Navigáció


RSS: összes ·




Jegyzet: A Drakula árnyéka

, 320 olvasás, PiaNista , 0 hozzászólás

Ezek vagyunk

2009-ben készült el a kanadai születésű magyar újságíró, Szőczi Árpád "Drakula árnyéka" c. dokumentfilmje, amely a romániai rendszerváltozást megelőző időkről, pontosabban a Tőkés Lászlóval készített igen fontos, de nagyon titkos interjú elkészítésének előzményeiről szól. A film 2010-ben a Magyar Filmszemlén a Legjobb Rendezés díját nyerte el.
Az újságíró egyébként is lelkes kutatója magyar őseinek és általában a magyarság történetének. Rendezői tehetsége jól egészíti ki gondos kutatói munkáját. Filmét nézve arra gondoltam: eljött az ideje őszintén beszélni, írni a háború utáni fél évszázad göröngyös történetéről, országok, emberek viszonyáról, ebben az esetben pedig a Kárpát-medence viharos évtizedeiről.
Szőczi Árpád megszerezte az engedélyt, hogy személyesen kutathassa át a hírhedt Securitate Tőkés Lászlóról szóló feljegyzéseit és fényképanyagát. Elkészült filmje lebilincselő módon tárja a néző elé mindazok erőfeszítését, akik megteremtették a feltételeket a Tőkés Lászlóval való találkozáshoz. Két kamerával is. Nem volt egyszerű feladat. Az akkori református lelkész minden lépését figyelte a titkosrendőrség, így a segíteni akarók, föleg a kanadai szervezők gyakran kerültek elveszettnek hitt helyzetekbe.
Azt azért meséljem el, milyen nehézségekre gondolok a fentiekben. Az olvasónak nem szabad elfelejtenie, hogy az események időszakában a román kormány élén még N. Ceausescu és felesége ült. A Securitatenak minden megfigyeltre bőven jutottak titkos ügynökök, valamint műszakiak, akik kamerákat, mikrofonokat vezettek be a gyanúsítottak, ebben az esetben Tőkés László parókiájára, de magába a templomba is, hogy jól kielemezhessék, felfedezhesség az egy-egy beszédében elhangzó nyílt, vagy rejtett rendszerellenes bírálatokat. A Securitate emberei képesek voltak kompresszorral feltörni a templom előtti járdát, hogy ezzel eltereljék a figyelmet a templomban felszerelendő lehallgató berendezések nagy zajjal járó munkálatairól.
Ilyen körülmények mellett tehát a titkos interjú előkészületeinek szereplői számára idegfeszítő feladat volt a vámosokkal, határőrökkel való találkozás, de még a szokásos utcai közlekedés is veszélyes volt, hiszen a besúgók a város minden táján felfigyelhettek egy-egy gyanús csomagra, egy szögletes batyura. Ezek az emberek soka nem is utazhattak együtt, sem ugyanazon a napon nem léphették át a határt. Mégis a reájuk bízott csomagot el kellett juttatniuk a kanadai újságírókhoz, azoknak pedig be kellett jutniuk a megfigyelt református templomba, illetve a mellette álló paplakásba, ahol Tőkés feleségével és három kisebb gyermekével élt. Emellett gyakran voltak vendégei, akiknek kiléte további gondokat jelenthetett a leselkedő ügynököknek.
Tőkés Lászlót a romániai falurombolás kemény bírálása miatt is sokat zaklatta az akkori hatalom, míg végül napról napra több és több, közel 10.000 magyar gyült össze lakhelye környékén. Ennek ellenére az állami és egyházi hatóságok visszavonták papi megbízatását és pert indítottak ellene. 1989. dec.17-én akkori hét vendégével együtt letartóztatták.
Szőczi Árpád filmjében találkozhattunk Istvánnal, Tőkés László Kanadában élő testvérével, de még névtelen szovjet diplomatáról is hallottunk, aki már két hónappal korábban beharangozza Ceausescu közelgő bukását s egy esetleges forradalom kitörésének elképzelhetőségét.
A két kanadai újságíró, kalandos, de az akkori körülmények ismeretében vitathatatlanul életveszélyes feladatra vállalkoztak. Öt-hat magyar segítőjük mindent eljuttatott hozzájuk, ami a titkos interjú elkészítéséhez elengedhetetlen lett volna, de az interjú elkészülte után a munka eredményét is kijuttatták Romániából. Mi lehet most velük…? És a két kanadai…? A Tőkés Lászlóval készített film hamarosan sok országba eljutott, még Magyarországra is. Innen pedig már csak rövid idő telt el a temesvári lakosság megmozdulásáig, majd pedig Románia politikai rendszerének megváltozásáig.
Aki szeretné megnézni, megszerezni Szőczi Árpád filmjét, megrendelheti azt a Duna-TV honlapján. Igérem, érdemes, hiszen én nem írtam mindenről…


M. L.

Megjegyzés: A "Drakula Árnyéka
A romániai forradalom és kitörésének története"
Szőczi Árpád kanadai magyar filmrendező találkozása a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör közönségével

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezek vagyunk
· Kategória: Jegyzet
· Írta: PiaNista
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 313
Regisztrált: 1
Kereső robot: 24
Összes: 338
Jelenlévők:
 · arttur


Page generated in 0.4769 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz