Navigáció


RSS: összes ·




Próza: Huplia I.

, 601 olvasás, Denes , 4 hozzászólás

Somolygó

Szeretettel köszöntöm önöket, a nevem K. Tyú Kata, én fogom kalauzolni önöket itt, Hupában. Mint azt bizonyára tudják, a város Huplia délkeleti régiójában, közelebbről pedig Világbékés megyében fekszik a Csorog patak a Körkőrös folyó találkozásánál. A település mintegy tizenkétezres kisváros, mely komoly testvérvárosi kapcsolatokat ápol a Dunnán túli Rozsda megyebeli Hepével. Hupa nevének eredete máig ismeretlen, először a XIV. században említi egy oklevél Lova János földesúr birtokaként, melyet később leánynegyed útján Gina nevű lánya örökölt.
Ennyit tehát a város korai történelméről. Az útkereszteződés, ahol jelenleg állunk, a város fő közlekedési útjainak csomópontja, mely a szomszédos három településsel, Luzernával [Lucerna], Óhupával, és Kunhátassal köti össze Hupát. Luzernát helvét telepesek alapították a XV. században, nevét a falu körül található négylevelű lóhere földekről kapta. Óhupa világhírű nevezetessége a római korból fennmaradt kiterjedt úthálózata, melyet a világon egyedülálló módon máig használnak, valamint az aranyalmák ligete, melynek évszázadok óta a Heszper család a tulajdonosa, napjainkban pedig Heszper Ida büszkesége.
Hupa harmadik szomszédja Kunhátas, már nem Világbékés megye területén fekszik, s érdekes módon a határt a Körkőrös folyón átívelő Sóhajok Hídja jelzi. Tudom ám, mi motoszkál a fejükben! Nem, kérem, az nem Velencében van, az csupán egy kiváló állapotú másolat. Az eredeti híd valójában Hupa és Kunhátas között fekszik, eredetiségét mi sem bizonyíthatná jobban, minthogy része a Világökörségnek. A híd nevét az átjutás okozta megkönnyebbült sóhajtól kapta, ha arra járnak, próbáljanak meg átmenni rajta, talán még sikerül.
Akkor talán induljunk el a Vasúti Múzeum irányába! Míg odaérünk, szeretném elmondani, hogy ez Huplia egyik leghíresebb interaktív vasúti múzeuma, mely annyira interaktív, hogy állomásként utasokat, sőt, vonatokat is fogad! Igaz, ma már csak egy szárnyvonal működik, a többi az idők során elszállt. Ha innen jobbra indulunk tovább, a város szélén elterülő kockaföldre jutunk. Úgy tudom, a kocka már el van vetve, és idén jó termés várható. Mi azonban balra fordulunk, és rátérünk az ipari negyed főutcájára.
Hupát valójában ipara tette várossá, jelentős itt az ipari létesítmények száma. Vegyük például az itt látható Töviskorona Fonóüzemet, mely több mint kétezer éve termel exportra, és bár a kereslet már évszázadok óta hanyatlik, mégis a város legrégibb és legpatinásabb ipari üzeme. Ha tovább haladunk, a híres Hupai Konzerv-gyár kerül látóterünkbe, mely más egyéb sikertermékek mellett a kommunizmus utolsó leheletét is gyártotta, míg végül magát a gyárat is konzerválták az utókor számára. Közvetlenül a konzerv-gyár mellett található a húskombinát, mely évtizedekig tartó válság után napjaink sikertörténeteként kínai licenc alapján ismeretlen eredetű, kínai import húsból készít szalonnát, melyet "az ember legjobb barátja" szlogennel próbálnak népszerűsíteni. Ha egy kicsit messzebbre tekintenek, ott láthatnak egy üveghegyet. Nos, az üveghegyen túl található (nem, nem az üvegvisszaváltó!) az üveggyár, mely a város legnagyobb létszámú és legfoglalkoztatottabb üzeme. A termelés legnagyobb részét a legfelsőbb körök számára gyártott extravagáns üvegzsebek teszik ki. Nem ez azonban Hupa legérdekesebb terméke. A város túlsó oldalán a Kunhátas felé vezető út mentén található egy kísérleti telep, mely munkanélküli jogászok és könyvelők számára biztosít megélhetést egy rendkívül érdekes projekt keretében: a Hupa környéki erdőségek fenntartható kiaknázásával kívánnak létrehozni fából vaskarikát, úgy tudom, kecsegtető eredményekkel.
Nos, nagyjából ennyit érdemes tudni a városról, tehát nincs más hátra, mint megköszönjem kitüntető figyelmüket és türelmüket, most szabad program, találkozunk egy óra múlva a busznál, ha még megvan.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Somolygó
· Kategória: Próza
· Írta: Denes
· Jóváhagyta: Pieris

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 312
Regisztrált: 0
Kereső robot: 25
Összes: 337
Jelenlévők:
 · gazzo


Page generated in 0.1896 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz