Navigáció


RSS: összes ·




Jegyzet: Jó kérdésss

, 411 olvasás, kapolyi.gyorgy , 7 hozzászólás

Ezek vagyunk

Hát ez egy jó kérdés. Figyelje meg, jó kérdésekből mindig sokkal több van, mint jó válaszokból. Valószínű azért, mert nincsenek is jó válaszok. Mert azt hisszük jó válasznak, ami a remélt vágyainknak leginkább megfelel.
Tíz körömmel tudunk reményeinkbe kapaszkodni, képesek vagyunk egy hihetetlen szamárságba is hinni, ha azt jelzi, hogy vágyaink sikerre jutnak.
Egy haldokló, ha azt mondja neki a látogatója, hogy egész jól nézel ki a tegnapi milyenségedhez képest, a szerencsétlen elhiszi, mert el akarja hinni.
Az életösztön nagyúr. Ha visszakérdezne, hogy Pistikém, nem vagy te egy kicsit hülye? Hát hogy mondhatsz nekem ekkora baromságot, mikor most ment el tőlem a pap, aki feladta az utolsó kenetet.
Hát ez lehetne egy jó kérdés, de ez sosem hangzik el, mert illetlen lenne, és úriember, az utolsó perceiben sem akarja a hazudós látogatóját megbántani. Hogy szükség van egyáltalán kérdezni? Jó kérdés. Attól is függ, mi a téma. Ha engem érint, akkor igen. Ha nem, akkor egy- két formális kérdés is elég, mindegy mi a válasz, hiszen nem érint, csak udvariasságból kérdeztem, nehogy részvétlennek tartsanak. A kérdéseket feltevő számára, a kérdezősködés ismereteinek bővítését is jelenti, csak rá kell érezni, hogy hol van az érdeklődés határa. Ha túlérdeklődik, könnyen egy marha nagy pofon is lehet a vége. Ez reális veszély, érdemes megjegyezni.
Rendszerint olyasmikről kérdeznek, amire nem is lehet hitelt érdemlően válaszolni. Akkor jönnek ezek a válaszok, hogy: Lehetséges, nincs kizárva, esetleg, talán, remélhetően, kis szerencsével ha, ha, ha, és midig az a "ha", és ebbe mások is beleőrültek már.
A tudósok is azért habókosak, mert csupa olyat kérdeznek, amire nincs egyértelmű válasz. Tehát, ha egy ilyen kiválóság megkérdezne engem, hogy vagy? Én válaszolnék, hogy remekül, esetleg még sokkot is kapna. Ha az a válaszom, hogy mi köze hozzá, na az már rendben van, hiszen ehhez van szokva, Ő kérdezett, és ennek ellenére sejtelme sincs a pillanatnyi valóságról. Na meg mindegy milyen jó egy kérdés, az ember arra válaszol, amiről akár kérdés nélkül is hajlandó beszélni. Ha meg nem akar bizonyos dolgairól említést tenni, de nem kíván elutasítónak tűnni, akkor hazudik. Akkor meg akármilyen jó kérdés is pusztába kiáltott szó. Sokan a kérdezősködésből remélnek fejlődni.
Egy parasztcsalád kint van az állatkertben. A gyerek, minden ketrecnél megkérdezi: Hát ez milyen állat idesapám?
Nem tom- feleli az apa.
Idő múltán, az annyuk megunja a dolgot, és ráförmed a kölyökre: Ne zavard állandóan idesapádat!
Az apjuk válasza: Had kérdezzen, így tanul a gyerek…

De a megkérdezett sincs kellemes helyzetben. A záporozó jó kérdések kereszttüzében rádöbben, hogy egyetlen jó választ sem tud adni, következésképpen Ő egy alacsonyröptü és jelentéktelen kis idióta, amiről idáig nem is tudott.
Hogy mit lehet kezdeni egy idiótával?
Hát ez egy jó kérdés…

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezek vagyunk
· Kategória: Jegyzet
· Írta: kapolyi.gyorgy
· Jóváhagyta: Medve Dóra

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 176
Regisztrált: 1
Kereső robot: 23
Összes: 200
Jelenlévők:
 · Öreg


Page generated in 0.1276 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz