Navigáció


RSS: összes ·
Irodalom címke lapozgató...

3803 alkotás (191 oldal, 20 alkotás/oldal)


Novella: Majd egyszer…majd máskor

, 192 olvasás, Lulemy , 4 hozzászólás

Sors

Az éjszaka közepén izzadtságtól csatakosan ébredt, mint az elmúlt huszonhat hónap alatt oly sokszor már. Egészen pontosan huszonhat hónap, két hét és három nap... ennyi idő telt el azóta, hogy Őt elveszítette.

Tovább


Novella: A miniszter TESZT

, 30 olvasás, , 0 hozzászólás

Ezek vagyunk

Szerző: 'Az élete igazán akkor kezdődött, amikor elhagyta a családot. Mihasznának ismerték. Nehezen indult, nem tanult. Pedig esze volt, csak sokáig parlagon hevert, de még időben beérett a feje lágya, s be akarta bizonyítani, hogy az állítás hamis. Megmutatja ő a cudar világnak, hogy ember lesz belőle. Akkor érkezett Elnök elvtárs a városba; a tömbházak labirintusába, melyeket az ő tervei szerint emeltek, és a régi csöndes kisvárost legyalultatta a földről. Az új városba érkezett munkalátogatásra? Senkit nem érdekelt. Ő akkor is bemutatkozott.
'

Tovább


Házi pályázat/ próza, novella: Zsír - Teszt

, 57 olvasás, , 0 hozzászólás

Ezek vagyunk

Szerző: 'Emlékszem, mennyi mosolyt csaltál mélyszántású, műszakokban érlelt arcára anyádnak, s hányszor bújtál csalódásait, bánatait zokogó-italba fojtó karjaiba. Elhaltak bennük a félelmeid, fájdalmaid által táplált gyöngy-források, míg mosollyá szelídültek földnek hajló, halovány vonásaid. Sokszor álltál a házgyári vasbetont gondosan megmutató, márványosra kopott fenyőlécet támasztva kérdőn: Mi lesz a vacsora? '

Tovább


Novella: Egy ideig kavicsok ropogtak a léptei alatt

, 15 olvasás, northman , 0 hozzászólás

Elmélkedés

A lány elment. Alaposan megvizsgálva a mozzanatokat, ez senkit sem lepett meg. Valahogy benne volt a pillanatokban.

Az együtt belélegzett levegő ízében, ahogy feljebb jutottak egy domboldalon és visszanéztek a városra. Abban, ahogy kézen fogták egymást a néhány pohár –rozé fröccs – után szemtelenül és elég gyorsan kanyargó lépcsőkön felfelé. Már a nappalok első pillanatai a frissen lefőtt kávé gőze is magában rejtette azt a vége érzést, ami aztán kinőtte magát egy délutánon.Megjegyzés: 2017. február

Tovább


Házi pályázat/ próza, novella: Az örökség - TESZT

, 31 olvasás, , 0 hozzászólás

Felnőtteknek

Szerző: 'Pista elment a kocsmába, kért egy sört. Nem találta elég hidegnek, ezért azt mondta a pultos lánynak, hogy nagyon fejbe veri. A pultos lány felajánlott neki egy másik korsó sört és egy kávét ingyen. De Pista nem akarta elfogadni. Hőzöngött, hogy micsoda kiszolgálás van itt.'

Tovább


Novella: Életre ítélve

, 34 olvasás, Lulemy , 10 hozzászólás

Sors

Léteznek olyan bölcsességek és okos gondolatok, melyeket annyiszor hangoztatunk, hogy agyon puffogtatott frázisoknak tűnnek csupán. Ámbár igazságtartalmukkal dacolni fölösleges, hiszen ezen okosságok azért hívatottak lenni, hogy a nehéz helyzetünkben némi vigaszt nyújtsanak.
Példának okáért nézzünk csak egy ilyen bölcseletet: " Az élet szép. "

Tovább


Novella: Vanvoltlesz város kincsei 2. rész

, 24 olvasás, vick lesky , 2 hozzászólás

Kaland

Lassú, lomha nyári szellőben zizegtek az akácfa levelei, melyek a kicsi, nádfedeles fogadó falait futották körbe. Kint kabócák zenekara jelezte az este közeledtét, és a nap koronája, amint éppen alábukni készült a láthatár peremén. Vöröses fény borította a tájat, mely a nappali forróságtól kitikkadva most próbált ismét friss levegő után kapkodni.

Tovább


Novella: Dámvad

, 114 olvasás, bladeattila , 12 hozzászólás

Sors

A célzó légyre nézek, mellére vetem keresztem, és még utolszor rohanni látom a kakast, mielőtt a lassan oszló lőporfelhő mögött lerogyna. A rövid sújtólégtől fülem csengésébe vesznek az agónia hangjai; butykosomért nyúlok bal kezemmel, míg a másikkal egy beteg tölgynek támasztom fegyverem, majd törkölyt töltök apró, fémgyűszű méretű kupakjába.
Jó lövés volt! - konstatálom. Egészségedre, vén zsivány!

Tovább


Novella: Térszakadás

, 25 olvasás, SunVice , 0 hozzászólás

Misztikum

Darren Steele akkor aludt el az egyszínű szakirodalom oldalai felett, amikor már vészesen közel járt a szigorlati vizsga ideje. Ficamosan ébredt fel, s a reggeli fürgeség elmaradt.
A konyhában éppen felújítási munkálatok zajlottak, a terem közepén nem fedtek semmit csempével; egy cső volt, amin egy határozott lépéssel elrugaszkodva lehetett átjutni a konyha másik oldalára. Ha úgy tetszik, egyfajta lép-cső volt.

Megjegyzés: 2014. július

Tovább


Novella: A szivárvány alatt 9/9

, 37 olvasás, Pacsirta , 10 hozzászólás

Ezerszín

Hazautaztam. Nem volt már miért a hegyen maradnom. Tudtam, hogy Angelina nem jön el többé. Nem jöhet. Megbékéltem vele. Összecsomagoltam. Néhány napot még a szüleimnél töltöttem, lenn a városban, azután visszamentem Komáromba, s elfoglaltam az új munkahelyemet.

Megjegyzés: V é g e!

Tovább


Novella: A Nekropolisz Lantja 3. fejezet

, 16 olvasás, SusanWinter , 0 hozzászólás

Fantasy

3. fejezet

A járat végül nem tartogatott számukra több meglepetést annál, mint amire egyébként is számítottak. Úgy, mint: találomszerűen elhelyezett földkupacnak álcázott csontvázak a falak mentén, magukat hangos reccsenéssel Égpenge csizmájának átadó apró csontocskák –amiket a harcos hol halkan szitkozódva, hol hangosan káromkodva fogadott– vagy mint a járatok mennyezetéről dúsan aláomló pókhálók, melyeknek lakói immár épp úgy holtak voltak, mint a járat többi tagja.

Tovább


Novella: Vanvoltlesz város kincsei

, 44 olvasás, vick lesky , 4 hozzászólás

Kaland

I.

Nem valami szép nap a halálra. Zuhogó eső, viharos szél, bokáig érő sár. Nem ilyennek képzeltem el a halálom napját. Főleg nem ilyen helyen. Nem egy csatamezőn szándékoztam meghalni, csupa idegen emberrel körülvéve, akik savanyú bortól és dohos dohánytól bűzlenek. Csendes elmúlást képzeltem el magamnak. Valahol a hegyekben, a szőlőbirtokom közepén álló kis házban. Napkeltekor, puha, friss illatú párnák között. Hogy az ablakon beszűrődő első napsugarak karolják fel távozó lelkemet és kísérjék egyenesen a paradicsomba.

Tovább


Novella: A szivárvány alatt 9/8

, 29 olvasás, Pacsirta , 4 hozzászólás

Ezerszín

Amikor a pásztorok észrevettek, még mindig a földön fetrengtem és zokogtam. Kérdezték tőlem, mi van velem, hol fáj, de én csak váltig azt hajtogattam: angyal volt... angyal volt... angyal volt...
– Sokk érte! – hallottam az idős pásztor szavát. Kulacsából megitatott, sőt biztatott, igyak minél többet. Lassan múlt a sokkhatás. Azt mondta az öreg a fiatal pásztornak, hogy hazakísér engem, mert le kell feküdnöm, sokáig fogok aludni.

Megjegyzés: Folyt. köv...

Tovább


Novella: A szivárvány alatt 9/7

, 30 olvasás, Pacsirta , 5 hozzászólás

Ezerszín

A következő nyáron, már kezemben volt a diploma, meg némi spórolt pénz. A munkahely is biztosítva volt számomra a megyei erdőgazdaságban, de még előttem volt a nyár, és nem is tudtam mit kezdjek vele.
Amikor a pénzt kezdtem gyűjtögetni, még az volt a tervem, hogy újra Budapestre megyek, és addig haza sem jövök, míg meg nem találom Őt.

Tovább


Novella: A szivárvány alatt 9/6

, 22 olvasás, Pacsirta , 4 hozzászólás

Ezerszín

Amikor hazaértem, ott találtam nagyapáékat is. Tudtam, hogy én vagyok a téma. Mindjárt a szobámba indultam, de anya megállított. Megkérdezte, előkerült-e a hátizsákom. Elmondtam neki, hogy jelentettem a rendőrségen, majd ha valami értesítést kapnak, akkor azonnal telefonáljon nekem, mert hajnalban visszautazom Komáromba.

Tovább


Novella: A szivárvány alatt 9/5

, 24 olvasás, Pacsirta , 3 hozzászólás

Ezerszín

Délután két óra volt, mire visszagyalogoltunk a városba. Elvittem a legjobb étterembe, s megebédeltünk.
Utána még megnéztük a Szent Kereszt templomot, majd a Mikó-várat, de múzeumba már nem volt kedvünk menni, inkább sétáltunk a parkban, vagy éppen üldögéltünk egy padon. Akkor már kezdett nagyon nyomasztani a közelgő búcsú ideje. Csak szorongattam a kis kezet, mintha soha nem akarnám elengedni...

Megjegyzés: Folyt. köv...

Tovább


Novella: A szivárvány alatt 9/4

, 30 olvasás, Pacsirta , 4 hozzászólás

Ezerszín

Éjfél után fél kettőig dolgoztam a műhelyben. Nagyapától tanultam fafaragást, még gyerekkoromban. Egy szál rózsát faragtam Angelinának. Sokáig tartott, de végül szépre sikeredett, elégedett voltam vele. Ezt adom neki emlékül.

Megjegyzés: Folyt. köv...

Tovább


Novella: A szivárvány alatt 9/3

, 30 olvasás, Pacsirta , 5 hozzászólás

Ezerszín

Kiértünk az erdőből egy tisztásra. Ott a hegyoldalon nem voltak fák, így végeláthatatlan volt a tisztás, gyönyörű zöld a fű és éppen egy birkanyáj közeledett felénk.
Leültünk a fűbe, és gyönyörködtünk a tájban. A távolban kisebb-nagyobb hegybuborékok következtek, amik színesek voltak virágok sokaságától. Egyik kék volt a harangvirágok tömegétől, a másik sárga, a harmadik fehér, és olyan is volt, amelyik minden színben pompázott tarkán, mámorító szépségben. Aztán megint magasabb, majd még magasabb hegyek kéklettek mögöttük, amiknek a csúcsát fenyőerdő borította.

Megjegyzés: Folyt. köv...

Tovább


Novella: A szivárvány alatt 9/2

, 36 olvasás, Pacsirta , 9 hozzászólás

Ezerszín

Amint pirkadni kezdett, talpra ugrottam. Kinéztem az ablakon, próbáltam koncentrálni, hol is láttam idefelé jövet a kertekben azokat a szép virágokat?... Igen... most még mindenki alszik... most kell megtennem...
Amikor összelopkodtam egy csokorra valót, még az erdő szélén szedtem leheletvirágot, amit magam neveztem el így, mert olyan apró és lehelet-kék fürtös virág volt, hogy szinte elszállt, mint a lehelet.

Megjegyzés: Folyt. köv...

Tovább


Novella: A szivárvány alatt 9/1

, 38 olvasás, Pacsirta , 6 hozzászólás

Ezerszín

Nagyapával jöttünk fel a hegyre, hogy kicsit rendbe tegyük, kitakarítsuk a házikót, hátha valamelyik családtagnak kedve szottyan egy kis hegyvidéki nyaraláshoz. Gyerekkoromban magam is itt töltöttem a nyarakat, szüleimmel együtt, vagy a nagyszüleimmel, de általában itt töltöttem a vakációt évről-évre. Ismertem a hegyet, az erdőt, mint a tenyeremet.

Megjegyzés: Folyt. köv...

Tovább


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 25
Regisztrált: 13
Kereső robot: 58
Összes: 96
Jelenlévők:
 · Aimee
 · bArthAKata
 · deb
 · Drown
 · Farago-Aranka
 · inyezsevokidli
 · Kankalin
 · lambrozett
 · mermaid
 · PiaNista
 · SunVice
 · szantogergely
 · Tóth János Janus


Könyvajánló

kaltes:
MéltósággalNoszkó Zsolt (kaltes): Méltósággal

Megszületni és meghalni! Mind a kettő nagy feladat. Csöndben elmúlni egy állapot. Megszületett hát e könyvecske, hogy ne csak a csönd maradjon... u...


Tovább...

Zeneajánló

Végtelen sikátor
Küldte: Piacsek László Zoltán

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Véletlen (mû) ajánló...


Kategóriák


Irodalom


· Ballada:157
· Blog:96
· Bohózat:6
· Dal:1090
· Epigramma:11
· Esszé:185
· Ez+az:6334
· Haiku:1343
· Házi pályázat/ próza, novella:7
· Házi pályázat/ vers:10
· Jegyzet:1117
· Képvers:128
· Kockavers:22
· Krimi:108
· Kritika:25
· Limerik:25
· Memoár:587
· Mese:677
· Novella:3797
· Próza:1969
· Prózavers:230
· Regény:1733
· Rondó:5
· Sci-fi:184
· Sírfelirat:4
· Színmű:2
· Szonett:852
· Szonettkoszorú:11
· Tanka:37
· Vers:63801

Zene


· Album:3
· Klipp:88
· Zene:166

Galéria


· Digitális grafikák:947
· Festmények:652
· Iparművészeti galéria:277
· Rajzok...:1774


Page generated in 0.2712 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz