Navigáció


RSS: összes ·




Novella: Katonadalok

, 418 olvasás, katona , 2 hozzászólás

Ezek vagyunk

A katonadaloknak olyan sajátos hangulata van, melyet igazán csak a katonák ismernek, éreznek meg. A katonadalok, mint menet-dalok, megkönnyítik a hosszú meneteléseket, mint hallgató dalok alkalmat adnak az ábrándozásra. A menet-dalok ritmusa és dallama lendületet ad a lépteknek és alapot a szárnyaló gondolatoknak. A hosszú menetelésekben megfáradt katonák szinte felfrissülnek egy-egy kellemes katonadal hatására. A katonadalok többsége a holnap ránk váró szabadságról, a boldog találkozásokról, a vidám életről szólnak.
Katonatiszt koromban megfigyeltem, hogy a katonadalok hatása akkor csodálatos, mikor a katonák több napos erős gyakorlat után esőben, sárban, átázva menetelnek a sötétben, az éjszakai pihenőhely felé. Az átázott nehéz hátizsák, az egyre nehezebb fegyver hevedere szinte belevág a katonák vállába, lábuk sajog az összegyűrődött kapca törte sebektől. Senki nem tudja, hol lesz az éjszakai pihenő, csak menni és menni kell.
A parancsnok hangja alig hallatszik a léptek és a szerelvények zajától: "nóta!" A fáradt, meggyötört katonák fellélegezve kezdenek bele az "It is a lovely day tomorrow" című dalba. Egy pár percre megint és mindenki megfeledkezik a sajgó lábakról, az arcokon végig folyó esőről és csak arra gondol, hogy milyen jó lesz holnap. Holnap, amikor talán vége a gyakorlatnak, talán még rövid szabadságot is kapnak. Igen "It is a lovely day tomorrow".
A sötétben alig észrevehető fények villannak fel, ahogy a lépések ütemében a katonák jobbra, balra inganak. Mindenki boldogan gondol arra, hogy közelednek a szálláshelyhez, ahol le lehet dőlni valamire, ahol talán még valami meleg vacsora is lesz. Aztán végre tényleg megérkeznek egy kis erdei falucskába, ahol a szállást előkészítő katonák jelzik a kijelölt szálláshelyeket. Nagy szénapajták és kiürített kocsiszínek várják a katonákat. Nincs melegvizes fürdőszoba, nincs jó illatú puha meleg ágy, de van fedél és tiszta, friss illatú, száraz szalma és széna. A katonák többsége szerelvényestől, ruhástól ledől a legközelebbi szabad helyre, és nagy lélegzetet vesz. Lassan bújnak ki a szerelvények hevederjeiből, néhányan kezdik kioldani bakancsaikat. Vannak, akik nedves ruháikat kezdik kiteregetni a szabadon maradt helyekre, az eredetileg szerszámtartó polcokra. Az éhes, fáradtan fázó katonák a vacsoráról kezdnek beszélgetni, és jobbnál, jobb menüket sorolnak fel, bár megelégednének egy jó meleg teával is, csak már itt lenne.
A jövőt megszépítő ábrándozásokat félbeszakítja a gyorsan terjedő rossz hír, hogy a konyhaszerelvény elakadt az esőben és nem tudja senki, hogy mikor lesz vacsora.
Néhányan ruhástól, bakancsosan már kezdnek szundikálni, amikor a várakozás hangulatát megtöri az egyik sarokból alig hallhatóan elinduló dal: "It is a lovely day tomorrow ". A dal egyre több helyről hallatszik és egyre erősebben, míg végül zeng az egész fészer, és lassan zeng az egész erdei falucska. A katonák egyik dalt a másik után éneklik egész addig, míg megérkezik a várva-várt vacsora.
Tiszti egyenruhámat már nagyon régen nem viselem, de a vérem még mindig megpezsdül, amikor katonadalt hallok. Azt is bátran állíthatom, hogy mindenki, aki egyszer megtapasztalta a katonadalok varázsát, míg él azt nem felejti el. A lemezboltokban soha nem mulasztom el megnézni, hogy milyen új katonadalok jelentek meg és igyekszem megvásárolni, még azokat is melyek már meg vannak, de egy újabb feldolgozásban is megjelennek.
Egyik legutóbbi katonadal esetem Angliában volt, ahol a mindig visszahúzódó, katonaviselt ismerősöm egyszerre felvidult, amikor egy újabb katonadal lemezt vásároltam és feltettem a lemezjátszóra.
Mi, katonaviselt emberek, bár türelmesen tudomásul vesszük, hogy nem mindenki szereti a katonadalokat, de megérteni soha nem fogjuk, hogy miért kell azonnal kikapcsolni a rádiót, a lemezjátszót, ha katonadal hallatszik.
Igen, mi katonák, akármilyen kemény emberek is vagyunk, a szívünk meglágyul egy régi katonadal hallatán.

Kinyomtatom


Regisztrálj!

Csak regisztrált felhasználó írhat hozzászólást. Ha véleményed van a műről, regisztráld magad oldalunkon, és írd le!

Még nem vagy tagunk?


Kapcsolódó linkek

· Témakör: Ezek vagyunk
· Kategória: Novella
· Írta: katona
· Jóváhagyta: Boskovits Éva

A szerző utolsó 30 műve:


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 306
Regisztrált: 1
Kereső robot: 26
Összes: 333
Jelenlévők:
 · arttur
 · gazzo


Page generated in 0.6994 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz