Frekventor: A lázadó (novella)
Megjelent:
Témakör: Elmélkedés



A lázadó

Nagumo, a főparancsnok már megint határozatlan volt. Az előzőekben parancsba adta, hogy a gépeket szereljék fel romboló bombákkal, aztán kis idő múlva új célt talált, és elrendelte, hogy minden repülőgépet torpedóval kell felszerelni. Nomugora, a segédtisztje csak füstölgött magában, meg volt róla győződve, hogy ez a fejetlenség lesz előbb-utóbb a végzetük. Már az elején, amikor még csak építették az anyahajót, egy sor műszaki problémát jelzett a főparancsnoknak. Szerinte a torpedók és bombák kamráját tűzbiztosan szigetelni kellene, veszély esetén pedig egyszerű mechanikus megoldással biztosítani kellene elárasztásukat. Azt is erőltette, hogy az amerikaiaktól nemrég megszerzett radarból telepíteni kellene az anyahajóra is.
Nagumo leintette, mondván, hogy nem a technika, hanem az emberek nyerik meg a háborút. Most, hogy közelednek Midway felé, egy sor intézkedésre volna szükség, de stratégiai kérdésekben a főparancsnok önfejű maradt. Amikor a négy anyahajó közül a Hiryu
parancsnokát találat érte egy kósza amerikai repülőről, azonnal kérte áthelyezését arra a hajóra.. Nomugora rendelkezett a szükséges végzettséggel, így semmi akadálya nem volt kinevezésének, már csak azért is beleegyezett Nagumo, mert unta, hogy segédtisztje örökösen bírálja intézkedéseit, ha nem is nyíltan, de állandóan tetten érhetően.

Nomugora az új beosztásában egy csomó intézkedéssel bőszítette a legénységet.. Két zérót azonnal felküldött, és megparancsolta, hogy mindkét oldalon járőrözzenek harminc mérföldes körzetben.. Mindig legyen fönt két gép, csak a levegőben válthatnak, és állandó rádiókapcsolat legyen. A négy anyahajó határozottan négyszög alakban haladt, amit az új kapitány óvatosan megnyújtott, egyre távolabb lopakodva a másik háromtól. További intézkedésként elrendelte, hogy csak a fedélközben lehet tankolni, az üzemanyag tartályok nem lehetnek a startfedélzeten. A légi figyelők számát megkettőzte, most már nyolcan meredtek az égre távcsöveikkel, vagy anélkül, Ha meglátott egy eldobott söprűt a fedélzeten, azonnal intézkedett az eltávolítására, és a kiszolgálók parancsnokát felelőségre vonta, mert nála szigorúan tilos volt bármi éghető anyag a felszálló fedélzeten.

Míg a többi hajó az átfegyverzéssel és a gépek indításával bajlódótt, Nomugora folyton a felderítőit nyüstölte. Elsőként értesült róla, hogy amerikai bombázókötelék érkezik, jelentette a főparancsnoknak. Nagumó alaposan leszidta, hogy az átfegyverzéssel foglalkozzon, ne az agyrémeivel. Csak a Hiryu küldött föl újabb négy zérót, és meg is volt az eredménye. Az amerikaiak túl távolinak és túl veszélyesnek ítélték hajóját, ezért csak a másik hármat támadták. Olyan váratlanul érte az ezer kilós bombák hullása Nagumót, hogy jóformán a riadót sem tudták elrendelni, máris nyakukba szakadt az áldás.. Az egyiken épp a fedélzeten tankoltak, a másikon starthoz álltak a feltöltött gépek, a harmadikon még javában tartott az átfegyverzés, bombák hevertek szerteszét a fedélzeten. Két-három találat elegendő volt ahhoz, hogy az anyahajók lángra lobbanjanak, a többit elvégezte saját robbanó és üzemanyaguk. Mindhárom óriáshajó használhatatlanná vált, Nagumó is átmenekült egy rombolóra. Nomugora hiába küldte vadászrepülőit a segítségükre, csak a bombaterhüktől megszabadult gépeket szedték le sorban a zérók.

Nagumo dúlt-fúlt a hajók elvesztése láttán, Nomugorát lázadónak bélyegezte, és megígérte neki, hogy a csata végén leváltja és megbünteti. Most azonban szükség van rá, és elküldte egy kötelékkel az amerikai flotta megtámadására.. A feladat sikerült, de a midwayi kudarc megtépázta Nagumo tekintélyét., olyannyira, hogy a politikai vezetés nyiltan hibáztatta. Végül elkenték az ügyet, azt állították, hogy a Midway ellen küldött erők csak elterelést szolgáltak, az igazi cél az Alout szigetek elleni sikeres támadás volt. Nomugorát előléptették. Így végződött a második világháború egyik nagy tengeri ütközete.



A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
https://www.pieris.hu

A mű linkje:
https://www.pieris.hu/irodalom/olvas/mu/152214