Navigáció


RSS: összes ·
Irodalom címke lapozgató...

155 alkotás (8 oldal, 20 alkotás/oldal)


Blog: El nem küldött levél

, 25 olvasás, Venger_Debs , 2 hozzászólás

Sajgó lélek

Gyilkolod a lelkemet, miközben áldozatnak érzed magad. A szerelmem áldozatának, oly módon, hogy rád támadtam számodra érthetetlen lángolásommal és viszonzást várok. Elhitettem magammal, hogy képes vagy ugyanolyan intenzitással szeretni, ahogyan nekem adatott téged szeretnem. Amikor végül melléd kerültem, lecsúsztál a piedesztálról. A képzelt lelki kincsesládádban talált rozsdás vasszögek semmilyen emberi kapcsolatot nem tartanak össze.

Tovább


Blog: Útikalauz kezdő íróknak - 9. rész: kisértekezés a művészi viszonyulásról

, 13 olvasás, zsoloo , 0 hozzászólás

Gondolat

Nem vállalkozom rá, hogy újabb meghatározást tegyek a vers fogalmára; nincs hozzá képzettségem sem, előttem pedig már annyian megtették. Talán egy oka lehet annak, ha egy határvonalat húzok: megkülönböztethetem az élet más területeitől, melyek szintúgy eltérhetnek az általánostól, a nem rossz értelemben értett közönségestől, mint más művészeti alkotó tevékenységek.

Tovább


Blog: most olvadni kezd

, 47 olvasás, Aevie , 3 hozzászólás

Spirituális

Létezel. Ahogy létezik a légkör, félrehajló szivárvány városaink felett, szaladó folyó, a patak, a tó, mindegyik tenger. Az eső, a hó, a tündérvíz íze nyelvemen, ahogy állnak templomok, hegyoldalban, apró faluk közepén völgyekben. Még mindig létezel.

Megjegyzés: Uccikának ajánlom sok hálával és szeretettel.

Tovább


Blog: Sosem tudom megszokni

, 42 olvasás, Demonkos , 2 hozzászólás

Bánat

Sosem tudom megszokni ezt a fájdalmat vagy hiányt, amit érzek; ezt a szomorúságot amit belémvertek, a lemondást le akarom mondani, azaz fel akarok támadni, vidám akarok lenni, vidám, de nem tudok, de igen kell, tudok, igen, kérlek Istenem tégy vidámmá engem, ne hagyd hogy elmenjen a kisfiú máshová.

Tovább


Blog: És mellettem állsz

, 68 olvasás, nagytamás , 9 hozzászólás

Elmélkedés

Kifelé menet a lépcsőházból, kielégülve. Zenét hallottam, egy utcazenész zenélt a lépcsőházban, meglepődtem, hogy éppen ott van. Dobtam neki egy százast, erre a zenész eltűnt, mintha ott sem lett volna. A lépcsőház is eltűnt, egy réten álltam, a fű zöld volt, ott volt egy lombos fa nem messze tőlem.

Tovább


Blog: Bátor tábor - Hatvan

, 34 olvasás, Samu Katalin , 7 hozzászólás

Gondolat

„ Ez egy csodahely”- hallottam lépten - nyomon mindenki szájából.

- Ugyan, mekkora túlzás? - gondoltam.

Paul Newman, híres színész ismerte fel először, hogy a gyerekekre, akik életükért küzdve hosszú hónapokat töltöttek különböző kezelésekkel a kórházban, milyen óriási lelki terhek nehezednek. Ezért 1988-ban létrehozott egy tábort az amerikai Connecticut-ban, ami SeriousFun Children’s Network nevet kapta.

Tovább


Blog: Az öröm az enyém

, 28 olvasás, nagyvendel , 0 hozzászólás

Ünnep

Volt egy barátom, aki már fentről vigyáz reám, állandóan füstölgött magában, és néha hangosan is, hogy, "ennyire nem tolhatott ki velem az apám".... S tényleg....

Ő valójában december 31. - én született, és nemes egyszerűséggel a Szilveszter nevet kapta, melyet soha nem tudott megbocsájtani a szüleinek.
Egy napon volt a születés - és névnapja, ennek ellenére, vagy éppen ezért, ő is, és egyáltalában én is nagyon szeretjük az ünnepeket.

Megjegyzés: Szekszárd, 2017. Az Ünnepekre várva...

Tovább


Blog: A pokol tornácán

, 69 olvasás, Menda , 11 hozzászólás

Elmélkedés

Azon gondolkodom erősen, hogy hol és mikor ronthattam el ennyire az életem. Hol siklott ki végérvényesen? Talán ott, amikor először a földbe döngölt és én nem álltam ki magamért. Hagytam, hogy még mélyebbre döngöljön. Nem kiáltottam vissza, hogy: A jó kurva anyáddal tedd ezt, amit velem! Ott szúrtam el, amikor sajnálni kezdtem magam. És azt gondoltam, hogy majd más is sajnálni fog és megment. Hát nagyon elszámoltam magam. Senki sem mentett meg. Csak magam menthettem volna meg. Sajnos erre csak most, húsz év távlatából jövök rá. Talán még nem késő. A huszonnegyedik óra utolsó másodperceiben vagyok.

Tovább


Blog: szerelem

, 44 olvasás, nagytamás , 1 hozzászólás

Magány

Szerelem.
Jó lenne veled aludni, hozzád bújni. A hajlakkod illatát beszívni.

Tovább


Blog: Kik is vagyunk valójában?

, 42 olvasás, nagytamás , 4 hozzászólás

Spirituális

Kik is vagyunk valójában?
Az egyik legősibb kérdés az emberiség történetében. Mivel megdönthetetlen bizonyíték nincs arra nézve, hogy kik is vagyunk valójában, az így keletkezett vákuumba a különböző megmondó emberek el tudják mondani a saját igazságaikat, pénz vagy küldetéstudatból. Küldetéshez persze, felelősségnek is kell társulnia, amiről beszélnek, úgy illik, hogy azt az utat végig is járják és a tapasztalataikat osszák meg. És ne innen – onnan összeszedett dolgokról meséljenek. De hogy juthatunk tapasztalatok birtokába?

Tovább


Blog: A modern világ és a család kapcsolata

, 57 olvasás, Krisz , 5 hozzászólás

Elmélkedés

A mai felgyorsult világban egyre kevesebb szerepet kap az egyik legfontosabb érték, a család. Hiszen gondoljunk bele szüleink, nagyszüleink, dédszüleink akármit is csináltak, azt a gyermekeikkel, unokáikkal együtt csinálták. Együtt dolgoztak, mulattak, éltek és ami a legfontosabb, a szeretet mindig jelen volt napjaikban. Ezzel szemben most a szülők reggeltől estig dolgoznak, a gyerekeket magukkal ragadta az internet és a közösségi oldalak varázsa. A szeretetet pénzzel próbáljuk pótolni, az együtt töltött idő egyre kevesebb mindennapos a családok szétszakadása. Hol vannak már a régi értékek?

Tovább


Blog: Útikalauz kezdő íróknak - 8. rész: Írásra motiváló erők

, 37 olvasás, zsoloo , 0 hozzászólás

Gondolat

Ha tudnátok, mi vár rátok! El fogtok merülni ebben a csodában! Ehhez egy apró döntésre van szükség csupán. A komfortzónát elhagyva aktív cselekvésre bírni az ábrándozó képzeleteteket. Legtöbben úgy vannak vele, hogy átélik, majd hagyják lecsengeni, míg végül elvész.

Tovább


Blog: Útikalauz kezdő íróknak - 7. rész: Gyakorolni és gyakorolni és ……

, 80 olvasás, zsoloo , 17 hozzászólás

Gondolat

Nézegeted itt a jobbnál jobb versikéket, meg többszörösen csavart sztorikat. Mindegyiket fényévekre érzed saját kis egyszerű témádtól. Úgy véled, jobb lesz most abbahagyni –de tévedsz. Úgy gondolod, hogy egy házimunkás, unalmas délelőttöt nem lehet eladni? Inkább magad elé tolsz még két vöröshagymát és megpucolva szépen kisírod magad, mehet a levesbe, írói karriereddel együtt… Látod, én sem teszek mást, csak leírom, mit tennél te (az idealizált álmodozó háziasszony, aki mint ilyen nyilván nem létezik)

Tovább


Blog: Útikalauz kezdő íróknak - 6. rész: Célközönség

, 34 olvasás, zsoloo , 0 hozzászólás

Gondolat

Hoppá! Most veszem csak észre, hogy többen vagyunk. Legalább eggyel, mint amennyi a kellemes egyedül írogató magam számára megszokott. Mi történt? Valaki bekukucskált a nyitva hagyott nyíláson. Először is odaírt valamit a lapszélemre! Elképesztő! Vannak itt mások is? Hova kerültem? Ez a kis alig hihető mozzanat pedig megtörtént, egy nagyon is hozzám közel álló ismerősömnek nyílt tágra a pupillája, amikor sorra jöttek az elismerő kis hsz-ek a magánblogoknak szánt írásai alá.

Tovább


Blog: ami tegnap történt

, 77 olvasás, Aevie , 9 hozzászólás

Halál

A vénák, ahogy az artériák és idegszálak is; inak, tokok, hártyák és izmos falak mint perzsa repülőszőnyeg: érintésre összeugranak. Bennem az érzékek mint a legyek összetett szeme: minden húzódást lassítva, a rándulást elnyújtva érzem. Az út minél hosszabb, annál több évszak vendégli: szúrja a bogáncs, perzseli a nap, karcolja tövis, és mi mindennel sújtja isten szerető szíve?!
Hinném, hogy nem létezem. Hogy csak egy képzet vagyok, a reggel derengése, hold körüli udvar, szentjánosbogarak fényszárnya, a felhők bús románca, nem tudom… Létezni annyira fáj, hogy életeket írhatnék át, tele, ki és be – se találnám a megfelelő szavakat.

Tovább


Blog: Útikalauz kezdő íróknak - 5. rész: Nyelvtani dolgok

, 34 olvasás, zsoloo , 0 hozzászólás

Gondolat

Hej, de berzenkedünk mindig, amikor a nagyfejű kritikus a fájó pontunkon érint.
Mit érint! Belénk rúg! Persze joggal. Akár elismerjük, akár csak pislogunk, hogy mi is történt és főleg miért.
Az írónak illő tudomásul vennie, hogy egy adott nyelvi közegben él, alkot, létezik. Történetesen ez itt nem a szuahéli, hanem a magyar. Nyilván tudod, hiszen jártál iskolába, hogy a nyelv milyen részekből tevődik össze. Ha nem, vagy éppen külföldről érkező kezdő író lennél, akkor figyelmedbe ajánlom (többek között) ezt a kis hivatkozást:
„A magyar nyelv”: wéwéwé per per tankonyvtar pont hu per hu per tartalom per tamop425 per 2011_0001_536_magyarnyelv per adatok. html (sajnos a link közvetlen beírása nem volt sikeres)

Tovább


Blog: Útikalauz kezdő íróknak - 4. rész: Legyen gondolatod!

, 37 olvasás, zsoloo , 0 hozzászólás

Gondolat

Különös, hogy miért írom ezt, ugye? Hiszen azért jöttél ide, fogsz hozzá, mert úgy gondolod, hogy neked vannak igenis, saját és önálló gondolataid.
Nem szeretnék neked ellentmondani semmiképpen. A szándékod mindenképpen jogos.
De azért tedd fel a kérdést: ami benned van tisztán a tiéd? Nem a tévében mondták? Nem egy másik portálon olvasva tetszett meg? Gyakran elkapja ez az érzés az embert, hogy milyen bölcsen értékelt egy helyzetet, aztán persze rájön, hogy bosszantó klisé volt, ráadásul nem először akad a szájába.

Tovább


Blog: Útikalauz kezdő íróknak - 3. rész: Hogyan éljünk időnkkel?

, 65 olvasás, zsoloo , 5 hozzászólás

Gondolat

Rendhagyó módon, elhalasztva a következő tervezett részt azzal fogunk foglalkozni, ami az olvasót, azaz téged érdekel. Ez nem valami szenzációhajhász fogás, csupán jelenkorunk jellemzője. Interaktivítás - kipp-kopp befejezzük elvarratlanul és máris belekezdünk sebtében valami másba.

Tovább


Blog: Útikalauz kezdő íróknak - 2. rész: Vegyük elő az eszközöket!

, 44 olvasás, zsoloo , 5 hozzászólás

Gondolat

Nem arra gondolok most, hogy készítsd elő a papírt meg a ceruzát, vagy kapcsold be a laptopodat, vagy ilyesmi, természetesen ez alap.. Ha esetleg nem olvastad az (1) -et, akkor érdemes visszalapozni.
Egy útikalauzban fontos, hogy szisztematikus tartalomjegyzéket, listát állítsunk fel és azt kövessük.
Megismerkedünk folyamatosan mindazzal, ami behoz téged, ami idehozott minket is az egyszerű halandó polgárok világából az „írók klubjába”. Kiírhatnék egy ilyen „TJ. ”-t, de azzal orientálnálak előre, és jobb, ha a maga idejében lebben fel a fátyol a titkokról.

Tovább


Blog: Útikalauz kezdő íróknak - 1. rész: Első írásom

, 76 olvasás, zsoloo , 7 hozzászólás

Gondolat

Őszintén szólva, írni nem olyan nehéz dolog. Különösképpen, ha valaki nagyon szeretne. Persze születhetnek borzasztó dolgok is, meg ámulni való csiszolatlan gyémántok is. Tudod, sokan eltévesztik, mit is kell ilyenkor tenni. Összeráncolt homlokkal várnak valamilyen csudálatos ihletre, hogy ami majd ezáltal elkészül az szép, rendezett, bölcsességgel teli summázat legyen.
Picit munkál a félelem is: mit mondanak majd rá? Megfelel-e a szabályoknak, formája ábrázolja-e az iskolapéldában tanultakat?

Tovább


Tagjainknak

Online látogatók:
Látogató: 27
Regisztrált: 2
Kereső robot: 59
Összes: 88
Jelenlévők:
 · ÉvIda
 · SunVice


Könyvajánló

Arnauld:
Angel Story – HoldfényárnyékForay Nándor: Angel Story – Holdfényárnyék

2009 meleg májusa, Olaszország egyik általános iskolája. Egy albán származású római diáksrác, Pjetër élete gyökeresen megváltozik, amikor m...


Tovább...

Zeneajánló

Élek
Küldte: Forever

Ha kíváncsi vagy a részletekre, akkor kattints a címre...

Zenék

Véletlen (mû) ajánló...


Kategóriák


Irodalom


· Ballada:159
· Blog:156
· Bohózat:7
· Dal:1119
· Epigramma:13
· Esszé:188
· Ez+az:6355
· Haiku:1359
· Házi pályázat/ próza, novella:23
· Házi pályázat/ vers:26
· Jegyzet:1148
· Képvers:131
· Kockavers:23
· Krimi:114
· Kritika:25
· Limerik:25
· Memoár:588
· Mese:691
· Novella:3855
· Próza:2012
· Prózavers:232
· Regény:1790
· Rondó:6
· Sci-fi:185
· Sírfelirat:6
· Slam költészet:45
· Színmű:2
· Szonett:866
· Szonettkoszorú:12
· Tanka:38
· Vers:64655

Zene


· Album:11
· Klipp:92
· Zene:177

Galéria


· Digitális grafikák:1000
· Festmények:652
· Iparművészeti galéria:289
· Rajzok...:1789


Page generated in 0.1603 seconds
Nicknév: Jelszó: Emlékezz