Navigáció


RSS: összes ·
Próza: Leltár

, 490 olvasás, peth , 9 hozzászólás

Ezek vagyunk

- Az első szilveszter, amire emlékszem, hogy apám áll a fekete-fehér TV előtt, és Kudlik Juli köszöntőt mond. Milyen volt az év, engem nem érdekelt, mert gyermek voltam, játszhattam, volt mit ennünk, és nem kellett spórolni a villannyal, gázzal, meg a meleggel. Kőbányán, egy lakótelepen éltem, de volt telkünk, és azon a nyáron is nyaraltunk 2 hetet a MÁV üdülőben Zánkán.
Emlékeim (Kedvenc csoki, Kajla csoki, Tropi cola, diavetítő, tantusz, kalauzülés, Fagifor, Mambó magnó, Pressó tejpor, Warsava, olajkályha, szalmamatrac, fürdőhenger, artézi kút, felhúzható egérke, füstös vonat, adj király katonát, ülőpuff, bólogató kutya, cicavízió, Limo por, szerencsepénz)
-A következő szilveszterek hasonló képpen teltek. Ha sikerült elcsenni egy gyűszűnyi igazi pezsgőt, akkor boldogok voltunk, mert felnőttnek éreztük magunkat. Nekik olyan jó! Vezethetnek autót, mert telik benzinre, és nem kell unalmas iskolába járniuk, mert mindegyiknek van saját munkahelye. Apám elég gyakran eltángált, azt hittem, ha felnőtt leszek, soha, senki nem bánt majd.
Emlékeim (Önkiszolgáló ABC, ugráló műanyag béka, töltőceruza, Matchbox pálya, Jáva építő, Piko vasút, bolti kávédaráló, gyermektábor, bélás, villamos peron, 4 forintos mozijegy, 1 forintos fagyi, bunker, Pajtás újság, Pajtás hajó, Pajtás fényképező, Pirx pilóta, ABBA sapka, csokis tej, iskolakakaó, puficsizma, Alfa holdbázis, krumplicukor, metrókapu, usánka, kártyanaptár, Vörösmarty szelet, Donald rágó, Gyökerek, tiki-taki, lengyelpiac, kéknyakkendő, Szokol rádió, BNV, Etike Petike, Amerikából jöttem, IFA, Barcas, nád horgászbot, teleszkópos pohárka, amerikáner, ballonkabát)
- Aztán nagy gyerek lettem, vagy kis kamasz? Erzsébeten laktunk a nyolcadikon, és minden szomszédot ismertünk. Éjfélkor az összes erkélyről emberek kiabálták, hogy BUÉK, és leszereltük az íróasztal lámpáját. Száz, és száz fénycsóva pásztázta a füstös levegőt… Cérnát feszítettünk az erkély, és a park fái közé, azon csúsztattuk le a csillagszórókat. Aztán a szomszédokkal útra keltünk, és mindenhova felcsengettünk, hogy boldog új évet kívánjunk. Senki nem küldött a fenébe, és nem féltünk az utcán a cigánybűnözéstől, mert ők is dolgoztak. A rendőrök nem kötöttek belénk akkor sem, ha hangosan dalolva búcsúztattuk a tavalyt.
Emlékeim (Sugár, Peace- jelvény, dipótáska, MK 27 magnó, piros telefon, Kapcsoltam, Erzsébeti hullámfürdő, kék útlevél, Oázis almaüdítő, iskolaköpeny, aszfalt tengó, gyöngyös- zichereisztű 8X4, szerelmes levél, 3451 Ady Endre úttörőcsapat, lakótelep építő légkalapács, álláshirdető tábla, MALÉV, Monchici, Camping bicaj, Mese sajt, patkópénztárca,)
- Később a haverokkal szilvesztereztem. Hol az egyik, hol a másik barátom szülei hagyták el a lakást szolidalitásból, és mi piáltunk, zenéltünk, és csajoztunk. Nem volt narkó, mert a törvényeket akkoriban még be kellett tartani. Senki nem kívánkozott a börtönbe, hiszen ott nem volt színes TV, meg játszószoba. Viszont a börtönön kívül nem voltak hajléktalanok, és munkanélküliek, akik szívesebben éltek volna a rácsok mögött, mert ott legalább meleg van.
Emlékim (Tejbüfé, Triplisec, Scorpions koncert, miniszoknya, Simson motor, 10 forintos Sophianae, Trapper farmer, alföldi cipő, Walkman, telefonkártya, ZX spectrum, szimatszatyor, géz ing, Csernobyl, rojtos kendő, dupla rangadó, téliszalámi, Natétényi disznóhízlalda, Műjégpálya hangosbemondója, kotyogó)
-A következő két szilvesztert a katonaságnál töltöttem. Az: az év, egy szóval is pontosan értékelhető: "Szar" volt. Bár utólag belegondolva, most még szarabb. Megtanultam az alázatot, az egyetértésem nélküli tisztelet kimutatását, és a szabadság értékét. Határőr voltam, és büszke vagyok rá, hogy átélhettem olyan határzárást, amilyen ma már csak a filmekben van. Testközelből tapasztaltam a "kor legnagyobb hibáját"! De mégis: abban, az elismerten diktatórikus rendszerben is érvényesíteni tudtam a jogaimat, ellentétben a mai törvényekkel. A második év végét már Adyligeten töltöttem, műszaki zászlóaljban, mert a politikai helyettes tisztemre ráemeltem az élesre töltött AK-t! Milyen érdekes, ma azt mondják, ezért kivégeztek akkor… Lehet, hogy már nem is élek?
