Navigáció


RSS: összes ·
Irodalom címke lapozgató...

1927 alkotás (97 oldal, 20 alkotás/oldal)


Próza: Szerelmeses

, 4 olvasás, Evinka , 0 hozzászólás

Ezek vagyunk

-Játsszunk most szerelmesest!
-Nem lehet.
-Ne mondj semmit, a forgatókönyv szerint te itt hallgatsz, és gondterhelten nézel rám.
Úgy látom, ez megvan. Jól csinálod. Röhögés lesz belőle rövid úton. Elhiszed?
-El.

Megjegyzés: 2014.

Tovább


Próza: Fülenagy

, 18 olvasás, mistletoe , 2 hozzászólás

Boldogság

Fülenagy, az elefántlány kedvenc helyén, a mezei virágok között hanyatt fekve heverészett. Bámulta a tovasuhanó felhőket, hallgatta a madarak csicsergését, a méhek zümmögését, megcsodálta a lepkék könnyű röptét, miközben kavarogtak a gondolatai. Ez volt az elbújós helye, ide menekült, ha megbántódott valami miatt, de akkor is, ha öröm érte, vagy csak egyedül szeretett volna lenni.

Tovább


Próza: A tizenkét hónap 2.

, 21 olvasás, Aevie , 0 hozzászólás

Misztikum

Télutó

Teste nagyot rezzent az ágyban, ahogy éberré rázta a robbanások sortüzének hangja. Egy évet aludt át ez alkalommal is, azonban nem egészen így szokott ébredni.
-Anya! Anya! Hol a moccacino-m? – kiáltotta még azelőtt, hogy felnyíltak volna türkizkék szemei; amikor a hosszú álom után végül a valóságot látta, cseppet elbizonytalanodott: számtalan tündöklés állta körül az ágyát, lepte el a szobáját.

Tovább


Próza: Párbaj

, 30 olvasás, Amias , 7 hozzászólás

Abszurd

A farkánál ragadod meg, és eszedbe jut, hogy ez veszélyesebb, mint gondolnád. Az ijedtség, ahelyett, hogy menten elillanna - ahogy megszoktad -, inkább beléd köt. Már pánikolsz. Nem veszed fontolóra ösztönöd szülte mozdulataid, mert tartasz tőle, hogy a józan eszed visszavonulót diktálna, de nem menekülhetsz. Reflexszerűen kapsz a fejéhez, és szorosan megragadod a koponya mögött.

Tovább


Próza: A tizenkét hónap 1.

, 45 olvasás, Aevie , 11 hozzászólás

Misztikum

Télhó

Azon a hajnalon arca sápadtabbá hűlt, mint amilyen hófehér mindig is volt. Rosszul érezte magát. Most még rosszabbul, mint ahogy már évek óta: apja ismét látni kívánta azon a reggelen – az éjjeli ügyeletes esthajnalcsillag adta át az üzenetet előző nap.
A csillaglány azonban nem csak hírnöki feladatát kívánta volna teljesíteni az éjszaka, minden vágya volt – ahogyan az univerzum összes tündöklésének is akkoriban – a férfi hálótársává válni; szent frigybe fonódni vele a Sors égisze alatt, csillagköddé robbanni a megtermékenyülés varázslatos halálában: amint új élet vajúdna női tündökléséből a férfi kék vérétől lüktetőn pulzálva.

Tovább


Próza: Ötven év múlva

, 31 olvasás, nagyvendel , 4 hozzászólás

Fantasy

Olykor-olykor
Eltűnődöm a
Magyarok némely szaván,
Mikor a vak mondja,
Megnézem, s látom.
Képletes talán.
Hiszen
Nem vagyok vak,
Csupán csak nem látok.

Megjegyzés: SZEKSZÁRD 2017. ÁPRILIS 20

Tovább


Próza: Írások a semmiről

, 53 olvasás, fmintdénes , 9 hozzászólás

Elmélkedés

I.

A WC-n ülve azon merengtem az imént, miért nem jut eszembe semmi. Jó lenne írni valamit, valami jóféle dumát, ami majd sok embernek bejön, főleg lányoknak. Hát igen, egy nehéz nap után így gondolkodik egy szeretet kur**. Bocsánat, szeretet éhes ember. De nem jön semmi.

Tovább


Próza: Etelei Garó Éda élete és munkássága III/II

, 31 olvasás, Kovács Sándor , 2 hozzászólás

Somolygó

Éda korán megunta a párizsi művészvilág szabados életét, ezért már fél kilenckor hazasétált, a Szertelen rendi kolostorban számára kiutalt zárkába. A séta hosszúra sikeredett, hiszen a kolostor Nuoaeiretben* volt, Párizstól százötvenkét kilométerre. Szomorú Hír fogadta hazaérve, édesanyja elhunyt. Miután Éda végighallgatta, Szomorú Hír folytatta addigi munkáját, a lompó** kapálást. A mély depresszió hatására hízni kezdett – időközben maga is tivornyátust fogadott -, s ontotta magából a sajgó verseket.

Tovább


Próza: Etelei Garó Éda élete és munkássága III/I

, 43 olvasás, Kovács Sándor , 5 hozzászólás

Somolygó

A magyar irodalom egyik méltatlanul, ám de joggal elfelejtett alakja volt Etelei Garó Éda. Pályafutását egészen kiskorában, mint csecsemő kezdte. Elsőként az anyja – Alantas Jogobella, foglalkozását tekintve vigadalmi cseléd –, gyakorolt rá hatásos nyomást, aminek segítségével meglátta a napvilágot, 1895 április 31-én, Nagypatálon*.

Tovább


Próza: Csipkebokor

, 35 olvasás, BenedekRozi , 2 hozzászólás

Abszurd

Akkor már hetek óta sántikáltam, de nem csodálkoztam. Volt az a baleset, a fémek és csavarok a lábamban. Ráfogtam az időjárásra, és a sok lótás-futásra, ami akkoriban volt.
De azért egyre furcsább lett a dolog. Néha mintha ólomból lett volna a lábam, vagy mocsárból kellett volna kihúzni az egyre mélyebbre süllyedő, sárral nehezített csizmámat. Aztán mintha hegyet másznék, és a csúcs közelében már csak a szívem vinne tovább, mert a lábam már rég a sziklák része lett a testemmel együtt.

Tovább


Próza: A füldugó

, 54 olvasás, mistletoe , 3 hozzászólás

Düh

Szomszédjaimról szól a történet. Ikerként születtek. Először a lány jött a világra, majd őt követte 2 perc elteltével a fiú. Én még két ilyen összeférhetetlen embert nem láttam a világon. Szerintem már az anyaméhben utálták egymást, és ez az antagonisztikus ellentét végigkísérte egész életüket. Egykorúak voltunk, gyakran ütöttük el az időt nálunk, de soha nem hármasban.

Tovább


Próza: A négy évszak 4.

, 63 olvasás, Aevie , 10 hozzászólás

Halál

Tél

A szüleim nagyon szigorúak – azt hiszem, ez jelenti azt, hogy sok mindent tiltanak meg nekem. A húgomnak bezzeg nem, még sosem hallottam, hogy veszekednének vele, de én nem sok dolgot csinálhatok. Ez sokszor nagyon unalmas.
Minden napunk ugyanolyan. Kelés percre pontosan ugyanakkor, mosdás után pedig azonnal ki kell mennünk a kertbe. Az év minden egyes napján hideg van. A hólepel magassága sohasem csökken. Mindig Susie kel fel korábban, így övé a fürdőszoba; ő már habos, amikor én még csak ébredezem.

Tovább


Próza: A négy évszak 3.

, 72 olvasás, Aevie , 11 hozzászólás

Magány

Ősz

Nagytakarítás. Hetekbe telt, mire az összes kötött, horgolt és plüss ágytakarót kimosta. Háromrészes ülőgarnitúra szettjén vastag rozsdabarna, piros és méregzöld mintás huzatra cserélte a vékony, finom nyárit. Könyveket porolt, cseresznyefa bútorait törölte csillogóvá, a padló tisztítása pedig az utolsó teendő volt képzeletbeli, évek óta begyakorlott rutinlistáján.

Tovább


Próza: A négy évszak 2.

, 82 olvasás, Aevie , 14 hozzászólás

Ezerszín

Nyár

Minden észlelés sajgón mart a szívébe, lelkében erős lüktetést hagyva maga után – akárcsak egy harang: dübörgött egész nap a mellkasa. Nem tehetett róla és ellene sem semmit. Különös érzékenységgel élte meg az évszakváltásokat. Kegyetlen hiányérzetet szült benne az elmúlás betoppanása, mely eltiporta a nagy nehezen megszokott hónapok nyugalmát.

Tovább


Próza: Malacszerelem

, 31 olvasás, mistletoe , 2 hozzászólás

Ezerszín

Soma malac most is vidáman ébredt. Még egyszer meghempergőzött a friss szénában és már rohant is ki az udvarra, hogy belevesse magát a dagonyázóba. Amikor úgy érezte, hogy kellően megtisztálkodott, kidöcögött a fürdetőből és körüljárta a területet. Jól nevelt lévén mindenkinek illedelmesen köszönt.

Tovább


Próza: A négy évszak 1.

, 113 olvasás, Aevie , 14 hozzászólás

Magány

Tavasz

Sosem ismert más tavaszt, mint virágosat. Selyemszirmú piros pipacsmező – ameddig csak a szem ellát. Vajszívű nárciszföveny közelebb merészkedve a takaros kis házikóhoz. És a konyhakertben nyílt buja levendula fürtök. Olykor kankalin az ablakpárkányon, vagy közelebb az utcához.
Piros, sárga, kék.

Tovább


Próza: Üzenet az utókornak

, 77 olvasás, luxin , 2 hozzászólás

Misztikum

Zsebórámnak nagy titka van: édesapám utolsó ajándéka az, amit érettségimre kaptam. Drága emléktárgyam, egész életemben elkísért.
Zsebemben, - szinte- talizmánként hordtam, pedig régóta nem mutatta az időt.

Tovább


Próza: Író-olvasó találkozó Kukorelly Endrével

, 29 olvasás, PiaNista , 0 hozzászólás

Ezerszín

Kukorelly Endre író, költő, már a 2015-ben rendezett Göteborgi Nemzetközi Könyvvásáron, egyike volt a meghívottaknak, akik a magyar irodalmat és költészetet képviselték. Ezek közül tizenketten egy-két napot még Göteborgban töltöttek. Tiszteletükre a Kőrösi barátságos hangulatú estét rendezett, ahol Jókai Anna is mesélt a jelenlévőknek. Kukorelly Endre is az est vendége volt. Az 2016-os találkozó Endrével, május 21-én, igazán sok érdeklődőt, vonzott.
Larsson Mária ismertette az író munkásságát, majd kellemes, néha kihívó kérdésekkel bíztatta vendégét a kitárulkozásra:
- Tudod, hol olvastam ezeket rólad?

Tovább


Próza: Barátomnak…

, 49 olvasás, kisvajnas , 0 hozzászólás

Ezek vagyunk

Az évek haladtával jöttem rá arra, hogy a hangok nem halkulnak. Mi is gyarló emberek vagyunk, akik tovább élhetünk, mert megadatott nékünk, van egy pont, vagy több, amit magunk mögött hagytunk. A lépéseink távolodnak ezektől a pontoktól, mint ahogy a távolodó hajót is kisebbnek látjuk a tenger messzeségében... mégis tudjuk, milyen volt, mikor még előttünk ringatózott a vízen.
Az jut az eszembe mindig: "sérültek vagyunk mind, akik igazán szerettünk, és igazán veszítettünk, mert csak az tud igazán veszíteni, aki igazán szeretett, és annak is tud fájni igazán... örökké, bármennyire is titkolná... "

Tovább


Próza: A lélek tükre

, 37 olvasás, siposi , 0 hozzászólás

Természet

Halovány ködfátyol táncol a szélcsendes napsütésben a tó sima tükre felett. A reggeli hideget küszködve próbálja elűzni az egyre feljebb kapaszkodó nap. Messzebb magányos kormorán halászik, pontos időközönként le-lebukva egyre távolodik. Lassan már csak fekete pontként észlelem ahogy beleolvad a sötét víztükör takarásába. Egy új nap kezdetét hirdeti a mindent körülölelő csend...

Azt mondják az öregek, hogy a tó a lélek tükre. Elfeledett ősi tanítás ez. Talán a régi halászok találták ki, akikben még megvolt az ösztönös nyugalomra való törekvés, hisz csónakjuk szélén állva órákig képesek voltak eggyek lenni az időt hazudtoló harmóniával.

Tovább


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 26
Regisztrált: 10
Kereső robot: 57
Összes: 93
Jelenlévők:
 · Aevie
 · Aimee
 · Bari
 · bArthAKata
 · bbbbb
 · BFanni
 · bladeattila
 · gazzo
 · Gurma
 · P.Palffy_Julianna
 · Pacsirta


Könyvajánló

Aurora White:
Netes szerelemAurora White: Netes szerelem

A társkeresés buktatóit bemutató regény olvasása közben egy kicsit önmagára ismerhet mindenki, aki már próbálkozott az arc nélküli ismerkedés formáival. ...


Tovább...

Zeneajánló

Bene Péter és Mátyás Dávid: Fáj
Küldte: benepe

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Véletlen (mû) ajánló...


Kategóriák


Irodalom


· Ballada:154
· Blog:87
· Bohózat:6
· Dal:1084
· Epigramma:11
· Esszé:185
· Ez+az:6319
· Haiku:1322
· Jegyzet:1112
· Képvers:127
· Kockavers:22
· Krimi:115
· Kritika:25
· Limerik:24
· Memoár:585
· Mese:675
· Novella:3758
· Próza:1928
· Prózavers:224
· Regény:1700
· Rondó:5
· Sci-fi:183
· Sírfelirat:4
· Színmű:2
· Szonett:848
· Szonettkoszorú:11
· Tanka:36
· Vers:63197

Zene


· Album:3
· Klipp:85
· Zene:162

Galéria


· Digitális grafikák:929
· Festmények:652
· Iparművészeti galéria:275
· Rajzok...:1769


Page generated in 0.1334 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz