peth: Szerintem (novella)
Megjelent:
Témakör: Ezek vagyunk



Szerintem

Gyermek koromban mindenki nyakkendőt viselt. Szerintem nem a divat miatt, de tény, hogy a gyerekek büszkék volta rá, és a felnőttek kényelmesebb viseletnek tartották, mint a svájci sapkát, és melósszerkót. Aztán valaki betiltotta, mert a vörös október pecsétje szorította a torkát… Szerintem nem eléggé, de tény, hogy kárpótolták őket, mert a rossz agy… oxigénellátása tömeges amnéziát okozott. Ragályosat!
Aztán a mellény jött divatba. Van aki két számmal nagyobbat hord azóta is. Sokan pedig állatfigurát hímeztek a hátár. Szerintem nem Valt Disnie miatt, de tény, hogy sokszor megvédte az embereket… az emberektől.
Aztán, eső esett karikára, legalábbis ezt dalolták, és én vettem egy nagy fekete esernyőt, hogy a családomat is védje, ha majd megint együtt ünnepelünk a májusi esőben az üres tribünök előtt, de sosem ünnepeltünk többé együtt. Szerintem nem miattunk, de tény, hogy a következő ünnepen mindenki ronggyá ázott, és szerintem nem az eső miatt. A fekete esernyőnket megdobálta valaki SÁRGA tojással. Szerintem összekeverhetett valakivel, de tény, hogy én pofán vágtam, mert ez volt a divat, ő pedig azt ígérte, vissza fogja adni, csak hoz magával még egy embert. Szerintem többen voltak egynél, de tény, hogy nem voltak három millióan. Valamelyik idióta ennyit számolt. De szerintem tök mindegy mennyien voltak, mert szétverték a az ünnepet, meg a terünket, és az autódat meg a hitemet is, a jövőnkkel együtt!
És most kinn állok a terünkön. Kivágták a fákat, és elvitték a szobrot. Azt hitték, biznyíték. Szerintem kár volt, mert azóta keletről, és nyugatról is ide hordja a szemetet a szél.
Jó lenne, ha jönne valaki, mert egyedül vagyok! Akár a csöves a versből, mert akkor már ketten… együtt ünnepelhetnénk egy kisfröccs mellett… Azt, hogy itthon vagyunk. Mi: MAGYAROK!


Megjegyzés: egyperces



A weboldal neve:
Pieris · Πιερίς
interaktív kortárs művészeti portál
https://www.pieris.hu

A mű linkje:
https://www.pieris.hu/irodalom/olvas/mu/134826