efmint: Apokaliptikus kiábrándulás (esszé)
Megjelent:
Témakör: Felnőtteknek



Apokaliptikus kiábrándulás

„Éjszaka minden állat előbújik: kurvák, buzik, pederaszták, stricik, hímringyók, meleg csajok, piások, narkósok. Egyszer majd jön egy igazi nagy eső és elmossa ezt a sok szennyet az utcákról. Én mindenhová elmegyek, elviszem az utasokat Bronxba, Brooklynba, még Harlembe, még Harlembe is! Nem érdekel, nekem tök mindegy. Sokan nem így vannak vele. Van aki nem megy ezekre a helyekre. De nekem aztán mindegy. "

Az öt négyzetméteres kis koszos patkánylyukában írja a fenti sorokat Travis Bickle a Taxisofőrben mielőtt nekivág éjszaka a városnak. Remek jellemzés, vagyis csak majdnem. Bárcsak nekem is ilyen egyszerű lenne.
De a hangulata megvan.

Valahol azt hallottam, hogy valójában az a sor a Bibliából, hogy „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. " (Mt 5, 5) csak egy félre fordítás. A Földet nem a szelídek fogják örökölni, hanem az akarnokok, önzőek, álszentek és gyilkosok. Nem is lenne rossz. Lehet, hogy ráfér már a Világra egy jó kis összeomlás magasztos hollywood-i stílusban. Valószínű, hogy a jólét annyira megrészegített már mindenkit, hogy képtelenek vagyunk tovább látni az elektromos kis kütyüknél, a fejlődésbe vetett hitnél, a harácsolásnál, az örök fiatalság utáni vágynál.
Az önimádat az önhittség és az önérdekbe oltott önigazolás már annyira elvette az eszünket, hogy a saját lábunkat rágjuk le és a véres húscafatos pofánkat tátva bambán röhögve tapsolunk miközben süllyed alattunk a Titanic. Aztán majd mi is sugárfertőzött bőrrel imádkozunk egy atombombához a földalatt. A férgek pedig csak tiltakoznak a kapitalizmus ellen mert képtelen jóllakni a sok szilikontól tocsogó testből.

Az a helyzet, hogy ráférne mindenki arcára egy jó kis kataklizma már, egy jó kis háború amiben mindenki kiveheti a részét a hazafiaságból. A szeretteit és a tesztrészeit adhatja a hitéért. Hagyni kell az anyákat, hogy a hallott csecsemőikkel égjenek el a tűzben. Nem kell többet füstös kis szobákban arctalanul osztani az észt. Egy jó kis éhezés, nemi erőszak, rettegés és halál ráfér már mindenkire.

El kell vetni a párbeszédet, nem kell többet kompromisszumokért vergődni. Nem kell többet csitítani inkább hagyni kell csak túlpörgetni az ösztönöket. Nem kell többé a jó meg a rossz elvontsága az együttérzés és a megértés sem kell. Le kell rombolni a kultúrát és mindent ami, elválaszt még egy hajszállal a ragadozóktól. Össze kell terelni mindenkit hogy egymásnak eshessen végre. Rá kell hagyni a Földet a vadállatokra, hogy végre szabadon vadászhassanak. Nem kellenek többé vegetáriánusok, a Földet a húsevőknek teremtették!
Nem szabad tovább köntörfalazni. Hagyni kell, hogy terjedjen a rideg racionális kegyetlenség.

Hagyni kell, hogy Isten végre megjelölhesse a kiválasztottakat!



A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
https://www.pieris.hu

A mű linkje:
https://www.pieris.hu/irodalom/olvas/mu/153602