Regisztrált: 5
Kereső robot: 18
Összes: 40
Jelenlévők:
 · Borsosirénke
 · GoldDrag
 · santiago
 · Sanus
 · Sutyi


Page generated in 0.0751 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz