Navigáció


RSS: összes ·




Esszé: Halálra születve I.

, 433 olvasás, biteruj , 0 hozzászólás

Elmélkedés

A szándékosság bűnös magányában sóvárog az éjszaka sötétje. A derült ég már régen elköszönt. Az emberek a napot éltették, míg látták. Ma már csak egykori dicső emlékét őrzi egy kihaló társadalom.
Temetések sűrű beosztása és a mindennapi életben maradási szükségleteken kívül nincs se idő, se energia az isteni mivoltunk beteljesítésére. Az örökké tartó téli éjszakában élve mesterséges fények tartják fenn a látszatát, hogy még élhető ez a bolygó.

A belátható vég elleni menekülés utolsó reménysugarán civakodik a gyarló hatalmasságok utolsó generációja. Nyomorba taszítják egymást és minket. Hogy mi volt a döntő tulajdonság, ami engedte a pusztítást, és nem szabott gátat a vérfürdőnek, nem tudni.
Halálra születés. Az ember szocializációjának fontos momentuma a halál elfogadása, a felkészülés, a belenyugvás. Ez pont olyan értelmetlen agysejt foglaló, mint az Istentől való félelem. A halál is elkerülhető, csakúgy, mint a háború vagy a szegénység.

Fejlődésnek nevezünk egy új számítógépet, mobiltelefont, mindent, ami szórakoztat bennünket, vagy megkönnyíti a munkánkat, és itt a lényeg, nem az életünket, csak a munkánkat. Az innováció a katonaság és az üzlet előjoga. Egyiknek sem érdeke a tájékoztatásunk. Veszélyes, sőt Sátántól eredendőnek titulálják mindazt, ami könnyebbé, gyorsabbá, tisztábbá, hosszabbá és értelmesebbé tehetné a látogatásunkat az élők között. Az emberközpontú fejlődéssel lehetőség nyílna az alkotásra, tanulásra, gondolkodásra és ezek természetes szintlépéseire.
Ehelyett lassú, nehéz, gyötrelmes és túl rövid életünkbe kell belezsúfolnunk a kiteljesedést, ami gondoktól, betegségektől, hasztalan várakozásoktól nem túlzás, ha lehetetlennek nevezzük. Elvetendő a haladó gondolkozásmód, a profitszerzés témakörétől eltérő szemlélet. Csak széles mosollyal robotolás a megélhetésért, büszkén, hogy nem munkanélküliként fagyok halálra egy zsúfolt nagyváros egyik közterén egyedül, mert a szociális védőháló feddhetetlen résein valakinek ki kell zuhannia. Fintorogva tekintünk le nagyzolva a hajléktalanokra, ahelyett, hogy szánnánk tíz perc gondolkodási időt a megelőzésre, hogy mit tegyünk a jelenség ellen.

Az empátia nem létezik, nem szabad, hogy hasson ránk. Ez a XXI. század belénk nevelt "igazsága". Rasszizmus, hazafiság, ez viszi előre sorsunk. Fogadjuk el a halált, tegyük hasznossá, áldozzuk magunkat a célért, ami tíz év múlva olyan jelentéktelen lesz, mint én magam, vagy az álmom, hogy ez véget ér egyszer. A nép lelkesen választ a csomagolások közül, ami mind ugyanazt takarja el. Félelmetes a marketing hatalma. Mint tényt tálalja elénk, és falatja fel velünk ez esti hírek félórás horrorfilmjét és a reklámokat, a színes nagyképernyős szadista.
Az elme eltiprása, ez az, amiből meg lehet élni, mindenkit hülyének kell nézni, megalázni, élete végéig tömni belé a hazugságot, és lebutítani.

Irigykedve bámuljuk a jóléti államokat, vágyakozva, áhítattal. Pedig csak annyiban különböznek, hogy Ők még értelmét is látják a robotnak, amiért tartják őket. Ahol valami összedől, ott valaminek újjá kell épülnie, ilyen az ember felfogása: épít, fejleszt, rombol. Aztán általában a már bevált sémában, esetleg apró eltéréssel az eredeti mását építi fel. Pont itt van a legnagyobb gond. Többnyire nincs tudomásunk az alternatíváról, vagy korlátoznak minket a választásban, így gátolva meg azt, hogy ráléphessünk a jövő útjára, amit már nem félelem, nélkülözés és agresszió között kell valahogy túlélnünk. Tudjuk, látjuk, tapasztaljuk, hogy a jelenlegi életkörülmények inkább egy gép, semmint egy ember szükségleteire irányulnak. Mi, mint Istenek, nem hagyhatjuk, hogy az általunk épített, és fenntartott világ rabszolgái maradjunk.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Elmélkedés
· Kategória: Esszé
· Írta: biteruj
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 345
Regisztrált: 0
Kereső robot: 29
Összes: 374
Jelenlévők:
 · gazzo


Page generated in 0.3568 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz