legna: Egyperces a televízió használatának… (novella)
Megjelent:
Témakör: Abszurd



Egyperces a televízió használatának…

Egyperces a televízió használatának káros mellékhatásairól

A teljes lét megéléséhez nincs szükség időre, néha mégis csak az időben sikerül utolérni a tökéletes pillanatot. Megtartani azonban szinte lehetetlen.

Kíváncsiságom a megtapasztalás teljességéig próbált hajszolni a megismerés felé vezető úton, ám a sokadik, állandó tökéletességbe való transzportálási próbálkozás sikertelensége után feladtam. Arra határozottan emlékszem, méghozzá háromdimenziós-színes képszerűen, hogy ezután közvetlenül, vagyis vasárnap este fél nyolckor bekapcsoltam a tévét.

- Kedves nézőink, vezető híreink következnek: Dzsihülkiszárkú, í orgajok liffangóca Plejbaloska krugirádzst. Rökk Szimpecike glédicsája rongadtű. I krifin glédics ula pruklacsoltér núr kriffantott hurrandoc, í sztipteréne külvengőce sztraphacikha kűcsiszálk.

- A francba, már megint nem ébredtem fel – gondoltam -, és felébredtem vasárnap este fél nyolckor.

- Dzsihülkiszárkú, í orgajok – zúgta egy végtelen kiterjedésűnek tűnő hang-fény-villódzás, amiben magamhoz tértem. Bocsánat! – folytatta általam már érthetőbben. - Utolsókig tartott a lélek kinyelése, de most már rendelkezem vele. Örvendezzen, rendkívül kapcsolódnak az érkezésétől. A meghatározhatatlan hatvanharmadik milliárdnyi elágazásától hajszálnyival balra landolt, a fonák össze-visszaság tizenkettedének a fekete-fehér hatvan harmadikán az átgondolatlan vágyaival. Kicsit tévedés volt az elképzeléshez, de a hunyorgó illangás szerencsére bent tartotta. Gondolom eléggé meglepte minket. Pihenje ki magát, és a következő stabil szemcsésségben meghív őket vacsorára. Kötelességem mindent megtenni, hogy végtelen legyen a változatlansága. Van még valami kívánsága az utolsó életi megvonás befejezése után?

- Nagyon megéheztem. Kaphatnék egy tévét a vasárnap esti fél nyolcas híradóval? – kérdeztem volna, de fehér zaj vagyok.



A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
https://www.pieris.hu

A mű linkje:
https://www.pieris.hu/irodalom/olvas/mu/149286