andrisko: A bölcs szavai (jegyzet)
Megjelent:
Témakör: Gondolat



A bölcs szavai

Az ember kapcsolatba léphet magas rangú szellemekkel, jósokkal, médiumokkal, szentekkel, mesterekkel... és mégis: szíve hangjáról semmi esetre sem mondhat le! És ez gyakran ellentmond a logikának és az úgynevezett ''józan észnek''! Néha minden jóslatnak és orákulumnak! A szív a mesterek mestere!

Egy megvilágosodott ember bölcs és tiszta; olyan akár a kristálytiszta forrás vize, mely képes szomját oltani minden megfáradt vándornak ki belőle merít!... Uram tégy engem kristálytiszta forrássá! Ámen!

Gyakran fut végig rajtam, hogy megcsókoljalak... bevallom mikor ezt nem tehetem meg, gúnyolódóvá válok kissé; mert nagyon vonzó vagy...

Mondanak ezt és mondanak azt; sok a szóbeszéd!...
Én pedig úgy gondolom, hogy az élet egy titok; de maga a halál is az! És mindaz ami még ezeken túl is létezik: az egész lét egy titok! Mégis a szerelem a legnagyobb mind közül!...

Gyönyörű vagy, testen innen és testen túl!

A halál nem lehet borzasztó, és haszontalan! Ha az lenne Isten nem hagyná jóvá létezését!...

Ne ítélj felszínesen, hirtelen és együgyűen! Lehet, hogy van valami amit nem látsz tisztán!

Andras Kis: Minél jobban hiányzik valaki, minél jobban ragaszkodsz valakihez, az a személy annál jobban fog menekülni tőled: annál inkább igyekezni fog lekoptatni...
Roberto Robert: Valóban Andras Kis ebben is van valami, csak kérdés, hogy vajon okkal teszi?!...
Andras Kis: Igen okkal: az ok az, hogy nyálasnak, és gyengének, önállótlannak talál... pedig ez nem így van!... valamikor ő maga is ugyan ilyen helyzetben volt.... és ezért gyűlöli önmagát, és nem akar erre emlékezni. És te erre emlékezteted őt, hogy az ember kiszolgáltatottá válhat az előtt akit mélységesen és igazán szeret!... És ez a valódi ok! - ez így igaz amúgy, de ez közelről sem gyengeség! - Akit szeretsz azért az életed adod ha kell!... ez erő, ez képesség, ez fenségesség! Persze az emberek túlnyomó része nem így látja. Mert nem a valóságra kíváncsiak. Illúziókat kergetnek: szeretnek szenvedni, és szenvedést okozni!... Barbárok! -

Nos, igen!... Meglehetősen sok mindent meghatároznak a számok!... De, van valami, ami mindezeken túl van! És pont ő belőle erednek a számok is! Ezért lehetőleg soha ne nézd le a gyengén, avagy a nehezen tanuló diákot!

... nos, ettől már nem kell tartanom;
arcomat feléd fordítom,
kezed megfogom;
veled haladok az örök,
végtelen úton.

Ős Atyám: Hermész, kérlek láss el engem bölcsességed szellemével: a végtelennel! A mindenség nevében! Ámen!

Ha valaki úgy akar fénybe kerülni, hogy ez által jogtalanul másokat sötétségbe taszít, bíz mondom én: helytelen úton jár az! E fény megvakítja, és célja útját veszti!

Ó ti szentek, ó ti bölcsességre és tiszta gondolkodásra törekvők!... Nehéz nektek, mert csukott könyvként, és ismeretlen jelként jöttetek a vakok és rókakomák birodalmába!...

Ó Jézus Krisztus, a te fájdalmad fölöttébb nagy volt! De tudtad, hogy egyszer lerakod a terhet! Ez adott újra és újra új erőt, hisz te tudtad: a teremtő Isten gyermeke vagy!

... annyi mindent hallani; én mégis azt mondom: a bölcsesség az a keskeny ösvény ami a szabadsághoz vezet! Ő az út és az erény! Ő a gyógyulás!

Sokan jajgatnak és siránkoznak bajaikon. Én mégis azt tanácsolom, hogy vegyék újra szemügyre helyzetüket. A jó az kizárólag csak valamihez viszonyítva jó; és, ha a körülöttünk élő embereket, személyeket: barátokat, társakat, - bele értve az ellenséget is - fejlődésünk nélkülözhetetlen tárgyaként vizsgáljuk meg, akkor minden bizonnyal problémáink teljesen más irányt vesznek fel. Próbáljunk úgy tekinteni a körülöttünk lévő környezetre, mint valami nagy tanítómesterekre, bele értve az ellenséget is, valamint a bajt, a gondot, és a betegséget is, hisz ezek mind valóságos tanítómesterek!

Ha egy orvos nem filozófus is egyben, akkor képtelen a gyógyítás művészetére!

A filozófus a tudás és a tudományok kedvelője. A valós tudás kutatója, egy igazi kincskereső. Nem holmi fennhéjázó kis fanyalgó.

Nos, egészségügyben dolgozóként, az ápolás, orvoslás és gyógyítani akarás szellemében, meg kell említenem még egy dolgot, amivel véleményem szerint keveset foglalkozik a jelenlegi tudomány és az orvoslás. Ez a dolog nem más mint a szexualitás. Kérem önöket: ne legyenek gyerekesek evvel a dologgal kapcsolatban, hisz ez a dolog nem egyéb mint a fizikai, úgymond "durva anyagi világ" legfőbb mozgatórugója, és semmiképpen nem ajánlatos figyelmen kívül szorítani őt. A szexus a lehető legtisztábban beszél az ember lelkivilágáról: úgy a tudatos, mint a féltudatos, valamint a tudat alatti, a tudat feletti és az ezekben zajló finom folyamatokról, melyeket semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Arra kérlek titeket, hogy ha kérdésetek tárgya nem érdekel oly annyira, hogy a megoldás érdekében önálló erőfeszítéseket hozzatok a dolgok jobb kimenetele érdekében, akkor többé ne gyertek hozzám panaszaitokkal. Természetesen, ha látom, hogy valaki igazán mozdít a helyzete érdekében akkor örömmel segítek. Egyébként nem. Útjaink elválnak.

Figyelj; szeretném, hogy láss! Akarom, hogy tudd: nem közlik veled a csillagok állását, valamint ezek mozgását és célját az űrben! A bolygóknak táncát, galaxisok eredetét, kilétét és mibenlétüket! Azt akarják, hogy ne vedd észre!... Szemed nem látja a valódit és a lényegest! Elsötétítenek, és összezavarnak, hogy egyre bolondabb légy! Ó jól figyelj titkok tudója: nem engedhetsz meg magadnak semmi figyelmetlenséget!

Akik soha nem szenvedtek nagyon mélyen és erősen azok mind, mind egy szálig lent maradnak, az unalomban, és a porban. Akiket ellenben megedzett a sok szenvedés azok egy napon fényesen kerülnek ki belőle mint ahogy a Főnix madár a tűzből, vagy ahogyan maga Prométheusz is, vagy akár a keresztény hitvilág szerint Jézus Krisztus.

A szerelem áll a legközelebb Istenhez.

Formát önt a nagy fazekas,
megtelik hát lassan a kas!
Keze ügye pontos, s szorgos,
tűzbe viszi, s így lesz rangos!

Kivel tudnál igaz barátságot ápolni, ha nem a Szent Szellemmel, aki mindent létrehoz?!... Kihez tudnál menekülni máshoz, mint ő hozzá?!... Mondom néked: mindig ő hozzá fordulsz!...

Ne légy ostoba! Figyelj: az aki lent van nem akarja, hogy fönt legyél! Aki pedig fönt van az azt szeretné, hogy te is ott légy fönt! És itt nem a huncut politikusokra gondolok... hisz ők is lent vannak!...

Ostoba vagy, ha azt hiszed, hogy te több vagy bárkinél is! ... és akkor is ostoba vagy, ha azt hiszed, hogy kevesebb vagy, mint bárki más!... Akkor vélekedsz helyesen, ha felismered a tényt, miszerint a gyémánt bármely csiszolt oldalát fürkészed mindegyik pont ugyan azt az egyetlen fényt adja vissza! Az egyetlen fény válik láthatóvá mindenben, és mindenkiben! Amit e nap bölcsességéről mondanom kellett ím bevégeztem!



A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
https://www.pieris.hu

A mű linkje:
https://www.pieris.hu/irodalom/olvas/mu/152591