Navigáció


RSS: összes ·




Jegyzet: Egy némafilm sikere a XXI. században (filmkritika)

, 257 olvasás, ThirdRobert , 2 hozzászólás

Elmélkedés

Miben rejlik az igazi siker? The Artist – A némafilmes

Sokat tűnődtem azon, hogy vajon egy rég múlt időket felidéző film, hogy kaphat egyáltalán Oscar jelölést ebben a látványorientált mozik világában. Kíváncsiságom odáig fajult, hogy belevetettem magam az éter sűrűjébe és némi nyomozgatásba. Számomra némiképp elfogadhatatlan, hogy a kor elvárásainak megfelelt, kasszasiker és tényleges elismerést érdemlő filmek egyszerűen említés nélkül kimaradtak az idei Oscar-díj jelölésből. Íme, a válasz a kérdésre.

Rövid történet:

Az év, melyben járunk – 1927, a némafilmek kora. A főhősünk pedig nem más, mint egy akkortájban tökéletes élet látszatát élő ember, George Valentin (Jean Dujardin), aki imádja munkáját és a felé irányuló rajongás fényében tündöklik. Mint majdnem minden főhőst, őt is eléri a szerelem. Beleszeret Peppy Millerbe (Bérénice Bejo) az egyre híresebb és nagyon gyönyörű színésznőbe, amikor is együtt dolgoznak egy filmen. A szokás hatalma a forgatókönyveken, hogy jó után rossz jön. A stúdió főnöke, Zimmer elmondja – érdekes ezt a szót használni egy némafilm esetében – Valentinnek, hogy a mozik jövője a hangosfilmben rejlik, de az ifjú sztár fittyet hány a sikerét is veszélyeztető fenyegetésre. Azonban kis idő elteltével a mozik dialógusoktól váltak hangossá, melyek sztárjává a főhős szerelme Peppy Miller avanzsálódott. George-nak pedig marad a küzdéssel teli élet. Vajon a némafilmesnek sikerül megtartania magasban ragyogó csillagát vagy az enyészeté lesz mindaz a siker, amiért egész életében küzdött?

Ebben rejlene a siker?

Bérénice Bejo argentin származású színész véleménye az, hogy egy film sikere a jól megírt forgatókönyvben rejlik. A fent olvasható rövid történet – véleményem szerint – egy teljesen átlagos siker-bukás sztori szerelmi szállal körbeszőve. A színésznő egy vele készített interjúban elárulta, hogy férje Michel Hazanavicius – aki nem mellesleg a film rendezője – róla mintázta Peppy Millert. Bérénice Bejo hozzátette, hogy a film sikerét nem csupán a különlegessége adta, hanem a remekbeszabott forgatókönyv, melyet szintén kedvese írt. Állítása szerint Michel H. képekben látta a történéseket, s ezért is nem írt dialógust a filmhez. A Peppy-t alakító színész elmondása szerint egy ideig szorongott a forgatásokon, mivel attól félt, hogy kollégái azt vélik majd róla, azért kapta ő a szerepet, mert a rendező felesége. Ezen kívül semmiféle zavaró tényezőt nem tudott megemlíteni a készítés során. Még az sem zavarta, hogy nincsen mondandója a filmben.

A film sikerét a májusi cannes-i premier indította el, ahol a legjobb férfi alakításért Jean Dujardin át is vehette a rendezvény díját. Majd ősszel a New York-i filmkritikusok az év legjobb filmjének választották a hollywoodi díjakat követően. Hazanavicius pedig megkapta a testülettől a legjobb rendező díjat. A decemberi Golden Globe-díjátadón pedig hat jelölésből három díjat vihettek haza. Továbbá a film zenéjét szerző Ludovic Bource részesült elismerésben, hiszen megkapta a filmdíjak ceremóniáján a legjobb filmzenéért járó elismerést.

Mindent összevetve nemes egyszerűséggel ki kell jelentenem, hogy egy jó forgatókönyv elég mindezen díjak elnyeréséhez. Ezzel csupán az a baj, hogy újabb kérdéseket vet fel. Hol vannak az olyan eszméletlen jó forgatókönyvvel rendelkező alkotások, mint a Drive, a Texas gyilkos földjén vagy épp a Sherlock Holmes – Árnyjáték!?

Záró akkordként engedjétek, meg, hogy saját véleményemet is kifejezve egy kedves brit történettel szolgáljak. Egy liverpooli mozi nézőinek abszolút nem tetszett a némafilmes produkció. Nemtetszésüknek hangot is adtak, és a mozijegy árát vissza is követelték olyan jogcím alatt, hogy a filmben nem volt dialógus és a kép mérete is jóval kisebb volt, mint azt a kor mozinézője megszokhatta.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Elmélkedés
· Kategória: Jegyzet
· Írta: ThirdRobert
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 333
Regisztrált: 1
Kereső robot: 28
Összes: 362
Jelenlévők:
 · Tristan Kekovian


Page generated in 0.1945 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz