Navigáció


RSS: összes ·




Próza: Vízicsibe idill

, 462 olvasás, katona , 1 hozzászólás

Természet

Egy szinte hihetetlen vízicsibe idillnek lehettem tanúja a genfi tó egyik hídján.
A genfi tó hídján sétálgatva nézegettem a kedves vízi szárnyasokat, melyek rendszerint ott a híd lábánál lévő kis placcon szoktak tollászkodni.
A kis szigetre bevezető hídszakasz tartó pillére mellett láttam meg egy vízicsibe fészket, benne a tojásokon ülő vízicsibével. A fészek a híd pillérjénél lévő sekély vízen felakadva ott áll.
Pár perccel azt követően, hogy a gallyakból, nádból álló fészket megpillantottam, a fészkén ülő vízicsibéhez egy másik vízicsibe érkezett. Hinni nem akartam a szememnek, de azt láttam, hogy a két vízicsibe nyakukkal, szinte átölelte egymást, majd a csőrüket érintették össze, mintha csókolódznának. Ennek, az emberek számára is kedves köszöntésnek folytatása ként, a vízicsibék egymás fejét, nyakát csipegették, mintha csak folytatódott volna a csókolgatás. Az üdvözlés után a látogató szájából valami étel kerülhetett elő, amit a fészken ülő vízicsibe erős nyakmozgatásokkal falt be. A finom falat elfogyasztása után a vízicsibék ismét összefonták a nyakukat, majd a fészken ülő vízimadár könnyedén kilépett a fészekből és elúszott. A "látogató" vízicsibe, bizonyára a fészken ülő párja, néhány másodpercig ott álldogált a fészek mellett, majd teljesen olyan mozdulattal, ahogyan az ember belép a házba törölgetni kezdte a talpát. Két, három határozott lábtörlő mozdulat után, a vízicsibe megrázta magát, hogy az a néhány vízcsepp, ami rajta maradt leperegjen. A melléről és a hasaaljáról csőrével még tovább pergette le a vizet, majd amikor kész volt a tisztálkodással egy gyors csőr mozdulattal megigazította a tojásokat és rájuk ült. A tojásokra ült vízicsibe hosszúra kinyújtott nyakkal körülnézett, majd behúzta a nyakát, csőrét a mellére engedte és becsukta a szét. A vízicsibekeltés váltási "ceremóniája" befejeződött. Igazi megható emberi élmény volt látni a vízicsibe pár szerető együttes gondoskodását a leendő utódjaikról.

Megjegyzés: Genf, 2012.06.03.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Természet
· Kategória: Próza
· Írta: katona
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 301
Regisztrált: 1
Kereső robot: 23
Összes: 325
Jelenlévők:
 · arttur


Page generated in 0.3077 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz