Syringa: Műhelymunka (14. hír)
Megjelent: 2018, február 19. Idő: 15:35:53
Témakör: KözösségMűhelymunka (14. hír)

Kedves Alkotótársak!

Bizonyára sokan észleltétek az elmúlt hónapok során, hogy a Pieris/AMF-en a megfelelő színvonalat képviselő alkotások mellett viszonylag nagy számban jelentek meg irodalmilag nem, vagy csak alig értékelhető írások is. Mivel az oldal működtetésével kapcsolatos technikai feladatok megoldása oly mértékben vonta el a szerkesztői energiákat, hogy nem jutott elegendő figyelem a beküldések alapos értékelésére, szelektálására, ezért az egyértelműen elutasítandó művek kivételével - átmenetileg - szinte minden beküldés jóváhagyásra került.

A minőségre irányuló célkitűzéseinkhez közelítve, a továbbiakban, a beküldések jóváhagyását a jelenleginél szigorúbb elbíráláshoz fogjuk kötni. Ezzel együtt, minden tőlünk telhető segítséget szeretnénk megadni az alkotóknak ahhoz, hogy a gyengébb minőségű írásaikat megfelelő irodalmi tartalommal töltsék meg, illetve mentesítsék azokat az olykor igencsak nagy mennyiségben hemzsegő nyelvtani hibáktól. Ezt a kölcsönös együttműködésre alapozott segítséget műhelymunka keretében szeretnénk megvalósítani.

Mivel tisztában vagyunk azzal, hogy az alkotó lélek milyen végtelenül érzékeny tud lenni, s mert számos alkotó kifejezetten nehezményezi a nyilvános műhelymunkát, s mi senki önérzetét, önbecsülését nem szeretnénk megbántani, ezért a műhelyezés rejtett formáját választottuk. Ezt a tevékenységünket, jelen körülmények között háttér-levelezésben fogjuk végezni, az oldal belső levelezőrendszerében. Így a végeredményről tkp. sosem lesz nyilvánvaló, hogy műhelyezett alkotás-e vagy sem.

Viszont, mivel a nyilvánosság műhelymunkából való kizárása csökkenti a mások hibáiból való tanulás lehetőségét, s ezzel együtt a készen kapott javítások végképp nem inspirálják a szerzőt az alkotását érintő utómunkálatokra, ezért az alábbi, három lépésből álló műhelyezési modellt állítottunk össze:

1. lépés: A szerkesztő belső levélben jelzi az alkotónak, hogy a művében hol és milyen jellegű (nyelvtani v. irodalmi vonatkozású) hibára bukkant, s megkéri a szerzőt, hogy akár személyesen, vagy egy szabadon választott alkotótársát bevonva, végezzék el a szükséges javításokat. (Akár csere-bere alapon javítsák egymás műveit.)

2. lépés: A szerkesztőhöz belső levélben visszakerülő, javított változatot a szerkesztő szükség esetén még tovább javítja, de ez esetben nyilván csak maradék hibákról lesz szó.

3. lépés: Ugyancsak szükség esetén, a javított alkotást utolsó, szakmai véleményezésre egy magyar nyelv-és irodalom szaktanár-szerkesztőnek továbbítjuk.

Így tehát, elvileg minden javításra szoruló alkotás három szűrőn megy keresztül (egyszerűbb esetekben csak az első kettőn), amire egyértelműen a minőségre való törekvéseink miatt lehet szükség. Ugyanis, komoly követelmény lesz a továbbiakban, hogy a főoldalon ne jelenhessenek meg durva hibákkal megszórt művek.

Megjegyzés: Miután nem rendelkezünk még AMF-es műhelytapasztalatokkal, a begyakorlás időszakában fokozott egymás iránti türelemre lesz szükségünk. Ezzel együtt pedig a feltöltött művek beküldési és megjelenési időpontja közötti megnövekedő időintervallummal is számolnunk kell.


Együttműködő készségetekben és a közös munka örömében bízva, köszönöm szépen a figyelmeteket. :)
Üdvözlettel:
SyringaA weboldal neve: Pieris.hu - interaktív kortárs művészeti portál
www.pieris.hu

A hír linkje:
https://www.skin.pieris.hu//hirek/olvas/hir/136