- A szilvesztert, gyakorlatilag élvezkedéssel töltöttem, mert egy katonának a P, és a P a legfontosabb a világon.
Emlékeim( Kanálgép, határsáv, zsávoly, uaz terepjáró, TBK, kimarcsi, Pléhkocsma, obsit, újonc- kopasz-gumi- öregedő- öreg- leszerelő, Postinor, )
-1990 szilveszterén már leltároztam az évet. Az előző rendszer végének azért örültem, mert optimista emberként jobbat vártam, de a temetői botrány, a taxis sztrájk, és a növekvő feszültség, semmi jót nem sejttettek. Gombamód szaporodtak az éjjel-nappali üzletek, hagyták, hogy mindenki annyit csaljon, amennyit bír. Néhány év alatt közös erővel szétraboltuk az országot. A melósok, a parasztok, és a nincstelenek vagyonkáját nyerőgépekkel és roncs nyugati autókkal, a komolyabb államvagyont törvényekkel kebelezték be azok, akiknek a "mocskos kommunista törvények" egykoron gátat szabtak. Megjelentek a narkódílerek, az olajszőkítők, az emberkereskedők, korrupt rendőrök, és, még korruptabb politikusok. Mindenki boldog volt, hiszen egy darabig mindenre jutott pénz. A szolid szilveszteri bulik irgalmatlan tivornyává változtak. Bécsből hozott videokamerák vették ahogy meztelen csajok és srácok gondolkodás nélkül hatolnak egymásba a szabadság lényegét félreértelmezve. Jugoszláv konyak, és orosz pezsgő. Kokain, és energiaital, kaviár és füstölt szalonna. Minden összezavarodott.
Emlékim (Mc. Donalds, szavazócédula, kereskedelmi TV adók, rendőrkordon, parkolóóra, játékgépek, minidiscount, Gorenje hűtő, jégcsoki, Orbit rágó, kötelező biztosítás Üres Erzsébet híd, tömött Kossuth tér, autós piac, övtáska, pipschow)
Míg az 1992 szilvesztert egy taxiban töltöttem sofőrként a nagykörúton, mert kellett a pénz az albérletre, két évvel később elbújtam vidéken, menekülve az embertelem, érzelem nélküli városi mulatozástól, és szomorúan készítettem a szokásos leltárt. Még volt mit leltározni.
Emlékek: (Autópályadíj, autópálya kapu, gázpisztoly, mobiltelefon, pizzéria,
- Aztán jöttek az egyforma évek. Az összegzés mindig ugyanaz. Kevesebb érték, idegenebb emberek, kilátástalanabb jövőkép, és egyre mélyülő szakadék ember, és ember között. Egyre kevesebb pezsgőt vettünk, és már nem jártuk végig délelőtt a vidéki kocsmákat, mint azelőtt. Otthon táncoltunk, hátha az segít, és hittük: ennél már nem lehet rosszabb. A barátok fogytak, az ismeretség kopott, és a világ két felé vált: Adós- és Vagyonos.
Emlékim (Tamagocsi, hivatásos behajtó, hajléktalanok, bádogváros, illegális szemét, belvíz, árvíz, ciános iszap, vörösiszap, szökőár, gumilövedék, Valóvilág, kínai büfé, táblagép, használt fecskendő, Combinó, tapsolós kulcstartó)
- 2012 valóban a leg ocsmányabb év volt számomra. Mintha 2011 gyermeke lenne. Pont olyan mocskos, de modernebb, ezért gyilkosabb. Sosem tettem év végi fogadalmat, de idén teszek!
Minden erőmmel azon leszek, hogy elmondjam Nektek, Mindenkiknek: hogy ez így nem jó! … és hogy miért nem jó! Míg a "krém" önfeledten nyalogatva az édes pezsgőt, boldogan konstatálja: "Ez az évis is sikerült, mert a Magyar ember lustább annál, hogy gondolkodjon! Inkább kesereg…" Mi kommunistázunk, nácizunk, zsidózunk, és cigányozunk… egyhelyben állva, hiszen ők így akarják, mert a Magyar nem lép, amíg nem löknek rajta.
Meg fogom találni azt az embert, aki alkalmas arra, hogy hátba taszajtsa a Magyart! Mert nem történik változás, ha nem tesszük meg az első lépést. Ne bántsátok egymást, és ne higgyétek el, hogy a cirkusz, és kenyér az ami kell. Valóban szebb jövőt kívánok mindenkinek!

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezek vagyunk
· Kategória: Próza
· Írta: peth
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 17
Regisztrált: 6
Kereső robot: 15
Összes: 38
Jelenlévők:
 · Destiny
 · hegeanna
 · Kavics
 · Kovács Sándor
 · kovacsgabor
 · Ravain


Page generated in 0.0423 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz