Navigáció


RSS: összes ·




Jegyzet: Új világ - 2. rész

, 499 olvasás, Tonks , 2 hozzászólás

Ezek vagyunk

Szerdai nap volt életem nagy napja, mikor az első munkaszerződésem megkaptam, háromórányi űrlaptöltögetés után.

No persze, az nem akármilyen három óra volt.

Pontban délután háromkor, szolid mosollyal az arcomon megjelentem a munkaközvetítő irodában. Reményem, hogy most kevesen lesznek hamar elhagyott, mivel a sor végét már az ajtóban megtaláltam.
Közel ötven perc, "bal lábamról a jobb lábamra" lépésgyakorlat után, elértem a kis üveg ablakig, ahol már régi jó ismerősként fogadtak:
- Neve – kérdezte az unott arcú néni.
- Jóska Sára. Munkaszerződés aláírásra jöttem – válaszoltam büszkén és vártam, hogy a már kész iratokat elém tolja átolvasásra, aláírásra.
Ehelyett kaptam egy regényhez is elegendő papírhalmot.
- Töltse ki, értelemszerűen. Javítani tilos! Rontott lapot nem tudok kicserélni. – azzal kinyomta a kalitka ablakán a paksamétát.

Mint az érettségiző diák a matematika tételeket, olyan félve lapoztam át az adatlapokat.
Személyi adataim, rendben. Ezek természetes hogy kellenek, hiszen én fogok itt dolgozni, juttatást kapni a munkám után, s persze adózni is nekem kell majd.

Családi állapotom… ez egy kicsit elgondolkoztatott… miért is kérdezik, hiszen ha lenne is társam, nem biztos, hogy ő is itt akarna dolgozni. Lehet, hogy kiakarnak házasítani…
Gyermekei száma, koruk… ez megint csak érthetetlen volt számomra, de lehet csupán azért, mert még nincs gyermekem, így nem foghatom fel ennek e kérdés fontosságát a munkáltató szemszögéből. Bár, ha jobban belegondolok, lehet hogy csak az utánpótlás miatt kíváncsiak ennyire.
Betegségei, ha vannak… eddigi orvosi kezelései… ajaj, itt már egy kicsit elbizonytalanodtam a számomra még mindig ismeretlen munkaterület miatt.
Van-e allergiája valamely vegyi anyagok iránt… ekkor átforgattam a papírjaim, hogy jó szerződés alapanyag van-e a kezemben:
- Huh, rendben, itt a Valamit Gyártó Cég pecsétje – könyveltem el megkönnyebbülten, hogy még sem egy vegyi üzem akar alkalmazni.
A tizedik lap után, őszintén megmondom, már-már feladtam és a menekülésre gondoltam, mikor jóanyám szavai jutottak eszembe: "Meg tudod csinálni, Sára!"
Erőt vettem hát magamon és a hátralévő öt-hat lapot, mint egyszeri ember a totószelvényét úgy töltöttem ki, fix x-re.

Öt előtt néhány perccel már újra az ajtóban álltam, a sor végén.
Megint ötven perc, "bal lábamról a jobb lábamra" lépésgyakorlat után, végre benyújthattam a munkaszerződéshez kért adatokat.
- Kérem várjon, míg szólítják – mondta a már megszokott hang gépiesen.
És én vártam. És vártam és vártam…
Háromnegyed hatkor, mintha orgonák zengtek volna fel egy szentmisén, megjelent Valaki úr és a nevemet kiáltotta.
- Itt, meg itt, meg itt…, írja alá – mondta és kezembe nyomta a tollat.
Én szerényen elkezdtem lapozgatni az iratokat, tapasztaltabbak tanácsa szerint átszerettem volna olvasni mindet, mielőtt aláírom.
- Mit keres? Ne lapozgasson, írja alá. Nem látja még mennyien várnak?! – és a mögöttem lévő sorra mutatott – mi is emberek vagyunk, szeretnénk még ma haza jutni. Majd otthon átolvasgatja.
Nem volt mit tenni. Gyöngybetűkkel odakanyarintottam a nevem, pontosan öt helyre.
Valaki úr határozott mozdulatokkal szétszedte a lapokat és egy stócot a kezembe nyomott.
- Reggel hatkor várja a gyár üzemorvosa.

Másnap négykor keltem, hogy a cég autóbuszát időben elérjem.
- Magát nem ismerem, van céges kártyája? - mordult rám a sofőr, mire elővettem a munkaszerződésem, s mint egy úti-passzust felmutattam. – Rendben, jöhet – morzsolta ki a szavakat alig nyitott szájjal.

Jóval hat óra előtt, már az orvosi rendelő előtt várakoztam. Széket, messze s távol sem lehetett találni, így le-föl járkálással, faltámasztással próbáltam kitölteni az időt, melyről ma már úgy vélem, szintén egy teszt volt, az állóképesség tesztje. Ugyanis, aki képes legalább két órát a folyosón egyhelyben állni, fizikailag megfelel a munkára.
Nyolckor végre megérkezett a Doktor úr. Röpke pillantást vetett a folyosó ideiglenes lakóira, sóhajtott egy nagyot és eltűnt a rendelő ajtaja mögött. Néhány perc múlva friss kávé illat és kacagás szivárgott ki a szobából, majd fél óra elteltével végre kinyílt az ajtó, s kilépett rajta egy igen termetes asszonyság, gondosan befésült konttyal a fején.
- Kérem, adják ide a szerződéseiket! – és széles terpeszben az ajtófélfának támaszkodott. Mindenki megindult felé, s ettől kicsit megrettenve, közénk dobta a mondatot:
- Érkezési sorrendben, mert ugye, rend a lelke mindennek!
Így került az én papírom elsőnek a kezei közé.
- Na végre! – gondoltam – akkor talán most már kezdődik a rendelés. – és szorosan az ajtó elé álltam.
De tévedni, főleg jól tévedni, emberi dolog.
Kilenc óra is elmúlt, mikor az első embert beszólították, na persze, hogy nem érkezési sorrend szerint:
– Gyere Katikám! Mondd, édesanyád jól van…

Már több mint négy órája vártam, mikor végre behívtak.

- Vérnyomása? – érdeklődött a Doktor úr.
- Köszönöm, van.
De nem hitt nekem, mert megmérte. Aztán a hátam mögött suttogni kezdett:
- Ismételje, amit mondok – és összefüggéstelen szavakat kezdett sorolni, én meg visszhangoztam neki.
- Hallás rendben – könyvelte el a kartonomon.
- Olvassa el a táblát – mondta, s közben a noteszében kotorászott.
- 42, 78, 31… 73… made in China – pergettem fel az eseményeket.
- Jaj, azt már nem kell, csak a számokat! - Pirike, majd az alsó sort törölni kell, mert csak megzavarja a pácienseket.
- No, rendben is vagyunk – mondta – Ön megfelel az elvárásainknak, munkába állhat - és nyomott egy bélyegzőt a szerződésem hátuljára.
- Most menjen a munkafelvételishez, adja le a papírjait és vételezzen munkaruhát.

A munkafelvételis egy idősebb férfi volt, olyan százötven centi mély és minden centijére jutott egy kiló. Fején hatalmas, régi SZTK szemüveggel, arcán bárgyú mosollyal fogadott.
- Látom sikeres volt az egészségügyi vizsga. Már hozom is a munkaruciját kedves. Hányas a mérete, igen látom 42-es modell, mondani sem kell. Valamikor úri-szabó voltam.
Hiába próbáltam a "mesterrel" vitába szállni, hogy én 168 centi magas 50 kilós lány vagyok és csak 38-as méretű ruhára van szükségem, illetve a lábam is csak 39-es, ragaszkodott az általa megállapított garnitúrához.
Így ama bizonyos munkaruci, mely egy sötétkék kantáros nadrágból egy hozzáillő gombos kabátból és fekete pólóból, valamint egy bütyökgenerátor 40-es kőkemény bakancsból tevődött össze, úgy lógott rajtam mit egy bohóc ruha, de a madárijesztő se állt messze tőlem.

- Így ni – mondta elégedetten a munkafelvételis. – tökéletes, teljes menetfelszerelés. Most már csak alá kell írnia, hogy átvette a holmit húszezer forint értékben és reggel már kezdhet is.

De még mindig nem mondta el senki, hogy mi lesz a munkám.
Nem baj, holnap talán majd kiderül.

Folytatás…

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezek vagyunk
· Kategória: Jegyzet
· Írta: Tonks
· Jóváhagyta: Medve Zsolt

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 42
Regisztrált: 0
Kereső robot: 18
Összes: 60

Page generated in 0.1231 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz